Connect with us

Društvo

Dronovi nadlijeću granicu BiH

Menadžment Granične policije BiH skrojio je prvu verziju plana rada za narednu godinu u kojem su ukazali na izazove kojih se pribojavaju, a poseban akcenat su stavili na opremu, odnosno uvođenje i dronova u nadzor granice.

Graničari su, prema najnovijim podacima, angažovani na 86 prelaza, među kojima su međunarodni granični prelazi i oni za pogranični promet. I u najnovijem planskom dokumentu nije izostala rečenica u kojoj je ukazano da većina prelaza u BiH ne zadovoljava standarde i uslove izgradnje kao i opremanja graničnih prelaza u skladu sa važećim pravilnikom, na šta je i ranije bilo dosta kritika.

Pod kontrolom Granične policije je i nadzor granice u graničnom pojasu, koji obuhvata područje do deset kilometara u dubinu teritorije BiH, a iz te institucije su ponovo upozorili da nadzor takozvane “zelene granice” otežavaju prirodno-geografski uslovi, ali i putevi koji sijeku granicu, a koji su građeni kada se na tom prostoru nije protezala granica, što ide naruku migrantima i onima koje se bave prekograničnim kriminalom, piše Glas Srpske.

Iz Granične policije poručuju da je opremanje graničnih prelaza opremom za otkrivanje ilegalnih migranata u prevoznim sredstvima i poboljšanje tehničkog nadzornog sistema veoma važno. Jedinstveni informacioni sistem je, kažu, dostupan na 67 prelaza, a uz to su završene aktivnosti na unapređenju aplikacije, odnosno modula za automatsko očitavanje tablica na vozilima.

– Potrebno je stvoriti tehničke uslove za rad mobilnih setova na novoj platformi aplikacije granične provjere, ali i dogradnja “kalkulatora za izračunavanje trajanja bezviznog boravka” (bezvizni kalkulator). U planu je proširenje sistema novom aplikacijom “Nadzor granice”. Uz to, treba izraditi operativne procedure za upotrebu bespilotnih letjelica (dronova za nadzor granice) i sprovesti obuku u rukovanju – potvrdili su u Graničnoj policiji BiH.

Stav nadležnih u Graničnoj policiji, koja traži gotovo 90 miliona KM u kasi za narednu godinu, jeste da je obnova opreme i nabavka nove ključna za dobru kontrolu na granici, a ponovo su onima koji imaju posljednju riječ o svemu ukazali da im je potrebno još službenika na terenu.

– Informatičko-komunikacijsku opremu je potrebno stalno zanavljati. U skladu sa zakonskim odredbama o zaštiti tajnih podataka i podzakonskim aktima, Granična policija treba sistem za razmjenu klasifikovanih podataka u elektronskom obliku do nivoa tajnosti “tajno” – smatraju u toj instituciji na zajedničkom nivou vlasti.

Iz parlamentarnih komisija za saobraćaj i komunikacije su isticali da je stanje na granici daleko od poželjnog na mnogim adresama, uz naglasak da je potrebno daleko više analizirati situaciju i na osnovu rezultata ulagati u tom sektoru.

Vazdušne luke

Iz vrha Granične policije BiH su poručili da je u svim domaćim vazdušnim lukama potrebno ažurirati procedure, ukazuju da opremljenost bezbjednosnom opremom u svim međunarodnim vazdušnim lukama nije na istom nivou.

– Postojeća oprema koju koristi antibombni tim je nabavljena 2003. i ne može zadovoljiti potrebe i standarde – rekli su u Graničnoj policiji.

Društvo

Ugrožen bh. izvozni kolač vrijedan milijarde maraka

Problemi koji potresaju Njemačku, a koji se odnose na smanjenje isporuke ruskog gasa, te prognoziranu recesiju i inflaciju u 2023. koja bi mogla nadmašiti ovogodišnju, ugroziće bh. izvoz prema ovom evropskom gigantu, smatraju domaći stručnjaci.

O kakvom se potencijalnom udaru na našu ekonomiju radi svjedoči podatak da je izvoz u Njemačku prošle godine činio 15 odsto kompletnog bh. izvoza, a iznosio je više od 2,15 milijardi KM.

U ovoj godini, za osam mjeseci, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz u Njemačku već je premašio 1,78 milijardi KM.

Momčilo Komljenović, zamjenik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da je izvoz u Njemačku, za osam mjeseci ove godine, povećan za 448 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine.

“Ovo što se dešava u Njemačkoj sigurno će se negativno odraziti na sve zemlje s kojima ta zemlja ima spoljnotrgovinsku razmjenu. To je neminovno”, naveo je Komljenović za “Nezavisne novine”.

Upitan da li prognozirana recesija u Njemačkoj može uticati na bh. izvoz ka toj zemlji, ekonomista Igor Gavran odgovara “svakako da može”.

“Recesija i pad proizvodnih aktivnosti u Njemačkoj bi neminovno vodili do manjih narudžbi njemačke privrede, a time i manjeg uvoza iz BiH”, rekao je Gavran za “Nezavisne novine”.

On pojašnjava da hrana i slični esencijalni proizvodi ne bi trebalo da budu značajnije pogođeni jer se moraju konzumirati i nemoguće je bez njih živjeti, ali sve ostalo što nije neophodno bi moglo osjetiti veliki pad tražnje.

“Također, pronalaženje alternativnih tržišta je jako teško u uslovima kada su ne samo Njemačka, već i mnoge druge zemlje, u očekivanju recesije”, ističe Gavran.

Da je teško u kratkom roku pronaći alternativna tržišta slaže se i Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, koji takođe ocjenjuje da bi se trendovi u Njemačkoj mogli odraziti i na nas.

“Njemačka je nama značajan spoljnotrgovinski partner, a pitanje je da li će njihova industrija imati dovoljne količine gasa. Može doći do toga da će neke fabrike morati smanjiti proizvodnju, ili je čak obustaviti. To automatski proizvodi kod nas problem jer će naše količine, koje se plasiraju na njemačko tržište, morati biti umanjene”, rekao je Račić za “Nezavisne novine”.

Na to mi, dodaje, ne možemo da utičemo, a u ovom momentu, da bi se došlo na novo tržište, to je već dugoročan proces. Račić je dodao da Srpska najviše u Njemačku izvozi proizvode metalske industrije, za potrebe auto-industrije, ali i namještaj, parket itd.

I zaista, u branši koja se bavi preradom drveta već su zabrinuti, a dostupni podaci već pokazuju da je posla manje kada je riječ o proizvodnji namještaja.

“Mi smo prognozirali i kada je počela kriza izazvana ratom u Ukrajini da bi se to najprije moglo odraziti na krajnja potrošna dobra koja su skuplja, kao što je namještaj. Primjećujemo da se proizvodnja namještaja kreće u nešto manjem procentu nego prošle godine”, kaže Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore RS.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju drugi proizvodi, kao što su podovi i stolarija, to će od dobre mjere zavisiti od stanja u građevinarstvu.

“Nama je Njemačka značajno tržište i ona može biti parametar toga šta se može dešavati u drugim zemljama. Svakako nas brinu dešavanja u Njemačkoj”, zaključio je Šinik

Nastavi čitati

Društvo

„Novi profesionalni izazov“: Radojičić ima novi posao

Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke, objavio je na svom Facebook nalogu da je dobio novi posao

Kako je napisao, od 1. oktobra je član Upravnog odbora grupe Planetsoft.

Radojičić je naveo da je Planetsoft privatna regionalna kompanija u oblasti IT i modernih tehnologija.

Istovremeno, studente Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci je obavijestio da i dalje ostaje u nastavnom procesu.

Nastavi čitati

Društvo

Početak iduće sedmice obilježiće oblačno vrijeme sa slabom kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra će biti promjenljivo vrijeme sa slabom kišom i temperaturom od 16 do 21 stepen Celzijusov.

Ujutro će biti oblačno uz slabu kišu ponegdje na sjeveru i istoku, a na jugu pretežno vedro, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prije podne će se oblačnost sa slabom kišom premještati dalje ka istoku, a na sjeveru i zapadu doći će do razvedravanja uz sunčanije vrijeme.

Popodne će kiša prestati i na istoku uz postepeno razvedravanje. Biće malo hladnije, a na jugu Hercegovine sunčano i toplije.

Duvaće slab do umjeren sjeverni vjetar, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha danas u 14.00 časova: Bjelašnica sedam, Čemerno 16, Gacko, Sokolac i Ivan-sedlo 18, Srebrenica i Sarajevo 20, Neum, Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Gradačac, Tuzla i Zenica 22, Višegrad, Doboj i Mostar 23, te Banjaluka 24 stepena Celzijusova.

Nastavi čitati

Aktuleno