Connect with us

Društvo

Dug stanovnika povećan na 426 miliona KM

Stanovnici Republike Srpske povećali su za devet mjeseci zaduženost u mikrokreditnom sektoru za 36 miliona maraka, pa su krediti plasirani fizičkim licima na kraju septembra ove godine bili “teški” 426 miliona maraka.

Pokazuju to podaci o poslovanju mikrokreditnog sektora u Srpskoj za devet mjeseci ove godine, koje je objavila Agencija za bankarstvo RS.

Kada je riječ o zajmovima fizičkih lica u mikrokreditnom sektoru, najveći iznos, skoro 240 miliona maraka odnosi se na nenamjenske kredite za opštu potrošnju. Nešto više od 96 miliona maraka mikrokreditne organizacije plasirale su fizičkim licima po osnovu kredita za poljoprivredu, dok je oko 54 miliona maraka plasirano za uslužne djelatnosti, a nešto više od deset miliona KM za trgovinu.

Krediti koje su stanovnici podigli u mikrokreditnim organizacijama za rješavanje stambenih pitanja na kraju septembra ove godine iznosili su svega 19 miliona maraka.

U istom periodu porasli su i krediti plasirani pravnim licima pa je tako zaduženost pravnih lica u mikrokreditnim društvima i fondacijama na kraju septembra ove godine iznosila 9,3 miliona maraka, dok je na kraju 2021. godine iznosila devet miliona maraka.

Izvještaj pokazuje da je ukupna zaduženost u mikrokreditnom sektoru u Srpskoj na kraju septembra ove godine iznosila skoro 435 miliona maraka, dok je na kraju prošle godine iznosila skoro 400 miliona KM.

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić rekao je za “Glas Srpske” da ovoliki rast zaduženosti u mikrokreditnom sektoru ne čudi imajući u vidu da rast plata i penzija ne prati rast cijena.

– To je rezultat svega što se trenutno dešava, prvenstveno enormnog poskupljenja hrane i goriva. Građani ulaze u dugove jer nemaju izbora, nemaju drugi način kako da sastave od 1. do 31. u mjesecu. Iako je zvaničan podatak da je inflacija sada na 17 odsto, kada se pogledaju poskupljenja osnovnih životnih namirnica, taj procenat je veći – istakao je Vasilić.

Naglasio je da građani, hvatajući se za slamku, biraju mikrokreditni sektor jer je tamo lakše doći do novca nego u bankama.

– Lakše je doći do novca nego u banci, ali nije nimalo isplativo jer su kamate u mikrokreditnom sektoru previsoke – rekao je Vasilić, naglasivši da je sve ovo odlika siromašnog društva.

Kamate

Prema podacima objavljenim u izvještaju o mikrokreditnom sektoru u Srpskoj, ukupna EKS ponderisana kamatna stopa na kraju septembra ove godine iznosila je 33,13 odsto. Ukupna EKS ponderisana kamatna stopa na kraju 2021. godine iznosila je 34,40 odsto.

Društvo

SKANDALOZNO: U SNSD zakazuju preglede pacijentima na UKC, Đajić obećava: Mimo reda i uputnica (VIDEO)

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i predsjednik GrO SNSD Banjaluka, Vlado Đajić danas je u prostorijama SNSD zakazivao preglede ultrazvuka krvnih sudova vrata i glave, koje će, kako je sam rekao obavljati ljekari UKC.

-Pregledi se neće obavljati ovdje, obavljaće se u registrovanim ordinacijama, prošli put su se obavljali baš na UKC gdje smo pregledati preko 2.000 pacijenata besplatno, mimo reda i bez uputnice. To su radili ljekari UKC i sad će raditi oni, da li na Paprikovcu ili u nekog ordinaciji. Ovdje se samo drže predavanja – rekao je Đajić, ali nije pojasnio kako je moguće da se u stranačkim prostorijama zakazuju pregledi, koje će realizovati ljekari UKC.

I dok stotine građana mjesecima čeka na preglede, director UKC javno govori da će oni koji dođu u SNSD preglede moći obaviti mimo red i uputnica.

Podsjećamo, Savjet za zdravstvo Gradskog odbora SNSD Banjaluka organizovao je danas predavanje o prevenciji moždanog udara.

Predavanje i zakazivanje besplatnih pregleda ultrazvuka krvnih sudova vrata i glave održava se prostorijama SNSD, odnosno u multimedijalnoj sali u krugu Čajaveca.

Kao predavači su najavljeni ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić i načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Siniša Miljković.

Nastavi čitati

Društvo

Ukradeni brojevi na “Vocapu”, među njima i od korisnika iz Srbije i Hrvatske

Popularna aplikacija za razmjenu poruka “Vocap” našla se na meti hakera, koji su ukrali 500 miliona brojeva mobilnih telefona, među kojima i iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Telefonski brojevi skoro 500 miliona korisnika “Vocapa” iz baze podataka ažurirane ove godine prodaju se na hakerskim forumima, što znači da je skoro jedna četvrtina procijenjenog broja svih aktivnih korisnika izložena riziku.

Prema skrinšotu koji je objavljen na portalu “Sajber vijesti” /Cyber News/, iz Srbije na prodaju skoro 163.000 brojeva, Hrvatske 659.000, a iz Slovenije 230.000.

Baza podataka koja je na prodaju sadrži mobilne brojeve korisnika “Vocapa” iz 84 zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Egipat, Italiju, Saudijsku Arabiju, pa čak i Indiju.

Prema objavljenim podacima, u njoj se nalazi više od 32 miliona američkih brojeva, 45 miliona iz Egipta, 35 miliona iz Italije, 29 miliona iz Saudijske Arabije, 20 miliona iz Francuske, 20 miliona iz Turske i skoro 10 miliona iz Rusije.

Hakeri su objavili cijene prodaje, tako da za američke podatke traže 7.000 dolara, a za britanske 2.500.

Korisnicima “Vocapa” se savjetuje da ne odgovaraju na pozive i poruke sa nepoznatih brojeva.

Teh mediji pišu da je riječ o jednom od “najvećih curenja podataka ikada”.

Iz kompanije “Meta” u čijem je vlasništvu “Vocap” za sada nisu odgovorili da li su ove tvrdnje tačne.

Nastavi čitati

Društvo

PELETARE KOŠTALA ALAVOST Evo za koliko su skuplje prodavali tonu peleta, a nisu smjeli

Zbog nepoštovanja odluke o ograničenju visine cijene peleta, inspektori su proizvođačima ove vrste ogreva za desetak dana izrekli 22.300 KM kazni.

Kako kažu u Inspektoratu Republike Srpske, od donošenja Odluke o privremenoj mjeri ograničenja visine cijene peleta, 14. novembra, Republička tržišna inspekcija krenula je u kontrole prometa visine cijena ogrevnog peleta.

– Kontrole traju sve do danas, a u periodu od 14. do 23. novembra sprovedeno je 27 kontrola, od čega je osam bilo neuredno. Povodom toga, izdato je 15 prekršajnih naloga, u vrijednosti od 22.300 KM – rekli su za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske.

Kako saznajemo, proizvođači su pelet prodavali i do 200 KM skuplje, nego što su smjeli.

Podsjetimo, u Republici Srpskoj prije dvije sedmice stupila je na snagu odluka o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta. Po njoj je propisana najviša prodajna cijena od 480 KM plus PDV po toni. Ovom odlukom, najviša prodajna cijena ne može prelaziti 561,60 KM u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.

Vlada Srpske je 3. novembra usvojila odluku o ograničenoj cijeni peleta u svim pakovanjima, u trgovini na malo.

– Kazne predviđene za kršenje pomenute mjere za privredno društvo kreću se od 10.000 do 20.000 KM, a za odgovorno lice u privrednom društvu od 5.000 do 10.000 KM. Novčanom kaznom od 1.000 do 5.0000 KM kazniće se preduzetnik ako postupi suprotno odluci Vlade RS.

Takođe, u navedenim kontrolama zatečeno je 30 tona peleta bez potrebne dokumentacije o porijeklu. Zatečena količina bez porijekla je oduzeta – poručuju iz Inspektorata RS.

Nastavi čitati

Aktuleno