Connect with us

Region

ĐUKANOVIĆ ZABORAVAN? Tvrdi da nikada nije povukao nikakav ANTISRPSKI POTEZ

Aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u nedjelju očekuje prvi krug izbora u kojima će pokušati da se izbori za još jedan mandat na čelu ove zemlje.
Kandidat DPS govorio je i o ulasku u NATO i uvjerenju da će zemlju uvesti u EU, a dobar dio je posvetio Srbiji tvrdeći da Crna Gora i on lično neprestano trpe agresivnu kampanju Beograda.

“Na ovim izborima Crna Gora odlučuje da li će se vratiti na put izgradnje ozbiljno uređene evropske države, na put kojim se kretala stabilno i dinamično od obnove nezavisnosti do sredine 2020. godine ili će nastaviti da posrće balkanskim bespućima kojima je nažalost vodi nova parlamentarna većina, kojom su je vodile prva i druga vlada nakon promjene vlasti u Crnoj Gori do dana današnjeg”, rekao je Đukanović.

Dobar dio intervjua je posvetio situaciji na Zapadnom Balkanu, sa fokusom na Srbiju, ocijenivši da je poslednji trenutak da se Balkan okrene svom prirodnom evropskom okruženju, evropskom cilju.

“To je cilj koji nas uprkos slabostima koje vidimo u Evropi motiviše da vjerujemo da je evropska integracija najbolji mogući put za sve zemlje Zapadnog Balkana”, dodao je Đukanović.

Govoreći o važnosti da Zapadni Balkan bude stabilan, Đukanović ni ovog puta nije propustio da kaže da Crna Gora i on lično trpe, kako je naveo, agresivnu kampanju iz Beograda, koja je počela još 1994. godine kolumnama supruge tadašnjeg predsjednika Srbije, Slobodana Miloševića i ona traje neprekidno do danas, piše Klix.

“Zbog toga se danas u nacionalističkoj javnosti Srbije Milo Đukanović i DPS doživljavaju kao baza Crne Gore. Oni tome dodaju riječi antisrpske Crne Gore. Zašto dodaju tu riječ? Zato što je za njih Crna Gora jedino dobra kao dio njihovog ‘srpskog svijeta’. A zapravo nemaju niti jedan dokaz kojim bi potvrdili da sam ja ili vlast Crne Gore u kontinuitetu povukla bilo kakav antisrpski potez”, tvrdi Đukanović.

Region

VUČIĆ PONOVO DRAMATIČAN “Velika nervoza u svijetu, predstoji jedno od najtežih proljeća”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom sukoba u Ukrajini, da je situacija u svijetu još mnogo komplikovanija nego što se to misli, kao i da predstoji jedno od najtežih prolejća u političkom, ali i vojnom smislu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara u Novom Pazaru da prokomentariše to što je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da Zapad jača vojnu silu u Poljskoj, kao i da planira invaziju na Bjelorusiju, ali i da bi postavljanje nuklarnog oružja u Bjelorusiji moglo da zaštiti njegovu zemlju.

“Situacija je još mnogo komplikovanija i vidi se da je svuda velika nervoza. Lukašenko je rekao neke stvari za koje nisam siguran da bi bili oduševljeni ni u Moskvi, a za ovo drugo nisam siguran da su zadovoljni na Zapadu. Vidi se da se žuri i Ukrajincima i Rusima. Pogledajte izjavu predsednika Kine Sija, koji je uz Bajdena možda najmoćniji čovek na svetu, u kojoj kaže da njegova zemlja mora da bude pripremljena za rat. Kada sve to složite onda vam je jasno da nam predstoji jedno od najtežiih proleća ne samo u političkom već i vojničkom smislu”, rekao je Vučić.

Istakao je da bi u toj sitauciji Srbija trebalo sebe da gleda i čuva, dodatnom brigom o građanima, čuvanjem mira, razgovorom sa ljudima i dodatnim ulaganjima i rastom BDP.

“Da to pokušamo, da to bude naš odgovor”, poručio je Vučić.

Nastavi čitati

Region

U Hrvatskoj pao avion koji su osmislili Slovenci

Avion koji se prije nekoliko časova srušio prilikom polijetanja na pulskom aerodromu je Virus SW kompanije Pipistrel, koji se proizvodi u Sloveniji i Italiji.
Tu firmu nedavno su slovenački vlasnici prodali američkoj kompaniji. Pipistrel je 1989. godine u mjestu Ajdovščina osnovao Ivo Boscarol.Do marta 2019. Pipistrel je proizveo više od 2000 malih aviona. Bio je prvi privatnik koji je proizvodio avione u bivšoj Jugoslaviji. Za svoj rad dobio je mnoga priznanja, između ostalog i tri nagrade američke svemirske agencije NASA za inovacije.

Pionir je alternativnog letenja u ovom dijelu Evrope.

Nastavi čitati

Region

VUČIĆEVIĆ od ponedjeljka u zatvoru? HVALA KOLEGAMA….

Dragan J. Vučićević, glavni urednik srpskog dnevnog lista “Informer”, pokazao je na konferenciji za medije presudu po krivičnoj prijavi Jugoslava Ćosića, prema kojoj u ponedjeljak ide u zatvor.

– Mnogi su mislili da ja lažem, ali evo presude. Ako se u ponedeljak 03. aprila ne javim u zatvor, biću uhapšen. Ja u ponedeljak idem u zatvor. Ja sada ukazujem da srpsko pravosuđe sudi ne po pravu nego po politici. Neke sudije me politički ostrašćeno mrze, evo može i advokat Boris Bogdanović da potvrdi. Hvala kolegama koji su me podržali, hvala i onima koji likuju, koji se vesele. Može da zaigra mečka i pred njihovim vratima. Držim reč da u ponedeljak idem u zatvor, 03. aprila ujutru između 9 i 10 časova ujutru otići ću na izdržavanje kazne u zatvor u Bačvanskoj ulici, rekao je Vučićević i pokazao presudu na samom početku konferencije.

Nakon Vučićevića pričao je i advokat Boris Bogdanović.

– Kada Vlada Republike Srpske predlaže da se u krivični zakonik ponovo vrate uvreda i kleveta koji su inače izbačeni, onda je to kršenje slobode medija, onda to povećava nivo autocenzure. Zašto je prihvatljivo da u Republici Srbiji uvreda i kleveta treba da budu krivično delo, a tamo nije u redu. Mislim da su to neka principijelna pitanja. Tu nelogičnost ne može niko da objasni, kazao je Bogdanović, prenosi Informer.

Podsjećamo, vlasnik Informera osuđen je na novčanu kaznu zbog uvrede i klevete upućene Jugoslavu Ćosiću, a zatvorska kazna mu je određena jer je odbio da plati novčanu.

Nastavi čitati

Aktuleno