Connect with us

Politika

DURĐEVIĆ UZVRATIO “Petrović pokušao da oduzme pečat Skupštini grada”

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević izjavio je danas da će opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića biti sproveden bez obzira na opstukcije i pritiske kojim pokušava da onemogući referendum zakazan za 19. mart.
“Gradonačelnik je ove sedmice pokušao da oduzme pečat Skupštini grada Bijeljina u čemu smo ga spriječili sekretar Skupštine Dejan Blagojević i ja i to je jedini razlog zbog čega je Petrović podnio krivične prijave protiv nas”, izjavio je Đurđević novinarima.

Đurđević je naveo da je skupštinski pečat važan jer Komisija za opoziv u svom radu koristi pečat Skupštine grada, kao ad-hok komisija koju je Skupština formirala i sva akta, glasački listići i sve u radu Komisije mora biti pečatirano pečatom Skupštine grada.

On je podsjetio da je lažno prijavljivanje krivičnog djela takođe krivično djelo i poručio da će ovo i mnoga druga lažno prijavljena krivična djela od gradonačelnika dobiti epilog kao krivično djelo lažnog prijavljivanja.

“Gradonačelnik `štanca` krivične prijave, a ne preza od kršenja zakona, što smo vidjeli kod raspolaganja budžetskim sredstvima i nezakonitog zapošljavanja u Gradskoj upravi, gdje namjeravaju da zaposle još 50 do 60 radnika”, istakao je Đurđević.
On je poručio da će do referenduma doći i pored svih pritisaka koje gradonačelnik vrši na Komisiju, a to je ista Gradska izborna komisija koja je radila kada je on izabran na funkciju, te pored pritisaka na Skupštinu grada i mobinga koje pojedini radnici Gradske uprave trpe.

“Formalno pravno je sigurno da u radnjama predsjednika i sekretara Skupštine apsolutno nema elemenata za krivična djela koja se navode u prijavi gradonačelnika”, istakao je Đurđević i dodao da je rukovodilac organa ili institucije nadležan da se stara o pečatu i njegovoj upotrebi.

On kaže da Petrović u strahu od volje naroda i da na svim nivoima opstruiše opoziv.

“Gradonačelnik u paničnom strahu od volje naroda radi sve da do njega ne dođe, ali mi ćemo 19. marta poslati u prošlost ovu politiku podjela, sukoba i mržnje koju Petrović sije i Bijeljina će konačno moći da se pokrene sa mrtve tačke na kojoj stoji duže od dvije godine”, zaključio je Đurđević.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović podnio je krivične prijave Okružnom javnom tužilaštvu protiv predsjednika Skupštine grada Aleksandra Đurđevića i sekretara Dejana Blagojevića zbog, kako je navedeno iz Gradske uprave, sumnje da su “neovlašteno upotrebljavali pečate”.

Politika

POBUNIO SE BORENOVIĆ “Povukla se jasna razlika ko je za slobodu i budućnost, ko za tamničenje i prošlost”

Režim se drznuo da usvoji nacrt zakona kojim se uvodi verbalni delikt, odnosno kojim se kriminalizuju uvreda i kleveta u Republici Srpskoj, izjavio je predsjednik PDP Branislav Borenović.

Ovo je, kako kaže, “učinjeno i pored svih argumenata koje su prezentovali novinarska zajednica, nevladine organizacije, poslanici opozicije i slobodnomisleći građani, pa čak i mnogobrojne relevantne međunarodne organizacije koje inače znaju samo da deklarativno oštro osuđuju”.

Borenović je dodao da bilo tužno slušati opravdanja za ovaj rigidni i retrogradni zakon od strane režimskih poslanika, te iako je bilo očigledno da mnogi od njih sa mukom to pravdaju, na kraju ipak govore djela.

– I prilikom diskusija u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i ovog glasanja za nacrt zakona koji bi u konačnici uticao i na slobodne novinare i sve građane, povukla se jasna razlika između nas i njih. Povukla se jasna razlika ko je za slobodu i budućnost, ko za tamničenje i prošlost. Poslanici opozicije su bili protiv, poslanici vlasti za ovaj sramni zakon. Nismo i nikada nećemo biti isti – rekao je Borenović.

On je istakao da iskazuje poštovanje prema svima koji su prethodnih dana i mjeseci glasno ustali protiv kriminalizacije uvrede i klevete i koji su trpili pritiske, prijetnje i uvrede zbog svog stava.

– I džaba nemušta opravdanja o javnoj raspravi, o mogućnosti umanjenja kazni za uvredu i klevetu, džaba sve što obećavaju, jedina poruka koju mogu poslati povodom usvajanja ovog očajnog nacrta jeste: povucite ga – dodao je Borenović.

Agencije

Nastavi čitati

Politika

USTAVNI SUD BiH odbacio apelaciju Džaferovića i Komšića

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na planeranoj sjednici utvrdio je da su amandmani na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, članovima Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.
Ustavni sud BiH donio je ovu odluku odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je 2. oktobra prošle godine proglasio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Odluka će biti objavljena nakon što sudije koje su najavile izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu sa članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine utvrdio da osporeni zakon nije u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima zbog toga što ne sadrži odredbe o pravu na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život za stručno osoblje u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

Istovremeno Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 21. izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, člana 140. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i člana 17. izmjena i dopuna Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, utvrdio da su osporeni članovi citiranih zakona u dijelu u kojem se propisuje Svetosavska nagrada u skladu s principom konstitutivnosti naroda iz Preambule Ustava Bosne i Hercegovine, kao i s pravom na zabranu diskriminacije.

Nastavi čitati

Politika

OGLASILA SE AMBASADA SAD o prekidu saradnje Vlade RS sa njihovim diplomatama “DODIK ODABRAO OPASAN PUT”

Iza Ambasade SAD u BiH reagovali su na današnju najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će Vlada Republike Srpske prekinuti kontakt sa službenim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.
Kako su rekli iz Ambasade SAD u BiH, ovo je još jedan korak na opasnom putu koji je Dodik odabrao putu izolacije i autoritarne vladavine.

– To je put koji ne ide u korist stanovnika Republike Srpske, Dodik tvrdi da ih štiti. Sjedinjene Države imaju dugogodišnje saradnje s institucijama Republike Srpske i nastavićemo pružati pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina – navode iz Ambasade.


Dodali su da neće pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda.

– Ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć za potporu neustavnih ili antidejtonskih aktivnosti. Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih vođa šteti Republici Srpskoj. Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost vlastitih stanovnika kako bi poduprli svoj režim i korumpirane interese – zaključuje se u saopštenju, prenosi Klix.

Srpska info

Nastavi čitati

Aktuleno