Connect with us

Politika

DURĐEVIĆ UZVRATIO “Petrović pokušao da oduzme pečat Skupštini grada”

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević izjavio je danas da će opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića biti sproveden bez obzira na opstukcije i pritiske kojim pokušava da onemogući referendum zakazan za 19. mart.
“Gradonačelnik je ove sedmice pokušao da oduzme pečat Skupštini grada Bijeljina u čemu smo ga spriječili sekretar Skupštine Dejan Blagojević i ja i to je jedini razlog zbog čega je Petrović podnio krivične prijave protiv nas”, izjavio je Đurđević novinarima.

Đurđević je naveo da je skupštinski pečat važan jer Komisija za opoziv u svom radu koristi pečat Skupštine grada, kao ad-hok komisija koju je Skupština formirala i sva akta, glasački listići i sve u radu Komisije mora biti pečatirano pečatom Skupštine grada.

On je podsjetio da je lažno prijavljivanje krivičnog djela takođe krivično djelo i poručio da će ovo i mnoga druga lažno prijavljena krivična djela od gradonačelnika dobiti epilog kao krivično djelo lažnog prijavljivanja.

“Gradonačelnik `štanca` krivične prijave, a ne preza od kršenja zakona, što smo vidjeli kod raspolaganja budžetskim sredstvima i nezakonitog zapošljavanja u Gradskoj upravi, gdje namjeravaju da zaposle još 50 do 60 radnika”, istakao je Đurđević.
On je poručio da će do referenduma doći i pored svih pritisaka koje gradonačelnik vrši na Komisiju, a to je ista Gradska izborna komisija koja je radila kada je on izabran na funkciju, te pored pritisaka na Skupštinu grada i mobinga koje pojedini radnici Gradske uprave trpe.

“Formalno pravno je sigurno da u radnjama predsjednika i sekretara Skupštine apsolutno nema elemenata za krivična djela koja se navode u prijavi gradonačelnika”, istakao je Đurđević i dodao da je rukovodilac organa ili institucije nadležan da se stara o pečatu i njegovoj upotrebi.

On kaže da Petrović u strahu od volje naroda i da na svim nivoima opstruiše opoziv.

“Gradonačelnik u paničnom strahu od volje naroda radi sve da do njega ne dođe, ali mi ćemo 19. marta poslati u prošlost ovu politiku podjela, sukoba i mržnje koju Petrović sije i Bijeljina će konačno moći da se pokrene sa mrtve tačke na kojoj stoji duže od dvije godine”, zaključio je Đurđević.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović podnio je krivične prijave Okružnom javnom tužilaštvu protiv predsjednika Skupštine grada Aleksandra Đurđevića i sekretara Dejana Blagojevića zbog, kako je navedeno iz Gradske uprave, sumnje da su “neovlašteno upotrebljavali pečate”.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno