Connect with us

Društvo

EGZODUS LJEKARA specijalista ogroman gubitak za društvo

Opstojnost zdravstvenog sistema u Unsko-sanskom kantonu uskoro bi mogla biti dovedena u pitanje zbog sve masovnijeg odlaska medicinskog kadra, a posebno ljekara specijalista, upozorili su iz Sindikata doktora medicine i stomatologije USK.

Prema njihovim podacima, u toku samo ove godine Kantonalnu bolnicu u Bihaću napustila su četiri ljekara, a slična situacija je i u drugim zdravstvenim ustanovama.

“Ljekari odlaze mahom u inostranstvo, a razlozi su male plate, loši uslovi rada i nemogućnost napredovanja. U Kantonalnoj bolnici imamo svega dva patologa, jednog mikrobiologa, već nekoliko anesteziologa nas je napustilo i bojim se da će nam taj problem biti najveći. To su najkritičnija mjesta, jer to nisu tako atraktivne specijalizacije i mlade kolege se nerado odlučuju za njih”, kaže Amir Rekić, predsjednik pomenutog sindikata.

Navodi kako će veliki broj ljekara specijalista uskoro otići u penziju, a neće imati ko da ih zamijeni. Rekić kaže kako se mladi ljekari ne zadržavaju dugo u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama te se uopće ne učlanjuju u Ljekarsku komoru USK.

“To je veliki gubitak za društvo, jer mi ulažemo u te mlade ljekare, a oni potom odnose stečeno znanje u druge zemlje koje tako dobijaju besplatni obrazovan kadar iz oblasti medicine”, istakao je Rekić.

Ovoga problema svjesni su i u Ministarstvu zdravstva USK, a prema riječima Murisa Halkića, resornog ministra, nekako pokušavaju nadomjestiti manjak stručnog kadra.

“Mi smo predložili da se napravi plan stipendiranja ovih deficitarnih zanimanja, možda kroz neke veće stipendije, da ih stimulišemo i vežemo sa ovaj kanton, odnosno da se oni ugovorima obavežu da će ostati ovdje raditi, a mi ćemo im osigurati radna mjesta”, kaže Halkić.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu povećane su plate zdravstvenim radnicima, a plan je da se s ovakvom politikom nastavi i u budućem periodu.

U Općoj bolnici u Sanskom Mostu muku muče sa istim problemima te planiraju određene programe zapošljavanja kako bi pokušali zadržati mlade medicinare.

“Prošlo je vrijeme kada su oni tražili posao, sada mi moramo napraviti iskorak kako bismo privukli mlade zdravstvene radnike. U proteklom periodu imali smo česte slučajeve da primimo radnike, a oni nas poslije nekoliko mjeseci napuste i odu u inostranstvo. Zbog toga prilikom sklapanja ugovora o radu moramo imati određene garancije da će oni ostati”, kaže Mustafa Avdagić, direktor pomenute bolnice.

Prema njegovim riječima, iako u Sanskom Mostu postoji srednja medicinska škola, najveći broj učenika koji završe školovanje pokušava pronaći angažman van granica zemlje i rijetki su oni koji se odluče na ostanak.

Posebno kritična situacija je na Akušersko-porodiljskom odjelu te ustanove, gdje radi nekoliko babica koje će uskoro u penziju, a još nema ko da ih zamijeni.

Zdravstvene ustanove na području Unsko-sanskog kantona, prema nekim procjenama, tokom proteklih nekoliko godina napustilo je više od stotinu zdravstvenih radnika, od čega četrdesetak ljekara, među kojima veliki broj specijalista.

Odliv zdravstvenih radnika donekle su zaustavile restriktivne mjere usljed pandemije virusa korona, ali je potreba za medicinskim kadrom u zemljama Evropske unije i dalje izražena, pa se očekuje nastavak negativnih kretanja, što dovodi u pitanje kompletni zdravstveni sistem u ovom kantonu.

Društvo

Proizvođačke cijene u oktobru veće za petinu nego lani

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u oktobru ove godine veće su za 21,2% nego u tom mjesecu lani, dok su niže za 0,1 odsto nego ovogodišnje septembarske, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u oktobru, u poređenju sa prethodnim mjesecom niže su za 0,1 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec lani više za 20,8 odsto.

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u oktobru niže su za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, te više za 21,6 odsto u odnosu na oktobar 2021. godine.

U oktobru u poređenju sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u trajnim proizvodima više su za 0,3 odsto, netrajnim proizvodima za 1,2 odsto, dok je pad od 0,4 odsto zabilježen u energiji, intermedijarnim proizvodima za 0,3 odsto, te kapitalnim proizvodima za 0,6 odsto.

Proizvođačke cijene u energiji u oktobru više su za 23,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, intermedijarnim proizvodima za 23,9 odsto, kapitalnim proizvodima za 10,2 odsto, trajnim potrošačkim dobrima za 20,1 odsto, te netrajnim proizvodima za 16 odsto.

(eKapija)

Nastavi čitati

Društvo

ZA UREDNIJI GRAD Stanivuković najavio veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera

Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za ovaj projekat.

Grad Banjaluka u narednoj godini počinje veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera u užem gradskom području, kako bi naš grad bio što uredniji.

Ovu novinu najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković ističući da su Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za izgradnju podzemnih kontejnera u gradu.

-To znači novi izgled, novo ljepše lice našeg grada – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, predložiće i da investitori koji grade stambene ili stambeno-poslovne objekte budu obavezni da sagrade podzemne kontejnere, a u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom.

Nastavi čitati

Društvo

Još uvijek ima DOBRIH LJUDI, jedan takav je i MILAN

Poljoprivrednik iz Foče Milan Gagović podijelio je 200 kilograma svinjskog mesa porodicama koje žive teško, a taj njegov gest imao je veliki odjek, pa su mu, osim poziva za pomoć, stizali i pozivi sa raznih strana od ljudi koji žele na sličan način da pomognu.

Tako je Danko Petrović, Fočak koji duže vremena živi u Banjaluci, na Gagovićev račun odmah uplatio 500 maraka, a taj novac biće iskorišćen za nabavku prehrambenih paketa za najugrožnije.

Bilo je još poziva, ne samo iz Srpske, već i Srbije, onih koji su zainteresovani da učestvuju u sličnim akcijama i koji su u Milanu prepoznali iskrenu namjeru da se pomogne nemoćnima, prenosi Srna.

Gagović, koji je prethodno ostavio svoj broj telefona da bi mu se mogli javiti oni kojima je potrebna pomoć, kaže da je imao pozive od velikog broja građana teškog imovnog stanja i da je meso sa svog gazdinstva dostavio na više adresa širom opštine Foča.

Pozivi su stizali ne samo iz Foče, već i drugih opština, između ostalog iz Gacka i Ugljevika, a Gagović kaže da ovaj put nije mogao svima izaći u susret jer je teško poslati svježe meso na udaljene adrese, pa će se potruditi da im dostavi prehrambene pakete, za čiju nabavku će iskoristiti pomoć Danka Petrovića iz Banjaluke.

Uz svinjsko meso, Gagović je odlučio da pokloni i dvije ovce iz svog tora, kako kaže, da ne bi izostavio i komšije Bošnjake. Ovčije meso podijelio je ugroženim porodicama iz Ustikoline.

Gagović je poznat po ovakvim akcijama i ovo je samo jedno u nizu njegovih dobrih djela, kojima plodove svog rada dijeli sa nemoćnima.

Nastavi čitati

Aktuleno