Connect with us

Svijet

ELIZABETA se nije “ni ohladila” a ČARLS DIJELI OTKAZE

Reklamni prostor


Osoblju koje je služilo kralju Čarlsu III dok je bio nasljednik britanskog prestola već je rečeno da bi mogli da izgube posao, što je izazvalo kritike sindikata koji je taj potez nazvao “bezdušnim” prije nego što je kraljica Elizabeta Druga čak i sahranjena.

Čarls, koji je nasljedio svoju majku poslije njene smrti 8. septembra, i njegova supruga Kamila, kraljica supruga, preseliće se iz Klarens hausa, njihovog londonskog doma već decenijama, u glavnu zvaničnu rezidenciju monarha, Bakingemsku palate, prenosi Blic.

Portparol Klarens hausa rekao je da su operacije tamo prestale i da je počeo proces konsultacija sa osobljem o otpuštanju.

– Naše osoblje je predano i lojalno radilo u službi i iako su neka otpuštanja neizbežna ubrzano radimo na tome da nađemo alternativne uloge za što veći broj radnika – istakao je portparol.

List “Gardijan” piše da je oko 100 zaposlenika dobilo informaciju da mogu da izgube posao.

Neki od tih ljudi radili su decenijama u Klarens hausu.

Osoblje uključuje ličnu poslugu kao što su lakeji, sobari, garderoberi i kuvari, kao i sveštena lica.

Oni su dobili ovo obavještenje čak i dok su pomagali novom kralju tokom procesa preuzimanja trona.

Sindikat radnika javnih i komunalnih usluga osudio je ovu odluku o najavi otpuštanja tokom perioda žalosti kao “bezdušnu”.

– Iako su se neke promjene u domaćinstvima očekivale, kako se mijenjaju uloge u kraljevskoj porodici, obim i brzina kojom je to najavljeno su krajnje bezosjećajni – izjavio je generalni sekretar sindikata Mark Servotka.

Portparol Klarens hausa rekao je da zakon zahtjeva da osoblje bude upoznato sa situacijom što je prije moguće.

-Uprkos svim naporima da se sve odgodi do sahrane, savjet je ostao isti.

Svakom radniku koji bude otpušten biće ponuđena povećana otpremnina – naveo je on.

Portparol je dodao da svi radnici mogu biti mirni najmanje tri mjeseca.

Svijet

“Referendumi su završeni – dobrodošli kući, u Rusiju!”

Reklamni prostor


Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da su sasvim očigledni rezultati referenduma u Donbasu, Zaporožju i Hersonu, te stanovnicima ovih regiona poželio dobrodošlicu u Rusiju.

“Referendumi su završeni. Rezultati su jasni. Dobrodošli kući, u Rusiju!”, napisao je Medvedev na “Telegramu”.

Prema najnovijim podacima nakon što su prebrojani svi glasovi, pripajanje Hersona Rusiji podržalo je 87,05 odsto glasača, saopštila je izborna komisija.

Izborna komisija Luganske Narodne Republike saopštila je nakon što su prebrojani svi glasovi da je 98,42 odsto podržalo prisajedinjenje Rusiji.

U regionu Zaporožja, 93,11 odsto građana podržalo je pripajanje Rusiji.

Nastavi čitati

Svijet

SLOVAČKI PREMIJER UPOZORIO: To će ubiti našu privredu

Reklamni prostor


Premijer Slovačke, Eduard Heger kaže da su Bratislavi potrebne milijarde evra iz Brisela ili se njegova privreda suočava s “kolapsom”.

Povišeni troškovi električne energije ostavljaju slovačku privredu u opasnosti od “kolapsa”, rekao je premijer Eduard Heger za “Financial Times”.

U intervjuu objavljenom u srijedu, slovački je čelnik rekao da će ogromno povećanje cijena nakon ruske invazije na Ukrajinu “ubiti našu privredu” ako Bratislava ne dobije milijarde evra podrške iz Brisela.

Njegovi komentari do sada su najoštrije upozorenje jednog čelnika EU-a o učincima globalne energetske krize, dok se zemlje bore s posljedicama smanjivanja gasa od strane Moskve koje je dovelo do rekordnih cijena.

Početkom ove godine, najveći slovački dobavljač energije prodao je višak električne energije trgovcima energijom.

Ti trgovci sada prodaju ugovore nazad u Slovačku po tržišnim cijenama koje su oko pet puta veće, rekao je Heger. “Slovaci kupuju za 500 evra ono što su prodali za 100 evra.”

(Politico)

Nastavi čitati

Svijet

Evropa krivi Rusiju za “sabotažu” Sjevernog toka

Reklamni prostor


Evropski čelnici vjeruju da su dvostruke eksplozije koje su oštetile cjevovode izgrađene za prenos ruskog prirodnog gasa u Evropu bile namjerne, a neki su dužnosnici okrivili Kremlj, sugerišući da su eksplozije bile namijenjene kao prijetnja kontinentu.

Šteta nije odmah uticala na snabdijevanje energijom u Evropi. Rusija je prekinula dotok ranije ovog mjeseca, a evropske zemlje su se prije toga trudile izgraditi zalihe i osigurati alternativne izvore energije.

Ali, ova će epizoda vjerovatno označiti konačni kraj projekata gasovoda Sjeverni tok, napora koji je trajao više od dvije decenije i produbio je evropsku zavisnost o ruskom prirodnom gasu – i za koji mnogi dužnosnici sada kažu da je bio teška strateška greška.

Dvije eksplozije izazvale su curenje u sva tri podvodna gasovoda Sjevernog toka koji povezuju Rusiju i Njemačku, uzrokujući masivne oblake plinskih mjehurića koji su probili površinu Baltičkog mora.

(Stuff)

Nastavi čitati

Aktuleno