Connect with us

Region

ESKOBAR U PRIŠTINI “Očekujem pozitivan rezultat sastanka u Ohridu”

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastao se u Prištini sa predsjednicom privremenih kosovskih institucija Vjosom Osmani.

Nakon sastanka on je rekao da očekuje pozitivan rezultat sastanka u Ohridu, kao i da je optimističan u vezi sa mirnim rješenjem između Kosova i Srbije.

Gabrijel Eskobar je istakao da SAD podržavaju svaku priliku koja vodi region ka evroatlantskim integracijama, te da je evropski prijedlog dobra prilika za mir. Ovaj evropski prijedlog olakšan kroz dijalog Evropske unije pruža izuzetnu priliku za mir i stabilnost između dvije važne zemlje regiona. Kao najveći pobornik Kosova u svijetu, namjeravamo da ovo funkcioniše na Kosovu, ali ne samo na Kosovu, već u cijelom regionu, da otključamo neke od resursa koje Balkan obezbeđuje. Očekujem pozitivan rezultat u Ohridu, veoma sam optimista u pogledu mogućnosti za mirno rješenje Kosova i Srbije. Nadam se da ćemo poslije subote imati dobre vijesti – rekao je Eskobar.

Prištinska predsjednica Vjosa Osmani rekla je da će Kosovo nastaviti da se angažuje posvećeno u dijalogu, uz konstruktivan pristup. Smatramo da je pravičan, stabilan i sveobuhvatan sporazum, onaj koji nas tretira kao dvije ravnopravne države, jedini način da se obezbijedi dugoročni mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Kosovo ide u Ohrid sa ovakvim stavom i sa nadom u pozitivan rezultat. Svaka težnja Srbije da uslovljavanjem spriječi ovaj rezultat može u potpunosti da ošteti proces dijaloga – rekla je Osmani.

Eskobar se u Prištini sastao sa predsjednikom kosovske skupštine Gljaukom Konjufcom, a očekuje se i sastanak sa prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Posjeta Eskobara dolazi uoči sastanka u Ohridu, kome će prisustvovati i sam diplomata SAD.

Region

Mladić teško ranjen u Skadarliji

Osamnaestogodišnji mladić teško je ranjen rano jutros hladnim oružjem u Skadarskoj ulici u Beogradu, javio je RTS.

Hitna pomoć je poziv od policije primila u 2.25 zbog ranjavanja lica u Skadarskoj 17.

Muškarac je teško povrijeđen hladnim pružjem i prevezen je u Urgentni centar, rečeno je u Hitnoj pomoći.

Nastavi čitati

Region

Pucnjava u Prišini, više ranjenih

Dvije osobe povrijeđene su u Prištini nakon pucnjave u centru grada, u Ulici Ćamilja Hodže, potvrđeno je iz Kosovske policije za Tanjug.

Policija je oko 20.20 dobila informaciju o pucnjavi u Ulici Ćamilja Hodže u Prištini.

“Prema prvim informacijama, dve osobe su povređene, od kojih se sumnja da je jedna zadobila povrede iz vatrenog oružja”, navode iz Kosovske policije.

Povrijeđeni su upućeni na bolničko liječenje.

“Policijski istražitelji, u koordinaciji sa tužilaštvom, preduzimaju istražne radnje radi potpunog rasvetljavanja slučaja i tragaju za osumnjičenim licima koje je policija već identifikovala”, navedeno je u saopštenju.

Nastavi čitati

Region

SAMO PRESTIŽ! Đukanović pozvan na krunisanje kralja Čarlsa III

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvan je na ceremoniju krunisanja kralja Čarlsa Trećeg.

– Na poziv Njegovog kraljevskog veličanstva, ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji u Londonu 6. maja 2023, u ime Crne Gore prisustvovaće predsjednik Đukanović sa suprugom Lidijom – saopšteno je iz Kabineta Đukanovića.

Đukanović je, između ostalog, kandidat i na predstojećim izborima za predsjednika Crne Gore, a drugi krug njih se održava 2. aprila.

Avaz

Nastavi čitati

Aktuleno