Connect with us

Region

EU objavila tekst “Implementacionog aneksa za normalizaciju odnosa”

U tekstu “Implementacionog aneksa Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije”, koji je noćas objavila EU, naglašeno je da se Beograd i Priština obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i Aneksa ekspeditivno i u dobroj volji.

Strane primaju k znanju da će Sporazum i Implementacioni aneks postati sastavni dijelovi procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu Službe za spoljne poslove EU.

U tekstu se dodaje da strane prihvataju da će EU odmah po usvajanju Sporazuma i ovog aneksa započeti proces izmjene kriterijuma za Poglavlje 35 za Srbiju zbog novih obaveza koje proističu iz Sporazuma i Aneksa.

– Radi primjene člana sedam Sporazuma, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbjeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdila EU – navodi se u tekstu, objavljenom nakon sastanka u Ohridu.

Jedna od tačaka glasi da su “strane saglasne da u roku od 30 dana formiraju zajednički odbor za praćenje, kojim će predsjedavati EU” i da će “sprovođenje svih odredaba biti obezbijeđeno i nadgledano od zajedničkog odbora za nadzor”.

– Radi primjene člana devet Sporazuma, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana da bi bio obezbijeđen investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti distribuisana prije nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u potpunosti sprovedene – naglašava se u tekstu.

U tekstu se dodaje da će agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju podjednako odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog aneksa.

– Strane su saglasne da hitno usvoje deklaraciju o nestalim osobama, kako je dogovoreno u okviru dijaloga uz posredovanje EU – navodi se u tekstu.

Takođe je navedeno da se “Kosovo i Srbija slažu da neće blokirati primjenu nijednog člana” i da će se “svi razgovori povezani sa implementacijom Sporazuma odvijati u okviru dijaloga pod okriljem EU”.

– Kosovo i Srbija prihvataju da svako nepoštovanje sopstvenih obaveza iz Sporazuma, ovog aneksa ili prethodnih sporazuma postignutih u okviru dijaloga može imati direktne negativne posljedice na procese njihovog pristupanja EU i na finansijsku pomoć koju dobijaju od EU – navodi se na kraju teksta objavljenog na sajtu Službe za spoljne poslove EU.

Region

VUČIĆ PONOVO DRAMATIČAN “Velika nervoza u svijetu, predstoji jedno od najtežih proljeća”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom sukoba u Ukrajini, da je situacija u svijetu još mnogo komplikovanija nego što se to misli, kao i da predstoji jedno od najtežih prolejća u političkom, ali i vojnom smislu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara u Novom Pazaru da prokomentariše to što je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da Zapad jača vojnu silu u Poljskoj, kao i da planira invaziju na Bjelorusiju, ali i da bi postavljanje nuklarnog oružja u Bjelorusiji moglo da zaštiti njegovu zemlju.

“Situacija je još mnogo komplikovanija i vidi se da je svuda velika nervoza. Lukašenko je rekao neke stvari za koje nisam siguran da bi bili oduševljeni ni u Moskvi, a za ovo drugo nisam siguran da su zadovoljni na Zapadu. Vidi se da se žuri i Ukrajincima i Rusima. Pogledajte izjavu predsednika Kine Sija, koji je uz Bajdena možda najmoćniji čovek na svetu, u kojoj kaže da njegova zemlja mora da bude pripremljena za rat. Kada sve to složite onda vam je jasno da nam predstoji jedno od najtežiih proleća ne samo u političkom već i vojničkom smislu”, rekao je Vučić.

Istakao je da bi u toj sitauciji Srbija trebalo sebe da gleda i čuva, dodatnom brigom o građanima, čuvanjem mira, razgovorom sa ljudima i dodatnim ulaganjima i rastom BDP.

“Da to pokušamo, da to bude naš odgovor”, poručio je Vučić.

Nastavi čitati

Region

U Hrvatskoj pao avion koji su osmislili Slovenci

Avion koji se prije nekoliko časova srušio prilikom polijetanja na pulskom aerodromu je Virus SW kompanije Pipistrel, koji se proizvodi u Sloveniji i Italiji.
Tu firmu nedavno su slovenački vlasnici prodali američkoj kompaniji. Pipistrel je 1989. godine u mjestu Ajdovščina osnovao Ivo Boscarol.Do marta 2019. Pipistrel je proizveo više od 2000 malih aviona. Bio je prvi privatnik koji je proizvodio avione u bivšoj Jugoslaviji. Za svoj rad dobio je mnoga priznanja, između ostalog i tri nagrade američke svemirske agencije NASA za inovacije.

Pionir je alternativnog letenja u ovom dijelu Evrope.

Nastavi čitati

Region

VUČIĆEVIĆ od ponedjeljka u zatvoru? HVALA KOLEGAMA….

Dragan J. Vučićević, glavni urednik srpskog dnevnog lista “Informer”, pokazao je na konferenciji za medije presudu po krivičnoj prijavi Jugoslava Ćosića, prema kojoj u ponedjeljak ide u zatvor.

– Mnogi su mislili da ja lažem, ali evo presude. Ako se u ponedeljak 03. aprila ne javim u zatvor, biću uhapšen. Ja u ponedeljak idem u zatvor. Ja sada ukazujem da srpsko pravosuđe sudi ne po pravu nego po politici. Neke sudije me politički ostrašćeno mrze, evo može i advokat Boris Bogdanović da potvrdi. Hvala kolegama koji su me podržali, hvala i onima koji likuju, koji se vesele. Može da zaigra mečka i pred njihovim vratima. Držim reč da u ponedeljak idem u zatvor, 03. aprila ujutru između 9 i 10 časova ujutru otići ću na izdržavanje kazne u zatvor u Bačvanskoj ulici, rekao je Vučićević i pokazao presudu na samom početku konferencije.

Nakon Vučićevića pričao je i advokat Boris Bogdanović.

– Kada Vlada Republike Srpske predlaže da se u krivični zakonik ponovo vrate uvreda i kleveta koji su inače izbačeni, onda je to kršenje slobode medija, onda to povećava nivo autocenzure. Zašto je prihvatljivo da u Republici Srbiji uvreda i kleveta treba da budu krivično delo, a tamo nije u redu. Mislim da su to neka principijelna pitanja. Tu nelogičnost ne može niko da objasni, kazao je Bogdanović, prenosi Informer.

Podsjećamo, vlasnik Informera osuđen je na novčanu kaznu zbog uvrede i klevete upućene Jugoslavu Ćosiću, a zatvorska kazna mu je određena jer je odbio da plati novčanu.

Nastavi čitati

Aktuleno