Connect with us

Politika

EU smeta neki mali Dodik, jer neće da uvede sankcije Rusiji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je prava politika danas ostati neutralan u rusko-ukrajinskom sukobu, ne uvoditi sankcije Rusiji i ne svrstavati se zajedno sa Zapadom protiv bilo koga.

Dodik je pojasnio da Srpska posmatra sukob u Ukrajini na način da ratuju dva naroda bliska Srbima, navodeći da je podvala Zapada koncepcija da “ko bude vladao Evroazijom – vladaće svijetom” i želja da svi budu u jednom procesu opšteg napada na Rusiju.

“Kao predsjednik moram da razmišljam na drugačiji način. Taj sukob će jednom biti istorijska sekvenca. Ono što je dominantno u našim odnosima je to da nismo imali nijedan problem sa Rusima. Rusija kao globalna sila ostaje strukturisana u okviru UN, ostaje članica Savjeta bezbjednosti i ako kažem: ‘idemo da uvedemo sankcije Rusiji’ tada bismo došli u poziciju trajnog gubitka prijatelja”, naglasio je Dodik.

On je istakao da Evropa u ovom trenutku nije odmjerila svoje mjesto i ulogu i da je ona najveći stradalnik svega što se dešava na globalnom nivou, jer dobija skupe energente, gubi radna mjesta i ne može da se nosi “sa velikim igračima”.

Govoreći o tome da li će mu zahtjevi evroparlamentaraca da mu članice EU uvedu sankcije umanjiti pregovaračke pozicije, Dodik je sinoć za RTRS rekao da u BiH neće biti donesen nijedan zakon, niti propis koji odudara od Ustava BiH i interesa Srpske.

“Tu sada neki mali Milorad Dodik smeta, jer on neće da uvede sankcije Rusiji”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Evropa je definitivno u jadnom stanju, izgubila je snagu, nema lidere, nema koncepcije, a ima poriv da se bori protiv nečega, što je neka nova imaginacija, jer nije odmjerila prave ciljeve.

Dodik je ocijenio da je Rusija griješila dajući 40 godina Evropi jeftino energente na bazi kojih se ona uspješno razvila. On je rekao da će se tek vidjeti da li će EU opstati kao politička organizacija. Upitao se šta se to dobija od Zapada i ujedno odgovorio da se od njih dobija još više razgoropađenih, nekorektnih trećepozivaca i diplomata koji će doći da razgrađuju Republiku Srpsku i da prave unitarnu BiH.

Smatra da davanje BiH kandidatskog statusa za članstvo u EU bez kriterijuma predstavlja urušavanje tih kriterijuma, te podsjeća kako se 15 godina “patilo” sa time da se ispuni ovaj ili onaj kriterijum.

“Gutali smo i ono što nismo htjeli, a morali smo. I na kraju dođe njihova volja i kažu: ‘dali smo vam kandidatski status, ali to ništa ne mijenja’. Pa što ste onda dali taj status? Ko se ovdje igra – mi ili vi?”, upitao je Dodik.

On kaže da Zapad danas ne živi bolje bez obzira na to šta govore.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima energetsku stabilnost, ima dovoljno električne energije i u perspektivi neće biti ugrožena po tim pitanjima, navodeći da nema nestašice nafte u Srpskoj, niti ekonomskih, političkih izazova koji bi je ugrozili.

Politika

ZVORNIK I BRATUNAC! Sutra počinje predizborna tišina

Sutra ujutro u sedam časova počinje predizborna tišina pred prijevremene lokalne izbore za gradonačelnika Zvornika i načelnika Bratunca, koji će biti održani u nedjelju 5. februara.

Zvorničani će birati nasljednika dosadašnjem gradonačelniku Zoranu Stevanoviću, koji je u međuvremenu izabran za poslanika.

Bratunčani biraju između Lazara Prodanovića kandidata SNSD-a i Srđana Rankića, nezavisnog kandidata, koji je opozvan sa načelničke funkcije, na referendumu u avgustu prošle godine.

Podršku Rankiću dali su SNP i Socijalisti Petra Đokića, dok su Lazara Prodanovića osim SNSD-a, podržali i Ujedinjena Srpska, DNS, SPS i druge partije.

Pravo glasa u Bratuncu ima oko 18.500, a u Zvorniku 54.000 glasača.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

DODIK “Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu “

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Amerika i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prvaci svijeta u rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te poručio da i dalje namjerava da se dosljedno drži slova tog sporazuma.
– A ti licemjeri kakav je on /Bećirović/, koji pokušavaju da naprave lažni narativ od toga kako neko ruši Dejton, a u suštini ga brani, govori o tome da oni žele da naprave neku novu političku filozofiju o tome da nije dovoljno čitati, vidjeti, razumjeti, nego je dovoljno samo da budeš poslušnik. A ja nisam to, kao što je Bećirović, koji pokazuje to u Sarajevu i u Americi – rekao je Dodik u Zvorniku, komentarišući Bećirovićeve navode da su sankcije pojedincima “poput Dodika, nužne, jer ugrožava temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodik je ukazao da se pokušava nametnuti narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima i izmišlja se priča da je imovina u nadležnosti BiH.

– Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu i sad pokušavaju da nametnu taj narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima – naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da se to nije dešavalo i da se tako nešto neće ni desiti.

– To nije istina, to je prevara i podvala. Ohrabrujem ih da nastave tako, jer je to najbolji način da sruše BiH, što treba da se desi – poručio je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u razgovoru sa kongresmenom Majklom Tarnerom rekao da su “sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsrećnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Nastavi čitati

Politika

KVALITETNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA PRIORITET: Šeranić razgovarao sa predstavnicom Ujedinjenih nacija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas u svom kabinetu sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Mekdonald.

Tokom sastanka naglašena je kvalitetna saradnja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i misije Ujedinjenih nacija u BiH, te je razgovarano o daljim zajedničkim aktivnostima, u skladu sa politikama i strategijama Vlade Republike Srpske.

Sagovornici su se usaglasili da pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu ostaje prioritet u radu, pri čemu posebno važnu ulogu imaju kvalitet kadra i njegova stalna edukacija. Ocijenjeno je da je zajednička vizija održivi sistem u oblasti javnog zdravstva.

Šeranić je Mekdonald upoznao sa svim što je u prethodnom periodu urađeno u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj, naročito u pogledu inoviranja zakonodavstva i postizanja balansa između efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite. On je ocijenio da je Republika Srpska vrlo blizu vizije Ujedinjenih nacija koja se odnosi na univerzalnu pokrivenost zdravstvenim osiguranjem, s obzirom na to da pruža jako širok obim prava osiguranika, te da su u vrijeme pandemije virusa korona svi građani bili zdravstveno osigurani.

Mekdonald je istakla opredijeljenost misije Ujedinjenih nacija u BiH za nastavak podrške i saradnju na različitim projektima.

Nastavi čitati

Aktuleno