Connect with us

Društvo

EVO KO JE IZGREBAO AUTOMOBILE banjalučkih novinara! Komšija “PAO” NA POLIGRAFU!

Banjalučka policija rasvijetlila je napad na imovinu novinara “EuroBlica” i “Srpskainfo” Nikole Morače i urednika portala “Buka” Aleksandra Trifunovića i zbog sumnje da je izgrebao njihova vozila uhapšen je Saša Bunić iz Banjaluke!
Kako saznaje UNA portal Bunić je komšija oštećenih novinara i živi u zgradi do njihove. Motiv napada nije baš najjasniji, iako je Bunić tokom kriminalističke obrade pred inspektorima priznao da je izgrebao automobile novinara.

“Osumnjičeni je uhapšen juče i pao je na poligrafu na gotovo sve i jedno pitanje koje mu je postavljeno. Tokom kriminalističke obrade je priznao izvršenje krivičnog djela. Tvrdi da je vozila izgrebao šarafom koji je bacio u kontejner”, kaže dobro upućeni izvor UNA portala.

Podsjetimo, automobili novinara izgrebani su u večernjim satima 8. marta na parkingu zgrade u kojoj stanuju. Zanimljivo je da se radi o velikom parkingu na kojem se nalazilo na desetine automobila, a oštećena su samo vozila novinara.

Morači je izgreban automobil “VW Golf”, Trifunoviću “Range Rover”, te dva službena automobila “Buke” i to “Renault” i “Toyota” i na svim vozilima je pričinjena veća materijalna šteta.

Nikola Morača za UNU kaže da mu je laknulo nakon što je saznao da je policija otkrila napadača.

“Zahvaljujem se policiji na predanom radu i brzom rasvjetljavanju slučaja koji je uznemirio moju porodicu i mene lično. Iznenađen sam što je to uradila osoba iz komšiluka”, rekao je Morača.

Banjalučka policija potvrdila je da je slučaj rasvijetljen, te da je identifikovan i uhapšen S.B. zbog sumnje da je počinio krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

“Nad S.B. je izvršena kriminalistička obrada zbog sumnje da je 8. marta na parkingu upotrebom oštrog predmeta načinio oštećenja na četiri vozila. Sve mjere i radnje preduzimaju se pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci i rad na predmetu je u toku. Nakon kompletiranja i dokumentovanja protiv S.B. slijedi podnošenje izvještaja o počinjenom krivičnom djelu oštećenje i oduzimanje tuđe stvari”, saopšteno je iz PU Banjaluka.

Inače, napad na imovinu novinara dogodio se na marginama novinarskih protesta zbog policijskog i tuzilačkog ponašanja prema Morači, koji je zbog odbijanja da otkrije izvor informacije teksta o silovanju osumnjičen za krivično djelo povreda tajnosti postupka. U okviru te istrage od Morače je oduzet mobilni telefon koji je deponovan banjalučki sud. Usljedila je i izjava Milorada Dodika koji je novinare nazvao “spodobama”, a samo dan kasnije grebanje automobila.

Zajedno s njim osumnjičeni su i urednici Srpskainfo i EuroBlica Siniša Trkulja i Boris Lakić.

Društvo

ZBOG AFERA I SPORNIH IMENA, Stojanović stopirao izbor Vlade Federacije BiH!

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović obratio se predsjednicima stranaka SDP, HDZ i NES i pojasnio zašto nije dao saglasnost za novu Vladu Federacije BiH. Stojanović je poručio da nije želio dati saglasnost novoj Vladi koja će svoj rad započeti opterećena aferama i kompromitovanim kadrovima te želi da saradnja bude ključna riječ za partnere u vlasti.

– Zbog toga sam napisao pismo predsjednicima stranaka Nerminu Nikšiću (SDP BiH), Draganu Čoviću (HDZ BiH) i Nerminu Ogreševiću (NES). Želim ih potaknuti da još jednom provjere sporne kadrove za koje javnost ima dileme. Da budemo sigurni da su ovo najbolji ljudi koji će obavljati najvažnije funkcije na nivou Federacije BiH, poručio je.

Stojanović je objavio i sadržaj pisma na svom Facebook profilu u kojem zahtjeva od lidera pomenutih stranaka da još jednom preispitaju svoje prijedloge za kandidate za članove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji su, od upoznavanja javnosti sa istim, izazvali određene negativne reakcije.

– Naime, kandidati Kljako Anel, Sanja Vlaisavljević i Hopovac Almin su kandidati za koje tražim da preispitate da li je opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažete. Imajući u vidu skoro stalne medijske kritike u pogledu gore navedenih kandidata, tražim da pokrenete sve mehanizme provjere njihove vjerodostojnosti u pogledu obavljanja predloženih funkcija. Sugerišem Vam da se obratite svim nadležnim institucijama za provođenje zakona, gdje prvenstveno mislim na Federalnu upravu policije, naveo je u pismu.

Zatim je preporučio da se obrate Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH i Centralnoj izbornoj komisiji, sa ciljem razjašnjenja dileme u pogledu navedenih kandidata.

– Imajući u vidu našu političku i koalicionu opredjeljenost za novim načinom rada i djelovanja u političkom životu Federacije Bosne i Hercegovine, smatram ovo neophodnim zahtjevom prema Vama, kao predsjednicima političkih stranaka-koalicionih partnera koji čine parlamentarnu većinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, u cilju demokratskih promjena koje će donijeti kompetentnije kandidate za obavljanje najvažnijih izvršnih funkcija u Federacije Bosne i Hercegovine, naveo je.

Stojanović je poručio da očekuje i da se dostave i Program rada i djelovanja buduće Vlade FBiH u narednom mandatnom periodu te da navedeni Program ima vidljive mjere i prioritete djelovanja buduće Vlade FBiH, kako u cjelini tako i pojedinim resorima.

– Također, očekujem i razloge zbog čega su predloženi kandidati za članove Vlade FBiH najbolji izbor za navedene funkcije u budućoj Vladi FBiH, imajući u vidu njhovu stručnu spremu, prethodno iskustvo i viziju daljeg razvoja i unapređenja resora koje preuzimaju, zaključio je Stojanović.

Nastavi čitati

Društvo

“EKOLOŠKI TERORISTI” izazvali više od 100 požara na sjeveru Španije

“Ekološki teroristi” stoje iza više od stotinu šumskih požara koji gore u petak na sjeveru Španije, prema lokalnim vlastima.

U Asturiji, najteže pogođenoj regiji, vatrogasci se bore sa 116 aktivnih šumskih požara koji su doveli do evakuacije oko 300 ljudi.

“Suočavamo se s autentičnim teroristima koji dovode u opasnost živote, mjesta i gradove”, napisao je predsjednik Asturije Adrian Barbon na Tviteru.

Požari gutaju zelenilo od planina do obale. Prekinut je saobraćaj na pet autoputeva.

Planina koja okružuje Oviedo, glavni grad Asturije, takođe je u plamenu, a plamen je došao na stotine metara od crkve iz 9. vijeka, koja je na listi UNESCO-ove svjetske baštine.

Alehandro Kalvo, zvaničnik regionalne vlade, rekao je da je vjerovatno riječ o namjerno izazvanim požarima.

Ove sedmice u Španiji su bile natprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Na sjeveru jaki vjetrovi otežavaju gašenje požara.

U Galiciji je ove sedmice u velikom požaru izgorjelo 1.600 hektara zemljišta.

Požar je stavljen pod kontrolu u Valenciji, gdje je prošle sedmice počeo prvi veliki požar ove sezone u Španiji.

Vlasti kažu da je tamo izgorjelo ukupno 4.700 hektara šume i nekoliko zgrada.

Nastavi čitati

Društvo

Federacija uvozi BATLERE, Srpska ČISTAČE!

Federacija BiH ove godine planira strancima dati pet godišnjih radnih dozvola za poslove domara, batlera, njegovatelja i SOS majke, dok Republika Srpska ne planira davati dozvole strancima za ova neuobičajena zanimanja, saznaje CAPITAL.

Jedna od rijetkih oblasti u kojima RS izdaje više radnih dozvola strancima nego FBiH je snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom i sanacije okoliša, pa će tako u RS radne dozvole dobiti 14 tehničara za reciklažu i tehničara za kontrolu životne sredine.

S druge strane, FBiH planira izdati samo pet radnih dozvola za sljedeća zanimanja: geološki tehničar, hidrološki tehničar, geofizičar, statističar, vodoinstalater, elektromonter, radnici na odvoženju otpada, serviser i ostala srodna zanimanja.

Isto tako, RS će u oblasti stručne i tehničke djelatnosti izdati 16 radnih dozvola za zanimanja mehaničar kancelarijskih mašina, pomorski nautičar, termoenergetski tehničar, mehaničar alatnih mašina i monter suve gradnje, a FBiH samo deset dozvola za poslove tehničara i administratora.

Nastavi čitati

Aktuleno