Connect with us

Hronika

EVO KO JE UHAPŠEN U BANJALUCI! Rasvijetljena paljevina vozila, bacanje bombe na kuću i krađe (FOTO)

U policijskoj akciji „Kurir“ banjalučka policija uhapsila je četiri osobe zbog sumnje da su počinili četiri teške krađe, zapalile automobil i bacile bombu pred kuću bivšeg policajca u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.
Ovim je potvrđeno pisanje Srpskainfo o hapšenjima koje izvela banjalučka policija.

Prema saznanjima Srpskainfo zbog krađa su uhapšeni Zoran Aleksić, Radenko Šavija i Petar Pajić, a zbog bombe i paljevine Radomir Dobraš, svi iz Banjaluke. Većina uhapšenih je godinama poznata policiji po teškim krivičnim djelima.

Izvor Srpskainfo pojašnjava da je trojka koja je išla u krađe radila zajedno i da su krali novac i nakit.

– Kada su obili jednu kuću u Banjaluci tom prilikom su ukrali nakit i novac u vrijednosti od 13.000 maraka. Pošto su tada prošli sa dobrim plijenom, ponovo su se vratili do iste kuće, ali tada su imali manje sreće. Takođe iz jednog stana su ukrali još oko 11.000 maraka – ističe izvor Srpskainfo.
Oni su imali razrađen sistem kada su išli u krađe i način kako bi vlasnika izvukli iz njihovih stanova, a zatim ih pljačkali.
Prema njegovim riječima, Dobraš je bombu bacio na kuću bivšeg čuvara u zatvoru Mile Kalabića, a zapalio je vozilo banjalučkog vatrogasca Jovice Vukelić.
Portparol PU Banjaluka Milana Stojanoviće rekla je da su službenici Policijske uprave Banjaluka, juče i danas realizovali operativnu akciju kodnog naziva „Kurir“, a koja je usmjerena na sprečavanje i otkrivanje imovinskih krivičnih djela, u okviru koje su izvršili kriminalističku obradu Z.A., P.P. i R.Š. svi iz Banjaluke zbog postojanja osnova sumnje da su počinila četiri krivična djela „Teške krađe“.
Ona je istakla da je u toku je kriminalistička obrada R.D. iz Banjaluke zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela „Izazivanje opšte opasnosti“ i „Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari“.

– Z.A., P.P. i R.Š se sumnjiče da su navedena krivična djela počinila na području Grada Banjaluka u vremenskom periodu od oktobra 2021. godine do dana 19. Septembra ove godine. Meta napada su bile porodične kuće i stanovi odakle su osumnjičeni krali novac i zlatni nakit. Materijalana šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 25.000 KM – pojasnila je Stojanovićeva.

Prema njenim riječima, preduzimanjem mjera i radnji, policijski službenici su došli do saznanja da se R.D. može dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela „Izazivanje opšte opasnosti“ koje je izvršeno u Banjaluci u ulici Dubička.

– Tada je 29.oktobra 2019. godine, u dvorište porodične kuće oštećenog bačena ekslozivna naprava, ručna bomba, te je tom prilikom došlo do oštećenja na fasadi i balkonskoj ogradi. Takođe, R.D. se sumnjiči da je dana 6. juna prošle godine u ulici Miloša Matića upotrebom zapaljive tečnosti i otvorenog plamena izazvalo požar na putničkom vozilu „turan“” – rekla je Stojanovićeva.

Sve mjere i radnje preduzete su pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.
srpskainfo

Hronika

OD DVOJCA ODUZET arsenal oružja i municije

U pretresu objekata koje koriste M.E i D.D. iz Sokoca, pronađeni su i oduzeti oružje i municija.

Službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo, juče su na osnovu naredbi Osnovnog suda Sokolac i Višegrad, a uz saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo izvršili su pretrese stanova, kuća i ugostiteljskog objekta na pet lokacija na području Sokoca, koje koriste M.E i D.D. iz Sokoca.

“U toku akcije policijski službenici pronašli su i oduzeli šest pušaka, 2.878 komada metaka različitog kalibra, 45 patrona, dvije ručne radio stanice i digitalnu vagu za precizno mjerenje, sa tragovima bijele praškaste materije koja ascorina na drogu”, navode iz policije.

Nakon dokumentovanje predmeta tužilaštvu će protiv M.E. i D.D. biti dostvaljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Nastavi čitati

Hronika

Fotografijama i snimcima ucjenjivali bivše djevojke

Dvije osobe uhapšene su u Laktašima zbog sumnje da su ucjenjivali bivše djevojke sa kojima su htjeli obnoviti emotivne veze.

PU Banjaluka su rekli da se D.R. (37) sumnjiči da je krivično djelo počinio na način da je u određenom vremenskom periodu do 23. novembra putem poruka ucjenjivao bivšu djevojku sa kojom je bio u emotivnoj vezi, da će javno objaviti njene kompromitujuće fotografije i video snimke, ako ne obnove emotivnu vezu.

Zatim se R.Z. sumnjiči da je krivično djelo počinio tako što je u određenom vremenskom periodu do 29.. novembra takođe putem poruka ucjenjivao bivšu djevojku sa kojom je bio u emotivnoj vezi, da će javno objaviti njene kompromitujuće fotografije i video snimke, ako ne obnove emotivnu vezu – rekli su u PU Banjaluka.

O svemu navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji je naložio policijskim službenicima da se nakon kompletiranja i dokumentovanja predmeta Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dostave izvještaji o počinjenim krivičnim djelima.

Izvor: srpskainfo

Nastavi čitati

Hronika

Usmrtio suprugu sa 15 divljačkih udaraca čekićem u glavu, pa na sudu iznio bizarnu odbranu

Suđenje za svirepo ubistvo supruge je u toku, a optuženi je iznio bizarnu odbranu.

Kriv sam. Teško mi je jer je između pokojne supruge i mene vladala čista ljubav i nisam imao namjeru da joj učinim ništa nažao. A tu noć na 26. mart 2022. legli smo oko 22.30 sati i probudio sam se oko tri ujutro. Šetao sam oko stola po dnevnoj sobi i pričao sam sa sobom. Na putu do kupatila nogom sam zapeo u hodniku o čekić kojim smo tu veče sklapali bijeli ormar na balkonu. Uzeo sam ga i otišao u sobu. Ona je spavala na krevetu, nije čula da joj prilazim i sve se desilo u histeričnoj brzini. Obukao sam se jer sam bio u pidžami, čekić sam zatim stavio u torbu na točkove i unio u auto kojim sam se vozio neko vrijeme – rekao je u svoju odbranu na Županijskom sudu u Zagrebu Nebojša R. (54), optužen da je prije osam mjeseci u stanu u zagrebačkom Prečkom s više od 15 divljačkih udaraca čekićem po glavi usmrtio suprugu.

U vrijeme svirepog ubistva bio je smanjeno uračunljiv, ali ne bitno, a u sudnici je dosta vremena proveo govoreći zatvorenih očiju i plačući.

Kažete da niste imali namjeru da je ubijete, a zašto onda niste čekićem udarali po nečem drugom, a ne po ženi koja spava? Udarate histerično suprugu po glavi, kažete da niste namjeravali da je ubijete, šta ste onda time htjeli- upitala ga je tužiteljka na šta joj je optuženi dao za pravo da je pitanje na mjestu, ali da on odgovor ne zna.

Nije znao ni koliko ju je puta udario ni u koje dijelove tijela, ali je dodao da se sve odvilo vrlo brzo i da je ona, dok ju je udarao, sve vrijeme spavala. Takođe je izjavio kako nakon svega nije primjetio da je ona povrijeđena, a nije bio svjestan ni krvi koja je bila svuda.

– Kad sam se probudio u ćeliji jutros u 2.43 sata, pred suđenje, pogledao sam se u ogledalo i zapitao se jesam li zaista to napravio? Zgrožen sam jer sam to učinio jednoj savršenoj osobi. Imao sam traumatično djetinjstvo, kasnije i probleme s bolesnom majkom koju sam smjestio u dom, a prije tog događaja od februara sam patio od hronične neispavanosti. Porodica je to primjetila kao i pokojna supruga koja mi je zakazala psihijatra – pojasnio je još Nebojša R.

Veče uoči ubistva, sa suprugom i njenim roditeljima sklapao je ormar i naglasio da je bio u takvom stanju da nije uspijevao “da zakuca najobičniji ekser u ormar jer se osjećao izmučeno”, a njene roditelje smatrao je kao svoje. Svoj dugogodišnji brak s pokojnom u sudnici je prezentovao kao čistu idilu prepunu ljubavi.

Tužilaštvo pred kojim se u istrazi branio ćutnjom, optužilo ga je za obično ubistvo i prijeti mu najmanje pet godina zatvora.

Biološko vještačenje tragova krvi na potkošulji i pantalona u kojima je uhapšen pokazalo je da isti pripadaju žrtvi na čijem su tijelu, među ostalim, pronađene i odbrambene povrede aktivnog i pasivnog karaktera.

Vještak psihijatar je kroz kombinovano psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje utvrdio da je osumnjičeni u vrijeme ubistva bio u izrazito kriznoj situaciji i psihičkom tjesnacu. Nastupilo je povišenje i kulminacija afektivne tenzije što je dovelo do izbijanja potisnutog anksioznog pritiska i povišenja psihomotorike tako da je njegova mogućnost upravljanja vlastitim postupcima bila smanjeno uračunljiva, ali ne bitno piše Jutarnji list.

Rekonstruišući događaj na kraju je tužilaštvo zaključilo da je osumnjičeni suprugu opkoračio dok je ležala na bračnom krevetu pa joj sjeo na donji dio tijela. Onemogućio joj je kretanje nakon čega joj je čekićem zadao višestruke snažne udarce po glavi i vratu. Nastavio je da je udara uprkos činjenici da se branila, a na to ukazuju i odbrambene povrede na rukama koje su nastajale sve dok nesrećna žena nije izgubila svijest. Nakon toga ju je povukao prema ćošku kreveta ostavivši je potrbuške s licem na krevetu kako bi joj zadao još niz udaraca u glavu.

Nastavi čitati

Aktuleno