Connect with us

Hronika

EVO KOLIKA KAZNA PRIJETI ŽARKU ZORIĆU IZ PRIJEDORA: Izbo partnerku zbog bolesne ljubomore, pa podmetnuo požar u stanu

Žarku Zoriću (39) iz Prijedora, osumnjičenom za mučko ubistvo sugrađanke i partnerke Nede Milojević (44) prijeti kazna doživotnog zatvora.

Naime, prema Krivičnom zakoniku RS za ubistvo koje je kvalifikovano kao teško ubistvo zaprijećena je kazna doživotnog zatvora.

Na visinu izrečene zatvorske kazne svakako će uticati otežavajuće, ali i olakšavajuće okolnosti koje sud primjenjuje u skladu sa zakonom.

Posebno otežavajuće okolnosti na strani Zorića biće upornost prilikom izvršenja krivičnog djela, jer je nesrećnu ženu čak osam puta izbo po tijelu, a zatim i dva puta po rukama.

Pored ove, sud će posebno cijeniti i to što je osumnjičeni nakon zločina pokušao prikriti ubistvo tako što je zapalio stan.

Ovim činom Zorić je u opasnost doveo i druge stanare, pa mu je na teret stavljeno i krivično djelo izazivanja opšte opasnosti. Za ovo krivično djelo KZ RS je zaprijetio kaznom do 10 godina zatvora.

Zorić je uhapšen 20. januara ove godine, nekoliko časova nakon što je u stanu žrtve izbo partnerku Nedu Milojević, a zatim podmetnuo požar kako bi prikrio zločin.

Milojevićeva je izbodena osam puta po tijelu, te dva puta po rukama. Povrede na rukama otkrivaju da se nesrećna žena borila sa krvnikom do posljednjeg trenutka.

Zorić će danas biti prebačen u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru.

Postupajući tužilac odluku o zahtjevu za određivanjem jednomjesečnog pritvora donijeće nakon saslušanja osumnjičenog za ubistvo koje je šokiralo Prijedorčane.

(Srpskainfo)

Hronika

Srpska vodi Registar pravosnažno osuđenih pedofila

Profesor sociologije Biljana Milošević Šošo izjavila je da je pohvalno što je u Republici Srspkoj formiran Registar lica pravosnažno osuđenih za seksualne zloupotrebe i iskorištavanje djece, jer je riječ o najosjetljivijoj populaciji koje su žrtve patološkog čina.

Miloševićeva smatra da treba podržati svaku mjeru koja se preduzme s ciljem sprečavanja pojava seksualnog zlostavljanja djece, te da treba voditi računa o traumama koje usljed nasilničkog čina ostaju djeci.

– Pretpostavljam da se samo oni koji imaju podršku porodice i vaspitno-obrazovnih institucija usuđuju prijaviti kao žrtve – rekla je Miloševićeva.

Prema njenim riječima, broj žrtava seksualnog nasilja prema djeci, ali i odraslim osobama, pogotovo ženama, sigurno je i veći, jer se žrtve zbog normi i stavova okruženja često ne usuđuju i plaše prijaviti nasilni čin.

Ona je rekla da su validni i pohvalni podaci da je u Republici Srpskoj sa populacijom od 1.170.342 stanovnika prema posljednjem popisu, lani evidentirano šest silovanja od ukupno 86 krivičnih djela polnog integriteta, te krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, dok su podaci za 2019. godinu pokazali da u EU na milion stanovnika bude oko 300 silovanja.

Miloševićeva je rekla da nisu rijetke i zloupotrebe kada je riječ o prijavama seksualnog nasilja, kao i da su za takve stvari propisane jasne mjere kojima se može stati u kraj ovakvoj problematici.

Izvršni direktor banjalučke Fondacije „Udružene žene“ Gorica Ivić izjavila je Srni da je manja opredijeljenost žrtava da prijave seksualno nasilje, kao i da se nasilje često ne prijavi odmah, što otežava procesuiranje djela i sankcionisanje počinioca.

Ivićeva je rekla da je Fondacija 2021. godine provela onlajn anketu o opšem informisanju o seksualnom nasilju i uznemiravanju u javnom prostoru na uzorku od 494 ispitanika, od čega 490 žena i četiri muškarca.

– Rezultati ankete pokazali su da je 70 odsto ispitanika izjavilo da je bilo izloženo seksualnom uznemiravanju u javnom prostoru, dok se samo 21 odsto ispitanika obratilo za pomoć nekoj od relevantnih institucija ili bliskih osoba. Od tog broja, 11 odsto ispitanika je prijavilo djelo policiji – istakla je Ivićeva.

Govoreći o seksualnom nasilju nad djecom, Ivićeva je naglasila da je društvo osjetljivije na ovu problematiku, nego kada je riječ o odraslim osobama.

Prema njenim riječima, veći je broj evidentiranih djela seksualnog nasilja nad djecom zbog reakcije roditelja, prosvjetnih i socijalnih radnika, te drugih stručnjaka koji prijave te slučajeve.

Ivićeva kaže da kada su žene žrtve, vrlo često se stvore predrasude da su na neki način same doprinijele izvršenju i da su mogle izbjeći seksualni napad.

– Trebamo ostati posebno osjetljivi na seksualno nasilje nad djecom, ali se isto tako trebamo zapitati zašto nismo osjetljivi na seksualno nasilje nad ženama i djevojkama, koje se najčešće pojavljuju kao žrtve – zaključila je Ivićeva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske evidentiralo je prošle godine ukupno 60 krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Mirna Miljanović.

MUP je lani evidentirao i 26 krivičnih djela protiv polnog integriteta, i to šest silovanja, 15 polnog uznemiravanja, dva krivična djela obljube nad nemoćnim licem, dva navođenja na prostituciju i jedno krivično djelo polna ucjena.

Dakle, u Srpskoj sa populacijom od 1.170.342 stanovnika prema posljednjem popisu, evidentirano je ukupno 86 krivičnih djela protiv polnog integriteta, te krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Iz MUP-a su naglasili da su sva ova krivična djela rasvijetljena.

Prema podacima Evrostata, u EU u 2019. godini 55 od 100.000 žena bile su žrtve seksualnog napada, a 28 od 100.000 žena bile su žrtve silovanja. Stope su bile znatno niže za muškarce, 10 na 100.000 muškaraca su bili žrtve seksualnog napada i tri od 100.000 silovanja.

Demograf Stevo Pašalić izjavio je Srni da je Republika Srpska tradicionalno društvo koje drži do vrijednosti porodice i braka, te da su krivična djela protiv polnog identiteta i dalje zastupljena u minimalnom procentu.

Pašalić je rekao da je Republika Srpska, posmatrajući razvoj stanovništva i demografije, daleko pozitivnija nego zapadne i zemlje EU.

(Srna)

Nastavi čitati

Hronika

KAJGANIĆ: Uvjeren sam da će Mahmuljin biti lociran i sproveden na izdržavanje kazne

Glavni tužilac BiH Milanko Kajganić rekao je da je uvjeren da će pravosnažno osuđeni Sakib Mahmuljin nakon raspisivanja Interpolove potjernice biti lociran, uhapšen i sproveden na izdržavanje kazne.

– Što se tiče predmeta Mahmuljina, Tužilaštvo BiH je dostavilo sve informacije koje su bile potrebne Sudu BiH – rekao je Kajganić komentarišući činjenicu da je nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin napustio BiH po izricanju kazne od osam godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Kajganić je podsjetio da je Sud BiH donio naredbu za raspisivanje potjernice.

– Mi smo ubijeđeni da će osuđeno lice u narednom periodu sigurno biti locirano, uhapšeno i sprovedeno na izvršenje kazne zatvora – istakao je Kajganić.

On je napomenuo da je “30 godina nakon izvršenja navedenih krivičnih djela teško i dobiti odluke za određivanje pritvora odmah nakon donošenja osuđujuće presude”.

– Međutim, isto tako sam ubijeđen da je teško očekivati da će osuđeni uspjeti da se krije od pravde duži period – dodao je Kajganić.

Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je 29. novembra prošle godine crvenu Interpolovu potjernicu za Mahmuljinom. Za njim, prema bazi Interpola, tragaju 194 zemlje.

Potjernica je raspisana nakon što je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila naredbu Suda BiH da za Mahmuljinom bude raspisana međunarodna potjernica, koja je unesena u sistem i postala dostupna svim zemljama članicama Interpola.

Sud BiH 28. novembra prošle godine je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom, koji je u aprilu osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

On je Sudu BiH trebao da pristupi 23. novembra kako bi preuzeo uputni akt za stupanje na izdržavanje kazne zatvora, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Hronika

EVO KAKVA KAZNA čeka Mirnesu iz Busovače

Nakon višemjesečne potrage Mirnesa Bešlić je zbog krađe milion evra uhapšena na aerodromu u Štutgartu, a za njom je čak bila raspisana potjernica i nagrada od 37.500 evra.
Mirnesa je preko svog advokata obavijestila njemačke vlasti da želi da se preda, poslije čega su je uhapsili istražitelji sa saveznom policijom.

O visini njene kazne se dosta nagađalo, a advokat Edin Koca koji radi u Njemačkoj, istakao je da se ovo što je ona uradila smatra običnom krađom.

“Vrsta kazne ne zavisi od toga koliko je ukrala, već koji tip krađe je u pitanju. Odnosno, postoji obična krađa i teška krađa”, ističe Koca.

Dodaje i to da za kvalifikaciju kazne nije važna cifra, niti količina novca.

“Na to se gleda da li je ona to uradila da bi sebe izdržavala, ali se to nikada neće moći dokazati”, navodi Koca za Avaz.

Koca ističe i to da ako je ona imala pristup tom novcu, bez obzira na to što je riječ o velikoj cifri, na situaciju će se gledati drugačije.

“Ako novac nije bio zaključan, odnosno ako je ona imala pristup i uzela ga, za to će dobiti maksimalnu kaznu od pet godina zatvora. Teška krađa je deset godina, dok ako je organizovana krađa onda slijedi kazna od 15 godina zatvora. Ali koliko sam ja čuo, takvo nešto se još nikada nije dokazalo u Njemačkoj”, istakao je Koca.

Ukoliko ona ne vrati novac, advokat Koca smatra da neće ležati ni pet godina koliko je obično kazna, već do tri godine.

Pravosuđe u Njemačkoj će, prema mišljenju advokata dosta stvari prebaciti i samoj firmi.

“Ako je firma dozvolila da ona sama bude s tolikim novcem, onda će se i to gledati, jer u takvim slučajevima uvijek mora dvoje da bude prisutno”, navodi Koca.

On je istakao i to da još nije čuo da je ukradena tolika suma, bez upotrebe sile, jer je i u svojoj karijeri imao klijente koji su ukrali do 50.000 evra, ali su prošli samo s uslovnom kaznom.

Nastavi čitati

Aktuleno