Connect with us

Region

Evroprajd: Šetnje će biti, Brnabićeva obećala

Evropska prajd asocijacija (EPOA) saopštila je danas da je poslije više nedjelja intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da može da se održi šetnja u okviru Evroprajda zakazana za 17 sati.

Kako navode u saopštenju, hiljadama aktivista na trasi šetnje koja će krenuti od Narodne skupštine priključiće se brojne diplomate, članovi Evropskog parlamenta, kao i drugi evropski i međunarodni lideri.

U saopštenju na sajtu EPOA dodaje se da se ne očekuje da u šetnji učestvuje i premijerka.

Kako su naveli, Brnabić je rekla da može da garantuje da ce ulice Beograda biti bezbjedne tokom popodneva.

Predsednica EPOA Kristina Garina povodom ove vijesti navela je da su srećni i zadovoljni što je premijerka Brnabic “ispunila obećanje koje je dala 2019. godine”.

“Evroprajd predstavlja proslavu ljubavi, to je pokret za jednakost i deo globalne kampanje za ljudska prava. Evroprajd oličava evropske vrednosti i ne predstavlja pretnju nikome, a svakako ne Srbiji”, rekla je Garina.

Ona je dodala da će ovo biti zaista istorijski Evroprajd, najznačajniji u 30 godina dugoj istoriji EPOA, navodi se u saopštenju.

Brnabić je prethodno izjavila da će svi biti bezbjedni tokom održavanja Evroprajda te da tokom protekle nedjelje nije bilo nijednog incidenta na preko 130 događaja koji su organizovani u Beogradu.

Na prijemu za strane diplomate u Palati Srbije povodom Nedelje Evroprajda, premijerka je istakla da Srbija nije organizovala Evroprajd zato što ju je neko ucijenio da bi ostala na evropskom putu, “već zbog Srbije, našeg naroda, zemlje i društva, kao i zbog dobrobiti cijelog regiona”.

Region

Uhapšena baka koja je prodavala otrovne gljive

Šabačka policija je uhapsila M.G. (72) iz mjesta Ćukovine, kod koje je na pijaci u ovom gradu sedmoro ljudi kupilo pečurke kojima se otrovalo.
Njoj je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati i biće saslušana u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu.

Policija je oduzela i izvjesnu količinu pečuraka koje će biti vještačene.

Nastavi čitati

Region

“Proglasiti Komšića personom non grata u Hrvatskoj”

Hrvatski Most objavio je da zvanično pokreće poroceduru da lider Demokratske fornote Željko Komšić, koji je ponovo u vođstvu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bude proglašen nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

“Klub poslanika Mosta upućuje zaključak u saborsku proceduru kojim se obvezuje Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova da Komšića proglasi nepoželjnim/personom non grata u Republici Hrvatskoj”, navode iz Mosta na zvaničnoj “Fejsbuk” stranici. Iz Mosta ističu da su mnogi ovo najavljivali, ali da je vrijeme da se to konačno i pokrene kroz formalnu proceduru.

Nastavi čitati

Region

Milanović ogorčen “Podržaću hrvatsku samoupravu u BiH”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručuje da će podržati neki oblik samouprave Hrvata u BiH, ako se oni na to odluče.

Dok god je moguće da Hrvatima neko drugi izabere člana Predsjedništva BiH – to se zove prevara. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska ne radi dovoljno – naveo je Milanović, a prenijela pres-služba predsjednika Hrvatske.

Zvanični Zagreb ne priznaje dosadašnjeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, jer smatra da je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata.

Milanović smatra da Hrvatska mora sama da vodi i upravlja tim problemom u BiH, a ne da “zavisi o milosti činovnika”.

O tome zavisi sudbina Hrvata u BiH u sljedeće četiri godine. To je neizdrživa situacija – ocijenio je hrvatski predsjednik.

Milanović ističe da je ranije imao dobre odnose sa političarima u BiH, poput Komšića, ali da je shvatio da su oni “prevaranti i da se tim ljudima ne može vjerovati”, jer su tu da se “okoriste činjenicom da Hrvata ima malo”, prenose hrvatski mediji.

Željko Komšić je na jučerašnjim izborima ponovo izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i to opet bošnjačkim Hrvata.

Nastavi čitati

Aktuleno