Connect with us

Svijet

Evropsku uniju smatramo neprijateljskom organizacijom

Moskva smatra Evropsku uniju neprijateljskom organizacijom jer njene zemlje članice žele poraz Rusije, pumpaju Ukrajinu oružjem i šalju plaćenike u zonu sukoba, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

“Evropska unija je ‘izgubila’ Rusiju, ali je sama kriva za to, jer upravo zemlje članice Evropske unije i njeni lideri otvoreno govore da je neophodno nanijeti Rusiji, kako oni kažu, strateški poraz. Zločinački kijevski režim pumpaju oružjem i municijom, šalju u Ukrajinu instruktore i plaćenike. Iz tih razloga EU smatramo neprijateljskom organizacijom”, rekao je Lavrov.

Ruska strana je izvukla neophodne zaključke iz ove situacije stoga će, po riječima Lavrova, kao odgovor na neprijateljske poteze Moskva “u slučaju potrebe djelovati oštro”, rukovodeći se nacionalnim interesima Rusije i principom reciprociteta koji je opšteprihvaćen u diplomatskoj praksi.

Šef ruske diplomatije je objasnio da će odluke o budućnosti dijaloga sa EU Rusija donositi na osnovu interesa sadržanim u novoj koncepciji spoljne politike zemlje.

“Ako Evropljani u nekom trenutku odustanu od antiruskog kursa i opredijele se za dijalog sa Rusijom uz uzajamno poštovanje, mi ćemo razmotriti njihove prijedloge i donosićemo odluke na osnovu naših nacionalnih interesa koje je odobrio ruski predsjednik Vladimir Putin u novoj Koncepciji spoljne politike Rusije”, rekao je Lavrov.

On je dodao da se geografija njegovih putovanja u inostranstvo promijenila, te da sada odražava “prioritete Rusije na međunarodnoj areni”.

Rusija je ranije usvojila novu koncepciju spoljne politike u skladu sa izmijenjenim okolnostima u svijetu i na međunarodnoj sceni.

Kako se navodi u dokumentu, Rusija može da upotrijebi svoje Oružane snage za odbijanje i sprečavanje napada na sebe i svoje saveznike.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno