Connect with us

Politika

Fajon nudi pomoć BiH na putu ka članstvu u EU

Potpredsjednica Vlade i slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon izjavila je da je Slovenija dala ruku i da je tu da ponudi i stručnu pomoć Bosni i Hercegovini koja će se na evropskom putu susresti sa zahtjevnim i teškim izazovima u procesu reformi.

Zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas u Sarajevu sa Fajon, koja boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti BiH.

Takođe, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je radni sastanak delegacija ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Slovenije, nakon čega su Turković i Fajon kazale da se razgovaralo o brojnim bilateralnim i regionalnim temama.

Fajon je izrazila zadovoljstvo dolaskom u Sarajevo nakon što je Evropska unija dodijelila Bosni i Hercegovini status kandidata te je uputila čestitku tim povodom.

“Slovenija je dala ruku i tu je da ponudi i stručnu pomoć Bosni i Hercegovini koja će se na evropskom putu susresti sa zahtjevnim i teškim izazovima u procesu reforme unutar zemlje. Želim vam reći da iskoristite priliku koja vam je ponuđena, da primite ruku Evropske unije koja vam je pružena, a od BiH zavisi kako će jako stisnuti tu ruku“, poručila je Fajon.

Ističući kako institucije BiH moraju uraditi svoj dio zadatka nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, Fajon je kazala da BiH za početak pristupnih pregovora treba ispuniti 14 ključnih i prioritetnih zahtjeva Evropske komisije te je naglasila da će BiH posebno morati raditi na vladavini prava i slobodi medija.

Fajon je također kazala da je s Turković razgovarala i o tradicionalno dobrim bilateralnim odnosima Slovenije i BiH te je dodala da u BiH djeluje oko stotinu preduzeća slovenskog kapitala koja upošljavaju oko 15.000 bh državljana.

Dodala je da i trgovinska razmjena konstantno raste te je najavila da će se tokom dana sastati i sa predstavnicima privrede i akademske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Drago mi je razgovarati s mladim ljudima u BiH. Slovenija je ponudila veliku pomoć u bilateralnoj saradnji u akademskom segmentu. Oko 1.500 studenata iz BiH i iz regije ima stipendiju besplatnog školovanja u Sloveniji. Nastavit ćemo saradnju na svim poljima koliko god je to moguće bolje. Pružit ćemo vam također i tehničku pomoć na putu ka Evropskoj uniji. Trenutno je Slovenija već dala oko 25 miliona evra razvojne pomoći u BiH“, zaključila je Fajon.

BiH potrebne stabilne vlade za nastavak rada na reformama
Potrebno je formirati stabilne vlade na svim nivoima u Bosni i Hercegovini kako bi se mogli oduprijeti negativnim tendencijama i nastaviti raditi na reformama, izjavila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova Slovenije Tanjom Fajon u Sarajevu.

Turković je zahvalila Fajon u ime građana i svoje ime za nesebični angažman i snažno zagovaranje pozitivne odluke za dodjelu kandidatskog statusa BiH.

“Zahvala, građani BiH će ovo pamtiti jer ovo je podrška koja je bila u vrlo teškim okolnostima i podrška koja nikada ne smije zaboravi. Zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju kandidatski status predstavlja jasan put za BiH i za njene građane i ostaje d mi sa svoje strane učinimo ono što možemo, da ubrzamo ispunjenje prioriteta koji su postavljeni za kandidatski status koji smo dobili”, kazala je Turković.

Dodala je da je, između ostalog, BiH uspjela da sve više usklađuje svoju vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije.

Naglasila je da je Slovenija kontinuirano podržavala evropski put BiH, a Tanja Fajon je bila neko “ko je bio snaga koja je davala nadu ovom narodu kroz svoje istupe u Evropskom parlamentu.

Bisera Turković je istakla da su tokom sastanka razgovarale o najvažnijim bilateralnim pitanjima, kao i o aktuelnoj situaciji u BiH nakon opštih izbora, situaciji na Zapadnom Balkanu, prijetnjama stabilnosti regiji, jačanju ruskog uticaja, te o nastavku evropskih reformi u državi.

Turković je Fajon upoznala i o procesu formiranju vlasti nakon izbora, navodeći da će ovaj proces očigledno vrlo brzo biti završen.

“I očekujemo da će nove snage preuzeti daljne ubrzane aktivnosti na ispunjavanju 14 prioriteta. Potrebno je formirati stabilne vlade na svim nivoima kako bi se mogli oduprijeti negativnim tendencijama i nastaviti raditi na reformama”, rekla je Turković.

Dodala je da su razgovarale i o pokušajima produbljivanja podjela u BiH nasuprot evropskim vrijednostima, te da se nadaju se da će taj procjep biti prevaziđen.

“Nakon što je visoki predstavnik nametnuo izmjene izbornih propisa te postavio rokove, očekujemo da OHR osigura i provođenje tih propisa, ali isto tako da osigura i provođenje odluka Ustavnog suda, te da se na brz, konkretan i kredibilan način pokrene kaznena akcija za kršenje odredbi Ustavnog suda”, rekla je ona.

O ekonomskim odnosima BiH i Slovenije Turković je rekla da su oni razvijeni, a trgovinska razmjena je dobra i postoji mogućnost za njeno širenje. Republika Slovenija se nalazi na 4. mjestu najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH, ova razmjena je u konstantnom porastu, a Bih ima suficit u trgovinskoj razmjeni sa Slovenijom.

Turković je dodala da su spomenule i problem isplate devizne štednje.

“Želim da zamolim i nadležne institucije u Sloveniji da razmotre mogućnost rješavanja dvojnog državljanstva što za nas, s obzirom na veliki odljev stanovništva, predstavlja izuzetno važan zahtjev i zamolbu”, dodala je Turković.

Politika

NEŠIĆ NIJE PRIJAVIO NEKRETNINE U SRBIJI “To nije moje, nego vlasništvo moje SUPRUGE”

Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH, iako je imao zakonsku obavezu, u izjavi o imovinskom stanju koju je popunio prije preuzimanja ministarske pozicije, nije prijavio stan i kuću u Novom Sadu koje ima sa suprugom Majom.

Piše to Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), čijoj novinarki je Nešić, a koji je i lider DNS-a, rekao da je kontaktirao Savjet ministara BiH i da mu je rečeno da se imovina supružnika ne prijavljuje.

“U upitniku nigdje ne piše ‘imovina bračna’, nego piše imovina koja se vodi na vama”, rekao je Nešić, a nakon što mu je novinarka pročitala propise, on je prekinuo telefonsku vezu.

Kako se dodaje, neprijavljeni stan od 98 kvadrata smješten je u užem centru Novog Sada, dok se kuća od 177 kvadrata nalazi u mirnom naselju sa druge strane Dunava, blizu Petrovaradinske tvrđave.

Nešić je, dodaje se, u obrascu izjave napisao da ima dva stana od 182 i 164 kvadrata te dvije garaže od po 13 kvadrata u Tivtu u Crnoj Gori. Prijavio je i zemljište u Novom Sarajevu i u Istočnom Sarajevu. Naveo je da je vlasnik trgovačke firme “N-group” u kojoj je direktorica njegova supruga.

Takođe, Nešić je naveo i da je direktor firme “N trade” koja je u vlasništvu njegovog brata Predraga. Dodao je da je brat direktor firme “Energoinvest-automatika” koja se bavi iznajmljivanjem mašina i opreme. Otac Rade je vlasnik trgovačke firme “Dar-Company”.

Ovo nije prvi put da Nešić zaboravlja prijaviti sve što ima. Krajem 2021. godine novinari CIN-a su pronašli da je Nešić prećutao da ima firmu “N-group” koju je osnovao 2016. godine, a nije je prijavio u imovinskom kartonu koji je dostavio Centralnoj izbornoj komisiji 2018. godine nakon što je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
BUKA

Nastavi čitati

Politika

NAĐA DIKLIĆ: Neobični slučaj kozarskog imama Mahića

Srpska pravoslavna sekta je sekta, Sveti Sava – fašista.

Kratak siže obraćanja vjernicima kozaračkog imama Amira Mahića na Svetog Savu, 27. januara.

Imam Mahić, koji po svojoj funkciji treba da upućuje svoje džematlije (vjernike) na pravi put, da im bude duhovni vodič i primjer (isto kao u pravoslavlju ili katoličanstvu sveštenik), malo je pobrkao lončiće, ne samo kao čovjek, imam, već musliman!
Ako je vjerovati teoriji religije, spisima na kojima počiva Islam, tumačenjima islama, hadisima (svjedočenjima o životu poslanika Muhameda, posljednjeg poslanika u Islamu), imam Mahić lako može da okategoriše sektašenje i fašizam samo iz jednog razloga – ne poznaje ni svoje kako treba, pa zašto bi pravoslavlje ili Svetog Savu – fašistu?
Naime, sve ono što je izgovorio imam Mahić je u direktnoj suprotnosti sa njegovom vjerom. U suprotnosti s njegovim poslanikom Muhamedom, koji je za života pričao mnogo i ostavljao amanet ličnim djelima i zabiježenim pričama da se “nemusliman” ne smije uvrijediti, samo jer nije musliman. Da se druga vjera ne može odbaciti ili prezreti, ako je u osnovi podudarna i sa osnovom Kur’ana – biblijskim Starim Zavjetom.
U islamskoj teologiji zabilježeni su mnogi slučajevi kada se promoviše suživot i poštovanje drugog i drugačijeg. Na primjer, kada Muhamed zaustavlja sve, samo da isprati sahranu Jevrejke. Odluka da se nijedna bogomolja ne smije srušiti za vrijeme “hidžre”, preseljenja iz Meke u Medinu.
I hadisi – zabilješke o životu muslimanskog poslanika Muhameda, kojeg je za minberom (dijelom džamije za kojim se imam obraća vjernicima) predstavljao Mahić.
Mahić, koji je, čujem i hafiz (osoba koja zna Kur’an napamet) pogriješio je kao musliman. Pogriješio je kao čovjek.
Ovdje nema potrebe ulaziti više u duh Svetosavlja. Vjernici Srpske pravoslavne crkve i sami su svjedoci da je suština pravoslavlja ponekad – izokrenuta, ali kroz rituale i običaje, ne kroz srž vjere. Srž je ista od 1054. godine i raskola u Hrišćanstvu ili 2000 godina kasnije, od rođenja Isusa Hrista.
Pravila su se mijenjala i prilagođavala vremenu i okolnostima isto kao što se vremenu i okolnostima kroz vrijeme i istoriju prilagođavao i Islam.
I nije problem samo imam Mahić. Problem je izostanak reakcije Islamske zajednice u BiH. Rijaseta. Onog istog Rijaseta koji je utvrdio postojanje “paradžemata” u BiH. Odvojeni, radikalni dijelovi Islama, koji ne bi smjeli biti u okrilju IZ BiH. I koji su se vremenom zagubili u papirologiji ili oni na koje je reisu- l – ulema Husein efendija Kavazović – utihnuo.
Vehabije i selefije ili još radikalniji islamski pokreti i učenja postoje u BiH i iako ne spadaju pod utvrđena i priznata učenja Islamske zajednice BiH – niko ništa ne radi. A zbog ovih učenja, ekstremno radikalnih, svojevremeno je postojala opasnost da BiH izbace i iz Ujedinjenih nacija, a država je morala garantovati da će držati pod kontrolom – slobodne radikale.
Reagovalo je Međureligijsko vijeće BiH. Oni su zatražili da se imam Amir Mahić izvini.
Govor koji nije primjeren, govor kojim se širi netolerancija. Govor mržnje, kako ga je okarakterisao MUP Republike Srpske.
No, ja nisam doktor nauka i nisam neko ko može držati “slovo” Mahiću.
Ovo je onomad napisao doktor Islamskih nauka Ahmet Alibašić, profesor na fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu.
– Svakako da obaveza poštivanja vjerskih sloboda drugoga važi i za muslimane. Kur’an izričito zabranjuje vrijeđanje tuđih svetinja kako to ne bi dovelo do začaranog kruga mržnje i nasilja: “Ne grdite one kojima se oni, pored Allaha, klanjaju, da ne bi i oni nepravedno i ne misleći šta govore Allaha grdili” (Kur’an, 6: 108). Podrazumijeva se, još, da nemuslimani u ovoj zemlji imaju podjednako pravo na kritiku svega što po njihovom mišljenju nije u redu. Zbog toga ne smiju biti prozivani za izdaju ili pokazivanje “pravog lica”.
I zašto se na sve ovo ne smije šutiti? I zašto nam nije dozvoljeno da šutimo bilo da smo pravoslavci, katolici ili muslimani? Ne smijemo šutjeti kao ljudi.
Jer ovo dovodi do mržnje.
Pogotovo na ovo ne bi trebali dda šute muslimani. Jer, dok su većma šutili i gledali “svoja posla”, ISIL je razorio Siriju. Policija za “moral” ubija mlade Iranke. Isil razara sa Al Qaidom Avganistan, Libiju… Boko Haram ubija djecu koja idu u školu. Žene koje žele da se školuju. Majke koje šalju djecu u školu. Jer Boko Haram, militantno, teroristička i islamska organizacija u obrazovanju vidi – GRIJEH!
Svaki put kada se ne odgovori na mržnju, ostavi se prostor da ona raste. Da cvjeta i širi se. A vidjeli smo šta se dešava kada se mržnja širi.
Danas je petak. Dan za džuma namaz. Dan kada imam Mahić treba da održi “hutbu” i obrati se vjernicima. Danas je dan da potare grijeh koji je načinio prema sebi, svojoj vjeri i svojim komšijama.

Nastavi čitati

Politika

ĆURIĆ: Ponašanje Vukanovića je bolesno

Gradonačenik Trebinja Mirko Ćurić odbacio je optužbe narodnog poslanika Nebojše Vukanovića, njegovo ponašanje karakteriše kao bolesno.
Ćurić se izvinio građanima koji su danas jedva ulazili u opštinu.

“Ova osoba koja je ovo uradila po meni nije psihički zdrava, ovo je neko uradio ko nije dobar psihički ili ko je imao neke probleme na vozilu. Policija će da ustanovi da li su bili problemi na vozilu da li je otišlo van kontrole na trotoar ali po meni ovo ne vodi nečemu dobrom”, kaže gradonačelnik Trebinja.

Podsjetimo, Vukanović je parkirao vozilo na sam ulaz u gradsku upravu, pa otišao na suđenje i vratio se nakon tri sata.

Nakon što je završio suđenje sa Nenadom Nešićem poslanik je po vozilo došao u pratnji policije i isto tako završio na saslušanju.

Volva na stepenicama gradske uprave građani su gledali u čudu, mišljenja su bila podjeljena, a neki su svoja pokazali tako što su ga gađali jajima. Vukanović pojašnjava da je to uradio iz revolta jer mu se gradonačelnik nije javljao, a kaže htio je pričati o navodnom mobingu nad vatrogascima.

“Čovjek se ponaša kao nasilnik a ne kao gradonačelnik. Je li ovo nasilničko ponašanje? Apsolutno ne. Dakle narod neće da protestuje, građanima je hladno, ljudi se plaše Volvo se ne plaši nije mu hlladno i onda sam tu ostavio Volvo da blokira. Ja ću sada platiti koliko god hoće kaznu”. rekao je Vukanović.

Epilog današnje trebinjske drame je krivično djelo “Nasilničko ponašanje”, tako je odlučio tužilac. Iz policije saopštavaju da su uradili uviđaj i privremeno oduzeli vozilo. Vukanović se nedavno parkirao i na ulaz u zgradu Elektroprivrede Srpske, na pitanje gdje je sljedeće parkiralište poslanik kaže da ne zna.

Nastavi čitati

Aktuleno