Connect with us

Politika

FBiH se hvali svojom imovinom, Srpskoj je otimaju

Dok se FBiH javno hvali koliko nekretnina ima u svom vlasništvu, Srpskoj brane da donese zakon i popiše svoju imovinu. To pokazuje da su na sceni dvostruki aršini i povlašćen status FBiH u odnosu na Srpsku od strane Ustavnog suda BiH.

Naime, Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH objelodanila je da FBiH u svom vlasništvu ima 448 nekretnina. Najviše ih je u Sarajevu i Mostaru, a zatim slijede Tuzla, Bihać, Hadžići, Tešanj, Zenica, Foča, Livno. Na listi se nalaze poslovni prostori, nekretnine vojne namjene nekadašnjeg Federalnog ministarstva odbrane, zatim nekretnine bivšeg Zavoda za platni promet BiH, kao i one u vlasništvu federalne Vlade, te upravnih organizacija i organa uprave u tom entitetu.

Profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić pojašnjava da javna imovina nije uređena Ustavom BiH.

– O tome se u Ustavu ne nalazi niti jedna riječ. To ne može da znači ništa drugo nego da je to pitanje u nadležnosti entiteta i da oni sporazumno mogu odrediti šta je imovina kojom raspolažu. Umjesto svega toga, Ustavni sud je uzeo sebi za pravo da dopiše tu odredbu i da njome maše kao da je on ustavotvorac – rekao je “Glasu Srpske” Lukić.

Objavljivanje broja nekretnina koje su u vlasništvu FBiH, ističe Lukić, samo pokazuje da je na sceni svojevrsno povlašćivanje ili povlađivanje FBiH u odnosu na Republiku Srpsku.

– Federacija se hvali, a Srpskoj se brani da zakonom uredi svoju imovinu. Jednostavnije rečeno, sve je proisteklo iz stava velikih sila koje zapravo upravljaju BiH, a koja je po njihovom shvatanju zapravo jedna kolonizovana zemlja, zemlja bez suvereniteta. Sve je poteklo od njih. To je uređeno preko visokog predstavnika, prije dvadesetak godina, poslije Ustavnog suda. Ako to nije riješeno za dvije decenije, teško da će biti na način na koji žele stranci i visoki predstavnik, koji je i sam stranac – naglasio je Lukić.

Smatra da će se svi ovi problemi još dugo krčkati, te da nije siguran da će ikada biti uređen sistem onako kako na to upućuje Ustavni sud BiH bez ustavnog osnova u samim nadležnostima, a ni bez razloga i osnova u svojim vlastitim nadležnostima.

– Dakle, nekretnine, uključujući javna dobra, kao i dobra u opštoj upotrebi, kao i nekretnine za potrebu organa Republike i lokalne samouprave su svojina entiteta, odnosno Republike i FBiH – zaključio je Lukić.

Ustavni sud BiH donio je početkom ovog mjeseca privremenu mjeru o zabrani primjene Zakona o nepokretnoj imovini u RS do konačne odluke po meritumu. Istu odluku donio je i Kristijan Šmit.

Prema Zakonu o nepokretnoj imovini koji je usvojen u Narodnoj skupštini RS krajem prošle godine, sva nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i sve druge službe pripada Srpskoj.

Zakon istog naziva, koji je bio prvobitno usvojen početkom februara 2022. godine, Šmit je suspendovao u aprilu i donio odluku o nesprovođenju do odluke Ustavnog suda BiH.

Jasan odgovor

Predsjednik RS Milorad Dodik poručio je da će Srpska učiniti sve da vrati svu imovinu u svoju nadležnost novim zakonom o nepokretnoj imovini. Dodik, koji je i lider SNSD-a, naglasio je i da je na sastanku sa koalicionim partnerima protekle sednice još jednom potvrđena odlučnost za odbranu interesa Republike i izražena spremnost da se zajednički odupru pokušaju centralizacije BiH po bilo kojem osnovu.

– Na sva pitanja imamo jasne odgovore koji imaju cilj da se poboljša život ljudi u Srpskoj i zaštite njihova prava. Nikakvi ultimatumi ni ucjene neće nas pokolebati da odbranimo ono što je nacionalni interes Srpske i zato smo spremni i da izađemo iz BiH ako nam pokušaju oteti imovinu – naveo je Dodik.

Politika

DARKO BANJAC: Neki ambasadori ne razumiju da su ovdje gosti

– Ono što smo konstatovali jeste jako bezobrazno ponašanje nekih ambasadora iz nekih ambasada koji ne razumiju da su ovdje gosti i da ne mogu voditi politiku u okviru BiH odnosno RS – izjavio je danas u Banjaluci Darko Banjac iz NPS-a, nakon sastanka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

– Srpska ima svoj put, ali su pokazali da ne poznaju svoje vlastite zakone, dodao je Banjac.

On je pojasnio da se u Srpskoj ne radi ništa, što se ne radi i u njihovim zemljama.

– Očigledno to njih ne zadovoljava, dodaje.

Na sastanku je konstatovana i fiskalna stabilnost Srpske, pojasnio je Banjac.

Sastanku su, pored Banjca, prisustvovali predsjednik i potpredsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Željka Cvijanović, predsjednici Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Socijalističke partije Petar Đokić, NDP-a Bojan Šapurić i zamjenik predsjednika Demosa Spomenka Stevanović.

Nastavi čitati

Politika

DODIK I VEĆINA DOGOVORILI: Štitimo imovinu i interese Srpske

Reagovaćemo adekvatno na bilo kakve mjere protiv Republike Srpske, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik nakon sastanka vladajuće koalcijie u Banjaluci.

Dodik je naglasio da je pitanje imovine Srpske regulisano Ustavom i da se o tome ne može razgovarati.

– Ne želimo da rješavamo iznova pitanja koje su riješena Dejtonskim mirovnim sporazumom – poručio je Dodik.

Saglasni su, rekao je Dodik, da se o imovini ne može razgovarati.

– Naše je pitanje kako vratiti ono što je oduzeto Srpskoj – rekao je Dodik.

Kada je riječ o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Dodik je pozvao sve zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi.

– Treba iskoristiti 60 dana javne rasprave kako bi se pokazalo da je Srpska demokratsko društvo – dodao je Dodik.

On je ponovio da je Srska ekonomski stabilna.

Naglasio je da vladajuća koalicija redovno održava sastanke i razmatra važna politička pitanja.

Lider NPS-a Darko Banjac rekao da su razlog sastanka vladajuće koalicije aktivnosti koje su pokrenule Vlada i Narodna skupština Srpske.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić istakao je da ima zemalja koje ne razumiju i ne žele da podržavaju našu politiku, „ali mi prosto moramo da radimo u okviru politike za koju se opredijelio naš narod na izborima i za šta nam je dao podršku”.

Zamjenik predsjednika DEMOS-a Spomenka Stevanović istakla je nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije u Banjaluci da je razgovarano o novim projektima u Republici Srpskoj, zapošljavanju, rastu plata i penzija.

Stevanovićeva je istakla da je na sastanku analizirano stanje u Republici Srpskoj i BiH u odnosu na globalnu političko-ekonomsku krizu, ali i još jednom ponovljen stav predstavnika Srpske kada je riječ o imovini.

-Za nas je to tema koja nije upitna, a regulisana je Dejtonskim sporazumom kao imovina Republike Sprske, iako imamo pokušaje iz
FBiH i dijela međunarodne zajednice da se uruši ustavno-pravni poredak na štetu Republike Srpske – zaključila je Stevanović.

Ona je ukazala na to da vršiti vlast u komplikovanim vremenima nije lako i da je najlakše je kritikovati.

-Opozicija je uvijek dobra za vlast kada je konstruktivna i kada daje dobre ideje. U ovoj situaciji mnogo je lakše pričati i nikada ne napraviti grešku. Bitno je da ova koalicija ostaje opredijeljena za jačanje institucija Republike Srpske i bolji život njenih građana – rekla je Stevanovićeva.

Nastavi čitati

Politika

Protesti ispred OHR -a uz poruku “Schmidt go away, OHR stay”

U organizaciji neformalne grupe građana “Restart” i Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” ispred Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu počeli su protesti protiv „sve izvjesnijih novih nametanja odluka od strane Kristijana Šmita koje znače nove izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH“.

Organizatori traže “zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh. društva u tri etnička tora” i kažu da je to „svojevrsno rano upozorenje na ono što bi se moglo dešavati u budućnosti kada su u pitanju odluke Kristijana Šmita i moguće usložnjavanje situacije u BiH“.

Nezvanično, piše Kliks, u Sarajevo pristiže više autobusa iz drugih gradova u BiH.

Okupljeni građani drže transparent ” Schmidt go away, OHR stay “.

Kristijan Šmit poručio da su mirne demonstracije osnovno pravo u demokratiji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo.

-Ja to poštujem. Otvoren sam za objektivnu razmenu mišljenja na teme od zajedničkog interesa – napisao je Šmit na „Tviteru“.

Nastavi čitati

Aktuleno