Connect with us

Svijet

Fon der Lajen u Kijevu sa Zelenskim: Imresivna je brzina kojom napredujete

Reklamni prostor


Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, koja boravi u posjeti Kijevu, izjavila je danas da proces pristupanja Ukrajine Evropskoj uniji teče po planu.

– Impresivna je brzina, odlučnost i preciznost kojom napredujete. Evropska unija treba da učini više kako bi pomogla Ukrajini da više napreduje – rekla je fon der Lajen na zejdničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom, Volodimirom Zelenskim.

Kako javlja Glas Amerike (VOA), ona je dodala da EU nastoji da poveća isporuku ukrajinske struje Evropi i da će izdvojiti stotinu miliona evra pomoći za obnovu škola u Ukrajini.

Zelenski je tokom zajedničkog obraćanja istakao da su Ukrajini potrebni protivvazdušni odbrambeni sistemi.

– Ukrajina od Izraela još nije dobila pozitivan odgovor u vezi sa snabdijevanjem tim sistemima – rekao je Zelenski.

On je dodao i da oprema koju su Ukrajini ranije obećale Njemačka i Sjedinjene Države još nije stigla.

– U Kijevu sam u svojoj trećoj posjeti od početka ruskog rata. Toliko mnogo se promijenilo. Ukrajina je kandidat – napisala je šefica EK na Twitteru.

U narednom tvitu, Fon der Lajen je objavila fotografiju na kojoj joj Zelenski uručuje, kako je napisala, nagradu Prvog reda Jaroslava Mudrog.

– Ovo je velika čast. Primam ovo u ime svih građana EU i kao simbol naše čvrste veze – napisala je.

FoNet

Svijet

U požaru poginulo 17 ljudi, vatra progutala restoran

Reklamni prostor


U požaru, koji je izbio danas u restoranu na sjeveroistoku Kine, poginulo je 17 ljudi, a tri osobe su povrijeđene, javila je državna televizija ČTV.

Vatra je izbila oko 13 čsova po lokalnom vremenu u malom restoranu u Čengčuenu, glavnom gradu provincije Jilin, prenosi Rojters.

Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, a toku je istraga nadležnih kako bi se utvrdio uzrok nesreće, prenosi b92.

Nastavi čitati

Svijet

Ambasada SAD pozvala Amerikance da hitno napuste Rusiju

Reklamni prostor


Ambasada SAD u Moskvi pozvala je američke državljane da hitno napuste Rusiju, dok još imaju mogućnost za to, navodi se u preporukama objavljenim na internet stranici Ambasade.

“Američki državljani ne treba da putuju u Rusiju, a oni koji su već tamo ili putuju ka Rusiji treba smjesta da napuste tu zemlju, dok još postoji ograničena mogućnost za komercijalna putovanja”, saopšteno je iz Ambasade.

Poruka sadrži upozorenje da bi Rusija mogla da odbije da prizna državljanstvo SAD onima koji imaju dvojno državljanstvo, da im zabrani pristup američkim konzularnim uslugama, spriječi njihov odlazak iz Rusije i mobiliše ih, prenio je TASS.

Ambasada tvrdi da su trenutno opcije za putničke letove ekstremno ograničene i uglavnom nedostupne u kratkom roku.

“Kopnene rute automobilom i autobusom i dalje su otvorene. Ako želite da napustite Rusiju, treba da što prije napravite nezavisan plan”, dodaje se u saopštenju.

Bugarska i Poljska su juče preporučile svojim državljanima da razmisle o mogućnosti hitnog napuštanja Rusije i da se suzdrže od putovanja u tu zemlju.

Nastavi čitati

Svijet

ANGELA UPOZORILA! Putinove riječi treba shvatiti ozbiljno

Reklamni prostor


Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.
Merkel je, u govoru na svečanosti povodom otvaranja Helmut Kol fondacije, naglasila da se to eksplicitno odnosi i na Putinove nuklearne prijetnje.

“Riječi shvatiti ozbiljno. Ne odmah odbaciti tvrdnjom da su blef, već se sa njima ozbiljno suočiti. To nije znak slabosti već dokaz političkog pametnog djelovanja”, poručila je ona.

Helmut Kol bi sve učinio da očuva i zaštiti suverenitet i integritet Ukrajine, ali nikada ne bi ispustio iz vida “dan poslije”, ukazala je bivša njemačka kancelarka.Merkel je tim riječima indirektno iznijela svoj stav o situaciji u vezi sa Ukrajinom.

Merkelova je, nakon odlaska sa vlasti, rekla da se neće izjašnjavati o dnevnopolitičkim pitanjima, pa je svoj stav “uvila“ u odgovor kako bi kancelar Kol reagovao na krizu 2022.godine.

Ona je kazala da bi Kol “paralelno uvek uzeo u obzir i ono što se trenutno čini nezamislivim, a to je kako odnose sa Rusijom ponovo razviti, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Aktuleno