Connect with us

Društvo

Fotelju mjerka 10 kandidata, među njima i Tegeltija

Na konkurs za izbor prvog čovjeka Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koji je zatvoren juče stiglo je deset prijava, a kako saznajemo i aktuelni ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija konkurisao je za poziciju direktora.

Izvor “Glasa Srpske” blizak UIO rekao je da će se u ponedjeljak znati konačan broj pristiglih prijava na konkursu za izbor direktora, jer su validne i one koje su poslate u toku jučerašnjeg dana putem pošte.

– Prijavu je pored aktuelnog ministra finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija predala i pomoćnica direktora Sektora za informacione tehnologije UIO Svjetlana Perković, ali i glavni revizor Kancelarije za reviziju institucija u FBiH Dževad Nekić. Par prijava odnosi ­se i na nižerangirane službenike koji su zaposleni u UIO – rekao je naš izvor.

U raspisanom javnom konkursu za izbor direktora te institucije navedeno je da onaj ko bude izabran za tu poziciju imaće osnovnu neto platu 4.387 maraka. Posebni uslovi koje su kandidati trebali ispuniti jeste da imaju završen pravni, ekonomski ili fakultet tehničkog smjera, te deset godina radnog iskustva ali i razvijene organizatorske sposobnosti i sposobnosti strateškog planiranja i rukovođenja.

– Prilikom procjene kvalifikacija kandidata u obzir će biti uzet i kriterijum da je kandidat stručan u odgovarajućoj oblasti i da je pokazao visoke standarde poštenja i integriteta u obavljanju posla – navedeno je u posebnim uslovima javnog oglasa za izbor i imenovanje direktora UIO BiH.

U opštim uslovima je, između ostalog, navedeno da kandidati koji se prijavljuju moraju biti fizički i psihički sposobni za obavljanje poslova radnog mjesta direktora UIO.

Lider SNSD-a Milorad Dodik nedavno je izjavio da su stranke koje su prvobitno pregovarale o formiranju vlasti na nivou BiH dogovorile da Srbima pripadne mjesto direktora UIO te da je njegovo ime poznato.

Dodik je pojasnio da je takav dogovor o prvom čovjeku UIO postignut jer su na čelu Uprave u prethodnim mandatima bili predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda.

– Predsjednik vladajuće političke partije mora biti uključen u kadrovska pitanja, to je normalno i to rade svi – rekao je Dodik nedavno.

Džakula

Sadašnjem direktoru UIO Miri Džakuli mandat je istekao u julu 2020. godine. Džakula je na čelu te institucije bio dva uzastopna mandata, odnosno od 2012. godine, te više od dvije godine na poziciji vršioca dužnosti direktora te institucije na nivou BiH.

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno