Connect with us

Politika

GDJE SE IZGUBIO RADOVIĆ SDS u Banjaluci dobija novog predsjednika

Donedavni zamjenik predsjednika SDS i šef Gradskog odbora te stranke u Banjaluci, Milan Radović, djeluje kao da je propao u zemlju.

Na telefonske pozive novinara se ne javlja, u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gdje je na osnovu rezultata prošlogodišnjih opštih izbora osvojio poslanički mandat, skoro uopšte se ne pojavljuje, nema ga u Gradskom odboru stranke kojoj je, formalno, i dalje na čelu, na sjednice privremenog Predsjedništva SDS, čiji je takođe član, mjesecima ne dolazi…

Srpskainfo je juče ponovo pokušala da stupi u kontakt s Radovićem i dobije njegov komentar o tome zašto je nestao iz javnosti, da li je u potpunosti odustao od politike ili će, pak, svoju političku karijeru nastaviti u nekoj drugoj stranci. Kao i nekoliko prethodnih mjeseci, Radović se nije javljao na naše telefonske pozive.

Kada je, podsjećamo, u februaru prošle godine postavljen na čelo Gradskog odbora SDS u Banjaluci, Radović je bio pun optimizma i najavljivao „svijetle dane“ i preporod te stranke u najvećem gradu Srpske.

Smatram da ćemo SDS u Banjaluci vratiti na mjesto koje joj pripada. Smatram da će SDS u Banjaluci biti jedan od ključnih subjekata, koji će doprinijeti pobjedi SDS i njenih partnera na predstojećim opštim izborima. Snagu pokazujemo svakodnevnim radom i komunikacijom s građanima. Prošlo je vrijeme kozmetičkih promjena i velikih riječi. Sada moramo ozbiljno da radimo, a takav rad će biti najveći pokazatelj naše pozicije u Banjaluci – govorio je tada Radović.

Izvori Srpskainfo iz vrha najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj otkrivaju nam da Radovićev sadašnji status u SDS ni njima “nije potpuno jasan”, ali da je, kako kažu, sigurno da bi već sljedećeg mjeseca on trebalo da dobije nasljednika na mjestu predsjednika Gradskog odbora SDS Banjaluka.

– U telefonskim razgovorima s kolegama iz privremenog Predsjedništva SDS, Radović je svoje upadljivo odsustvo iz javnosti pravdao poslovnim obavezama u inostranstvu. Obećao je da neće napustiti SDS, ali da trenutno nema vremena da se ozbiljnije posveti politici. Ovakvo stanje svakako je neodrživo, posebno iz razloga što je stanje u GrO SDS Banjaluka izuzetno teško, a stranka je nedavno ostala bez ijednog odbornika u Gradskoj skupštini. Na Izbornoj skupštini SDS, koja bi trebalo da se održi sljedećeg mjeseca, biće izabran i novi šef SDS u Banjaluci, a Radović će najvjerovatnije biti uklonjen i iz stranačkog Predsjedništva – otkrivaju naši sagovornici.

TRI KANDIDATA
Kako Srpskainfo nezvanično saznaje, v. d. predsjednika SDS Milan Miličević prije nekoliko dana održao je sastanak s čelnim ljudima stranke u Banjaluci na kojem je, između ostalog, razgovarano o mogućim nasljednicima Milana Radovića na čelu tog stranačkog odbora.

– U opticaju su tri kandidata koji bi mogli preuzeti vođstvo u Gradskom odboru Banjaluka umesto Radovića, ali će o tome ko će biti novi predsjednik odlučiti sami članovi Gradskog odbora – tvrde naši izvori.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno