Connect with us

Politika

Glamoč CRNA TAČKA na svim mapama ljudskih prava

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović rekao je Srni da je Glamoč crna tačka na svim mapama ljudskih prava jer su srpska djeca uskraćena za izučavanje maternjeg jezika, te pozvao kantonalne vlasti da se hitno uključe u rješavanje ovog dugogodišnjeg problema.

Glamoč je najbolji pokazatelj odnosa prema Srbima u FBiH. 27 godina poslije rata djeca srpske nacionalnosti ne izučavaju svoj maternji jezik, što je poražavajuće – ocijenio je Radanović.

Prema njegovim riječima Glamoč je primjer kako se ne poštuje Ustav, konstitutivnost, niti bilo koja druga prava koja su Srbima zagarantovana.

– Glamoč je crna tačka na svim mapama ljudskih prava. Srpskoj djeci je uskraćeno učenje srpskog jezika i ćirilice. Nažalost, česta pojava je da upravo srpska djeca zbog takvih stvari kada odlaze u Republiku Srpsku na dalje školovanje ne znaju svoj jezik – kaže Radanović.

Radanović ističe da se pomenuti problem pod hitno treba riješiti.

Potrebno je izmijeniti pojedine propise na nivou kantona ali i u školi u Glamoču kako bi se taj problem riješio – istakao je Radanović.

Politika

ZVIZDIĆ PREDSJEDAVAJUĆI Predstavničkog doma BiH, Radmanović i Čavara zamjenici

Novoizabrani poslanici Predstavničkog doma izabrali su Denisa Zvizdića, iz NiP za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Paralamentarne skupštine BiH.
Od ukupno 42 poslanika Zvizdić je dobio 24 glasa, dok je 16 glasova bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Za prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabaran je Marinko Čavara iz HDZ-a koji je dobio podršku 23 poslanika dok je za drugog zamjenika predsjedavajućeg izabran Nebojša Radmanović iz SNSD-a.

Osim Radmanovića, kao drugi zamjenik predsjedavajućeg bio je predložen i Mladen Bosić iz SDS-a, međutim za njega se nije ni glasalo s obzirom da je još ranije Radmanović izabran na tu funkciju.

Izborom Zvizdića, Čavare i Radmanovića praktično je potvrđena koalicija koja će u naredne četiri godine činiti vlast na nivou BiH, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Politika

Poslanici novog saziva PD PS BiH položili zakletvu

Poslanici novog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas su na početku konstitutivne sjednice položili zakletvu čime su preuzeli dužnost koju će obavljati naredne četiri godine.

Nebojša Radmanović, kao nastariji poslanik u svojstvu privremenog predsjedavajućeg Predstavničkog doma, konstatovao je da postoji kvorum za punovažno odlučivanje. Za rukovodstvo Predstavničkog doma predloženi su Nebojša Radmanović, Denis Zvizdić, Marinko Čavara, Zlatan Begić i Mladen Bosić.

Poslanici iz SDA zatražili su pauzu prije glasanja.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

BIRA SE PET DELEGATA: Kako se u Narodnoj skupštini RS glasa za Dom naroda BiH?

Postupak glasanja vodi Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine RS.

Bira se pet delegata, a glasaju svi narodni poslanici, tačnije njih 83.

Isključivo se glasa za listu, a ne za kandidate pojedinačno.

Komisija za izbor i imenovanje izvršiće potvrdu rezultata i dodjelu mandata.

Ilija Tamindžija, predsjednik Komisije za izbor i imenovanje NS RS, rekao je da je na jučerašnjoj sjednici jednoglasno odlučeno da će se pečatiranje glasačkog listića obaviti odmah.

Zabranjeno je više puta podvlačiti X na listiću, jer bi na taj način kandidat koji glasa poslije, znao za koga je glasao prethodni.

Takođe, svi glasački listići moraju biti ispisani plavom olovkom, pa presavijeni dva puta kako se ne bi omogućio uvid u isti.

Članovi Komisije za izbor i imenovanje će biti posmatrači, i nakon glasanja, te glasove će brojati zaduženi prestavnici iz Narodne skupštine RS.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da će Komisija za izbor i imenovanje učestvovati i u glasanju i imenovanju, te da će pomno pratiti, a da će rasprava krenuti nakon podnesenog izvještaja.

(Nezavisne)

Nastavi čitati

Aktuleno