Connect with us

Zanimljivosti

GOOGLE ĆE LASERIMA slati signale koji su hiljadu puta brži od današnjih

Prije nekoliko mjeseci Google je javnosti predstavio svoj novi projekat. Do tada razvijan u potpunoj tajnosti, Google startap Aalyria zapravo uključuje dvije nove tehnološke platforme koje bi trebalo da unesu revoluciju u naše bežične komunikacije na kopnu, moru, vazduhu i – u svemiru.
Google je i ranije bio poznat po najavama razvoja revolucionarnih tehnologija, poput svemirskih dizalica i zmajeva turbina na vjetar, ali nijedan od tih projekata za sada se nije pokazao uspešnim. Ipak, istraživanja koja su sprovođena u tim projektima mogla bi da nađu primenu u sasvim drugim područjima, a izgleda da je to slučaj i s novom mrežom za komunikaciju koja je razvijana pod kodnim imenom Minkowski.

Nedavno predstavljena Aalyria objedinjuje tehnologiju atmosferske laserske komunikacije, nazvanu Tightbeam, i softversku platformu za usklađivanje mreža po imenu Spacetime. Konačni rezultat bi trebalo da bude ‘hiper-brza, ultra sigurna, vrlo složena bežična komunikacijska mreža budućnosti’.

Kako su objavili iz kompanije, Tightbeam je najnaprednija svjetska tehnologija koherentne laserske bežične komunikacije, koja funkcioniše na brzinama većim od bilo koje druge danas dostupne tehnologije, pokrivajući veće udaljenosti i prenoseći savršeno očuvane podatke kroz atmosferu i sve vremenske uslove. Tightbeam ‘radikalno poboljšava satelitsku komunikaciju, Wi-Fi u avionima i na brodovima, kao i mobilnu povezanost širom svijeta’.

Druga tehnologija nazvana je Spacetime, a riječ je o softverskoj platformi za usklađivanje rada mreža zemaljskih stanica, aviona, satelita, brodova i urbanih mreža. Glavni izvršni direktor Aalyrije Kris Tejlor tvrdi da Spacetime ‘podržava sve radiofrekvencijske pojaseve i optičke talasne dužine’, kao i da je ‘dizajniran za interoperabilnost sa svim postojećim mrežnim arhitekturama’.

“Ključna ideja ove kompanije je međusobno povezivanje svega što postoji danas, sa svime što će postojati sutra”, rekao je Tejlor.

Umjesto da šalje informacije putem optičkih kablova u zemlji, kompanija koristi lasere za bežični prenos podataka kroz atmosferu. Tu tehnologiju je pokošavalo da razvije veliki broj kompanija, ali bi zbog različitih faktora u atmosferi – poput kiše, magle, oblaka ili vrućine – laserski signali postali neupotrebljivi. Niz Googleovih stručnjaka godinama je, pa čak i decenijama radio na ovom problemu i sada iz Aalyrije tvrde da su našli rješenje zahvaljujući novom hardveru i softverskim rešenjima koja neutralizuju uticaje spoljašnjih atmosferskih faktora.

Tightbeam može da šalje podatke brzinom do 1,6 terabita u sekundi na udaljenost od preko 150 km, što bi bilo oko hiljadu puta brže od slične tehnologije koja se trenutno koristi. Aalyria je demonstrirala svoju tehnologiju slanjem signala s krova svog sjedišta na planinski vrh udaljen 30 km i natrag. U drugom testu signal je poslat sa zemlje do prijemnika veličine odbojkaške lopte u avionu koji je letio na udaljenosti od oko 200 km.

“Možemo da isporučimo 1 gigabit u sekundi svakom sjedištu u avionu”, kaže Tejlor.

Spacetime bi trebalo da upravlja vezama između desetaka hiljada pokretnih objekata, bilo da su to sateliti, avioni, brodovi ili vozila. Aalyria tvrdi da je taj softver već testirala na mreži u kojoj su bile desetine satelita, aviona i zemaljskih stanica. Kombinacija Tightbeama i Spacetimea trebalo bi dakle u budućnosti da poveže sve zamislive pokretne i nepokretne objekte.

Ipak, teorija je jedno, a praksa nešto sasvim drugo. Bežični sistemi, zasnovani na laserima, u prošlosti nisu uspjeli da opravdaju očekivanja. da li će ovoga puta biti drugačije?

Zanimljivosti

Veliko otkriće u Egiptu: Pronađena mumija prekrivena zlatom

Arheolozi tvrde da su pronašli mumiju prekrivenu zlatnim listićima i zapečaćenu unutar sarkofaga koji nije otvaran 4.300 godina.

Utvrđeno je da su to ostaci čovjeka po imenu Hekašepes, a smatra se da je mumija jedna od najstarijih i najpotpunijih pronađenih u Egiptu, koja ne pripada kraljevskoj porodici.

Otkrivena je u oknu na dubini od 15 metara u Sakari, groblju južno od Kaira, gdje su pronađene još tri grobnice.

Jedna je pripadala „čuvaru tajne”

Najveća od pronađenih mumija pripada čovjeku po imenu Knumdjedef, svešteniku, inspektoru i nadzorniku plemstva.

U drugoj je sahranjen muškarac Meri, viši zvaničnik u palati koji je dobio titulu „čuvara tajne”, što mu je omogućavalo da izvodi posebne vjerske obrede. Smatra se da je sudija i pisac Fetek sahranjen u posljednjoj grobnici, gdje je otkrivena zbirka najvećih statua pronađenih u toj oblasti.

U grobnicama je otkriveno i nekoliko drugih predmeta, među kojima ima dosta grnčarije. Sva otkrića datiraju od oko 25. do 22. vijeka prije nove ere, naveo je arheolog Zahi Havas, bivši egipatski ministar za antikvitete.

– Ovo otkriće je veoma važno jer povezuje kraljeve sa ljudima koji su živeli oko njih – rekao je Ali Abu Dešiš, još jedan od arheologa koji su učestvovali u iskopavanju.

Sakara je služila kao groblje više od 3.000 godina, a agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) ju je uvrstila na listu svjetske baštine.

Nalazi se u nekadašnjoj prestonici drevnog Egipta Memfisu, gdje je i više od deset piramida, među kojima je Stepenasta piramida. Ona je blizu mjesta gdje je pronađeno okno sa grobnicama.

Ovo otkriće je uslijedilo samo dan pošto su stručnjaci u egipatskom gradu Luksoru rekli da su pronašli cijli grad iz rimskog doba, koji datira iz drugog i trećeg vijeka nove ere. Arheolozi su našli stambene zgrade, kule i ono što su nazvali „metalne radionice”, u kojima su bili lonci, alati i rimski novčići.

U Egiptu je došlo do mnogih arheoloških otkrića u poslednjih nekoliko godina, u okviru napora države da oživi turizam. Vlada se nada da će njihov Veliki egipatski muzej, koji bi trebalo da bude otvoren ove godine poslije odlaganja, privući 30 miliona turista godišnje do 2028.

Međutim, kritičari optužuju egipatsku vladu da daje prednosti otkrićima zanimljivijim za medije u odnosu na ozbiljna akademska istraživanja, kako bi privukla više turista.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Zvornik: Procvjetala šljiva u januaru

U šljiviku Milana Kudre Stojkića u zvorničkom naselju Karakaj procvjetala je u januaru šljiva sorte “požegača”. Procvjetala šljiva nalazi se među 120 stabala na sunčanoj strani ovog naselja.

Stojkić kaže za Srnu da se iznenadio ugledaviš behar dok je obilazio šljivik gdje je došao da provjeri da li su krenuli izdanci, s obzirom na to da je neuobičajeno toplo za januar.

– Nisam mogao vjerovati kad sam ugledao razvijen cvijet na jednoj od grana šljive. Bio sam iznenađen, ali i pomalo zabrinut – šta se dešava, zašto rani cvijet, koju poruku nosi ili ga je jednostavno toplo vrijeme izmamilo – priča Stojkić.

On ističe da u svojih šezdesetak godina života ne pamti januraski behar u šljiviku, te da se dešavalo da krajem februara ili početkom marta bude cvijetnih izdanaka.

Stojkić je izrazio nadu da će malo hladnije vrijeme, ipak, odgoditi razvijanje behara i kod ostalih šljiva koje još miruju.

SRNA

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Dnevni horoskop za 28. januar 2023. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših prostora- Ovan brz, Bik dominantan, Blizanci pakuju kofer, Rak pati, sjajan dan za Lava, Djevica dobro, Vaga u problemu, Škorpija snalažljiva, Strijelac puni baterije, Jarac zabrinut, Vodolija osjetljiva, a Ribe proganja melanholija. Ovo je dnevni horoskop za 28. januar 2023. godine.

OVAN
POSAO: Možete da očekujete manji konflikt sa poslovnim saradnicima danas. Moguće su neke neprijatne okolnosti.
LJUBAV: Osjećate se usamljeno i potrebne su vam promjene na ljubavnom planu. Uradite ono što je do vas kako biste pronašli sreću i samopouzdanje.
ZDRAVLJE: Čuvajte bubrege.

BIK
POSAO: Imate dosta obaveza ispred sebe tokom današnjeg dana pa vam je pravilna organizacija jako važna.
LJUBAV: Ako želite da dođete do nekih novih poznanstava, važno je da se više pokrenete i da budete malo društveniji.
ZDRAVLJE: Imunitet vam je oslabljen.

BLIZANCI
POSAO: Moguće je da ćete imati komplikacije na poslovnom planu. Pred vama su problemi koje nećete moći sami da riješite.
LJUBAV: Sasvim neočekivano susrećete vašu staru simpatiju. Moguće je da će se u vama ponovo probuditi neke emocije.
ZDRAVLJE: Manji problemi sa aritmijom.

RAK
POSAO: Današnji dan vam na neki način može biti težak pa nemojte sada da započinjete nove poslove.
LJUBAV: Voljena osoba vas često nervira zbog navika koje ima. Čini vam se da ste malo prenaglili kada ste počeli da živite zajedno.
ZDRAVLJE: Ne izlažite se prevelikom naporu.

LAV
POSAO: Ostvarićete sve ono što budete željeli na poslovnom polju, bez većih komplikacija. Pred vama je generalno povoljan dan.
LJUBAV: Niste sigurni kako da prihvatite promjene koje primjećujete kod vašeg partnera. Moguće je da vas neke stvari iznenađuju.
ZDRAVLJE: Osjetljiv kardiovaskularni sistem.

DJEVICA
POSAO: Možete da očekujete stabilizaciju na ovom polju. Povoljan je dan da pokrenete rješavanje nekih važnih pitanja.
LJUBAV: Potrebno vam je više razumijevanja od strane partnera. Ponekad imate utisak da sa njegove strane nema dovoljno podrške.
ZDRAVLJE: Stomačni problemi.

VAGA
POSAO: Probleme koje ste imali na poslu ćete uspjeti da riješite mnogo lakše nego ranije. Povoljan vam je dan.
LJUBAV: Važno je da voljenoj osobi pokažete da ćete joj pružiti dovoljno strpljenja i da ćete biti spremni da joj se posvetite.
ZDRAVLJE: Bolovi u grlu.

ŠKORPIJA
POSAO: Dobićete priliv novca danas. Očekuje vas mogućnost i da obavite neke važne poslovne razgovore.
LJUBAV: Situacija između vas i voljene osobe nije onakva kakvu ste željeli i pokušavate da nađete neko rješenje za to.
ZDRAVLJE: Pojačan apetit je naglašen.

STRIJELAC
POSAO: Ako se budete dovoljno potrudili, uspjet ćete da ostvarite poboljšanje okolnosti na ovom planu.
LJUBAV: Potrebno vam je neko vrijeme koje ćete imati samo za partnera. Moguće je da ste se na neki način malo udaljili jedno od drugog.
ZDRAVLJE: Problemi sa vrtoglavicom.

JARAC
POSAO: Uskoro će vam se otvoriti prilika da sklopite neko novo poslovno partnerstvo koje bi moglo da bude značajno za vas.
LJUBAV: Moguće je da vas emocije veoma jako vuku unazad, ka osobi iz prošlosti koju niste preboljeli.
ZDRAVLJE: Mogući problemi sa nesanicom.

VODOLIJA
POSAO: Dobijate ono što ste očekivali i zadovoljni ste okolnostima na polju posla. Ne biste trebali da očekujete probleme.
LJUBAV: Imaćete dobar odnos sa partnerom. Odlično se slažete i nemate probleme u komunikaciji.
ZDRAVLJE: Povećajte unos minerala.

RIBE
POSAO: Potrudićete se da se ipak posvetite poslu iako možda danas i niste baš sjajno raspoloženi.
LJUBAV: Izbjegavajte svađe sa voljenom osobom jer bi mogle da se završe neočekivano loše po vas. Nije vam povoljan dan za ljubav.
ZDRAVLJE: Prilično ste osjetljivi i podložni problemima.

Nastavi čitati

Aktuleno