Connect with us

Banjaluka

Grad nastavlja sa značajnim mjerama i u ovoj godini PODRŠKA PORODICI NA PRVOM MJESTU

Besplatni udžbenici i prevoz za djecu iz porodica 4+, sufinansiranje boravka mališana u vrtićima, podrška porodiljama, najveće stipendije, podrška vantjelesnoj oplodnji samo su dio mjera koje grad pruža porodici, a koje će biti nastavljene i u ovoj godini.

U Gradskoj upravi su istakli da je Banjaluka prvi grad koji je pokrenuo izradu strategije demografskog razvoja, kako bi se sistemski utvrdile mjere populacione politike.

– Ovaj proces uveliko traje, odnosno u toku je izrada konačne verzije strategije, budući da je završena faza javnih konsultacija – rekli su iz Gradske uprave.

Dodali su da je Banjaluka ujedno i prvi grad u Srpskoj, koji od prošle godine izdvaja sredstva za sufinansiranje boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama, sa ciljem smanjenja listi čekanja u javnim vrtićima. Naglasili su da je prošle godine za ovaj vid podrške odobreno više od 2.150 zahtjeva, za šta je izdvojeno više od 800.000 KM.

Istakli su da se i ove godine nastavlja s mjerom besplatnih udžbenika, koju grad sprovodi od 2021. godine. Osim toga, prvi put nakon 15 godina povećani su i iznosi za sve gradske stipendije učenicima srednjih škola i studentima prvog ciklusa studija, za šta se na godišnjem nivou izdvaja ukupno 1,8 miliona KM.

Značajne mjere podrške, kako kažu, nastavljaju se i za višečlane porodice, koje se, prije svega, ogledaju u besplatnom javnom prevozu za srednjoškolce i studente iz tih porodica, kao i u dodjeli jednokratnih novčanih pomoći za poboljšanje uslova stanovanja porodica sa četvoro i više djece. Sredstva će i ove, kao i prošle godine, biti izdvojena za finansiranje projekata kojima se djeci omogućava dostupnost sportskim aktivnostima, a riječ je o projektima razvoja sporta kroz školske sportske sekcije, “Sport dostupan djeci”, obuka neplivača za učenike osnovnih škola, stipendije i jednokratne novčane pomoći sportistima i sl.

Predsjednik Udruženja porodica 4+, Jovan Radovanović rekao je za “Glas Srpske” da im je drago jer su se godinama borili za sve to.

– Sada ubiremo plodove rada i svake godine dodajemo nešto novo, a kada je riječ o podršci pri stambenom zbrinjavanju tražili smo da ne bude više 5.000 KM, nego da se to uveća jer su cijene materijala i svega otišle gore – rekao je Radovanović.

Na pitanje kakve su reakcije roditelja na sve ove pozitivne mjere kaže da mu mnogi zahvaljuju ističući da im je uveliko olakšana svakodnevica.

– Mnogo im se olakšalo i kada se preračunaju sve te stavke došli smo do zaključka da negdje oko dva miliona maraka porodice iz Udruženja povuku iz gradske kase i taj novac ode na kućne budžete, a to nije mala stvar – rekao je Radovanović.

Dodao je da zahvaljuje gradu na podršci te poručio da idu dalje u nove radne pobjede.

Vantjelesna oplodnja

U Gradskoj upravi kažu da kada je riječ o sufinansiranju troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje – vantjelesne oplodnje, u 2022. godini bila je rekordna podrška, pa je tako grad podržao sve zahtjeve koji su ispunili uslove iz javnog poziva, njih 40, za šta je iz budžeta izdvojeno 160.000 KM.

Upravo sa ciljem veće podrške natalitetu prošle godine izmijenjen je i Pravilnik o dodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici, koji je donio brojne olakšice.

Banjaluka

SUTRA OBILJEŽAVANJE 81 godine od stradanja Srba u Drakuliću

U Drakuliću kod Banjaluke sutra će biti služen pomen za 2.315 Srba, među kojim 551 dijete, koje su prije 81 godinu na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile ustaše u tom mjestu, kao i u naseljima Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Program obilježavanja počinje u 9.00 časova služenjem liturgije u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biće služen pomen za ubijene Srbe, u 12.10 časova predviđeno je polaganje vijenca i cvijeća, a 12.20 časova obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju će prisustvovati predstavnici institucija Republike Srpske, srpski predstavnici u institucijama BiH, rukovodstva grada Banjaluke, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a.

Očekuje se da će obilježavanju prisustvovati i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina “7. februar 1942. godina”, gradskih i opštinskih nevladinih organizacija i građana.

Organizator obilježavanja sjećanja na ovaj istorijski događaj od republičkog značaja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ustaše su 7. februara 1942. godine na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile 2.315 Srba, među kojim 551 dijete u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

U romanu “Drakulići” pokojnog banjalučkog novinara Jovana Babića, koji je godinama istraživao ovaj zločin, ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. godine predstavlja genocid.

Plan pokolja, prije kojeg su čak potrovani psi u tim selima – da ne bi najavili dolazak ustaša, razradio je stožernik za Hrvatsku krajinu Viktor Gutić zajedno sa fratrom Nikolom Bilogrivićem, dok se po monstruoznosti zločina istakao zloglasni fra Filipović, piše u ovom romanu.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Srna

Nastavi čitati

Banjaluka

NEVRIJEME U BANJALUCI! U nekim dijelovima grada padao led

Iako je jutro obećavalo lijep dan, vrlo brzo je došlo do promjene vremena.

Počeo je da duva jači vjetar, ponegdje ima slabe kiše , a u nekim dijelovima grada padao je i grad.

Kako je najavljeno, u većini predjela očekuje se jak do olujni vjetar uz udare od 40 do 60 kilometara na čas, zbog čega je izdat narandžasti meteoalarm.

U višim predjelima jak vjetar će stvarati nanose snijega, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUČKI AERODROM UVODI NOVE LINIJE! Evo gdje

Aerodrom Banjaluka tokom ove godine planira uvesti više letova za nove destinacije, ali i proširenje postojećih, rekao je za RTRS Milan Račić, direktor Aerodroma Republike Srpske.
Grčka nacionalna aviokompanija “AEGEAN” uvodi letove iz Atine za Banjaluku tokom predstojeće ljetne sezone. Prvi let je planiran 30. juna, a poslednji u sezoni/ljeto 2023. godine, 28. avgusta.

Linija za Memingen od marta neće ići više dva, nego šest puta sedmično, svakim danom sem subote.

Za Beč će u ljetnom redu letenja umjesto dva puta, biti tri puta sedmično.

Uz ove, i dalje su aktivne linije za Stokholm, Brisel, Geteborg, Beograd, Malme, Hamburg, Nirmberg, Bazel, Dortmund, Berlin.

Ugovor za let Milano ide na pauzu s idejom da kasnije ponovo bude dostupan.

Nastavi čitati

Aktuleno