Connect with us

Politika

GRAĐANI SE BORE DA PREŽIVE, inflacija “divlja” ali, PRIHODI DRŽAVE VEĆI za 120 miliona KM

Inflacija i velika poskupljenja skoro svih životnih namirnica su povećali prihode od indirektnih poreza u prva dva mjeseca ove godine za 120 miliona KM u odnosu na isti period prošle.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), prihodi od indirektnih poreza u prva dva mjeseca su iznosili 1,542 milijarde KM i veći su za 120 miliona KM ili 8,38 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada su iznosili 1,422 milijarde KM.

Naveli su da su u prva dva mjeseca 2023. godine privredi vratili 368 miliona KM, što je za 65 miliona KM više u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2022. godine.

– Neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prva dva mjeseca 2023. godine, a to su država, entiteti i distrikt Brčko, iznosili su 1,173 milijarde KM i veći su za 54 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2022. godine.

Za finansiranje državnih institucija u prva dva mjeseca 2023. godine raspoređen je iznos od 137 miliona KM. Sav višak prihoda od indirektnih poreza završio je u entitetskim kasama i kod Brčko distrikta. Po osnovu posebne putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 32,1 milion KM, Republika Srpska 21,2 miliona KM i distrikt Brčko milion KM.

Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM – saopštili su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Slaviša Raković, ekonomski analitičar, istakao je u razgovoru za “Nezavisne” da su prihodi od indirektnih poreza povećani isključivo zahvaljujući visokoj inflaciji i poskupljenjima, koji su kulminirali prošle godine.

– Ovo je sve zahvaljujući porastu potrošačkih cijena i to nije nikakvo iznenađenje jer su samim tim veći porezi. Tu nema nikakvog drugog objašnjenja, osim toga da su prihodi od poreza veći zbog inflacije i poskupljenja. Ovo jedino kratkoročno odgovara budžetima. Prošla godina je obilježena inflacijom, a BiH je, nažalost, bila jedan od predvodnika u visini inflacije – istakao je Raković.

Ekonomista Milenko Stanić takođe smatra da su inflacija i poskupljenja koja su zabilježena prošle godine osnovni uzrok povećanja prihoda od indirektnih poreza.

– Već u prva dva mjeseca imamo situaciju laganog obaranja inflacije, ali je ona zadržala neki sličan tempo kao i prošle godine. Isključivo je za povećanje prihoda zaslužan porast cijena prošle godine u odnosu na godinu prije. Vjerovatno ćemo prema kraju godine imati proces smirivanja cijena i stabilnije prihode u budžetima, odnosno da će se oni vratiti u neke normalne okvire – zaključio je Stanić.

Nezavisne

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno