Connect with us

Svijet

“Građani, sudije pažljivo pogledajte u nebo” Medvedev najavio monstruozne posljedice

Bivši ruski predsjednik i sadašnji član u ruskom Vijeću za sigurnost Dmitrij Medvedev na Telegramu se oglasio oko Međunarodnog krivičnog suda (ICC) koji je u petak izdao nalog za hapšenje sadašnjeg predsjednika Rusije Vladimira Putina, kojeg optužuju za ratne zločine u Ukrajini.

To je Moskva nazvala besmislenim, a Kijev objavio da je to “tek početak”.

Institucije nisu efikasne
Medvedev je u posljednjoj objavi komentarisao sistem međunarodnog prava i međunarodne institucije za koje navodi da nisu efikasne.

– Raspala se Liga naroda, SSSR je razmišljao o istupanju iz UN, konvencije i drugi međunarodni akti danas se teško usvajaju, postoji potpuni angažman i diktat grupe anglosaksonskih zemalja – naveo je.

A kako tvrdi, glavna mana sistema međunarodnog javnog prava je neefikasnost. Dodao je da države ne žele provoditi akte Opšte skupštine UN te da je razlog za to “njihova nepravda koja se temelji na nedopustivosti prisile grupe suverenih država na iste suverene države”.

– Jednak nema moć nad jednakim – navodi Medvedev koji dalje poručuje da je ICC “usr*n i beskorisan” te da je nastao na temelju Rimskog statuta kojemu nisu pristupile najveće države.

Efikasnost nula
Medvedev se prisjetio koga je dosad ICC smatrao odgovornim za nedjela „Tri desetine nepoznatih osoba”.

Dodaje da je njegova efikasnost nula.

– Ovo nisu sudovi u Ninbergu i Tokiju stvoreni ad hok. Ili čak sumnjivi sud za Jugoslaviju – naveo je on.

Kaže da je državama i njihovim čelnicima moguće suditi samo u dva slučaja:

– Kada je sama zemlja silno oslabila, gotovo izgubila suverenitet i odlučila sama sebi priznati sud. Kada je zemlja izgubila rat i kapitulirala – poručio je Medvedev.

Izgubljen autoritet
Medvedev navodi da je sud izgubio autoritet nakon američkih misija u Afganistanu i Iraku te da tada nisu procesuirani američki zločini, a sada žele suditi “predsjedniku druge nuklearne sile”.

– Posljedice po međunarodno pravo bit će monstruozne. Uostalom, ovo je urušavanje temelja, načela prava- Dolazi sumoran pad cijelog sistema međunarodnih odnosa. Povjerenje je nestalo – poručuje Medvedev.

Dodaje da su se sudije ICC-ja uzalud uzbudili pa je zaprijetio Hagu napadom hipersoničnim projektilima.

– Gospodo, svi hodaju pod Bogom i raketama. Sasvim je moguće zamisliti ciljanu upotrebu hipersoničnog „Oniksa“ iz Sjevernog mora s ruskog broda na Haškom sudu. Ne mogu ga pobijediti, nažalost. A sud je samo jadna međunarodna organizacija, a ne stanovništvo NATO države. Dakle, rat neće početi. Oni će se bojati. I niko neće požaliti. Dakle, građani sudije, pažljivo pogledajte u nebo – poručio je Medvedev.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno