Connect with us

Hronika

GRAĐANI TRAŽE „MLADENOV ZAKON“: Javnost traži da se oštrije kažnjava vrijeđanje na društvenim mrežama

Nakon smrti mladića Mladena Dulića (22) iz Laktaša, koji se ubio nakon što je na društvenim mrežama osvanuo snimak na kojem je ismijan dok je tražio posao, javnost traži da se u BiH donese “Mladenov zakon”.

Na „Fejsbuku“ je osnovana grupa “Svi za Mladenov zakon” sa željom da se kroz diskusiju, prijedloge i inicijative definiše takozvani Mladenov zakon, kojim bi se usvojio zakon protiv diskriminacije, vrijeđanja i nasilja preko društvenih mreža i to na nivou BiH.
Administratoi grupe pozvali su sve koji mogu pomoći da se napiše tekst zakona da se jave, a očekuju da se grupi prije svega pridruže pravnici, pravni eksperti iz oblasti krivičnog prava, sociolozi, psihijatri i psihoterapeuti kako bi što bolje pomogli u razumijevanju problema sajberbulinga i doprinjeli da se napravi tekst zakona. Molba je upućena i svima koji mogu pomoći da se inicijativa proslijedi u Parlamentarnu skupštinu BiH.– Cilj grupe je poslati prijedlog teksta zakona i pružiti podršku žrtvama nasilja uzrokovano objavama preko društvenih mreža, te podršku porodicama žrtava sajberbulinga – poručili su administratori. 

Prije nego što je izvršio samoubistvo, mladić je prijavio policiji u Laktašima sporni snimak koji je objavljen na društvenoj mreži „TikTok“.

Zbog objave snimka saslušani su radnici benzinske pumpe V.T. i D.K. iz Laktaša koje policija tereti za krivično djelo neovlašćeno fotografisanje za koje je zaprećena kazna do godinu zatvora, odnosno novčana kazna.

(Glas Srpske)

Hronika

Kraljica džeparoša u BiH osuđena zbog krađa

Sabaheta Džindo kraljica džeparoša u BiH osuđena je na 18 mjeseci obaveznog psihijatrijskog liječenja zbog novih krađa novca.

Prema navodima iz presude Osnovnog suda u Bijeljini, Džindo je u tržnim centrima u Bijeljini opljačkala dvije osobe i ukrala im novac i bankovne kartice.

Prvo je 18. jula iz torbe J.N. ukrala novčanik sa novcem, dokumentima i bankovnom karticom. U novčaniku je bilo 170 maraka, a Džindo je “skinula” i sa kartice još 500 maraka.

Mjesec dana kasnije, odnosno 21. avgusta, Džindo je iz torbe T.B. ukrala novčanik u kojem se nalazilo 1.050 maraka i 70 evra.

Isti sud je i početkom novembra osudio Džindo na psihijatrijsko liječenje, jer je mušteriji u frizerskom salonu ukrala 4.900 maraka.

Sudovi po pravilu utvrđuju da Džindo krivična djela izvršava u neuračunljivom stanju, pa joj izriču mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja od kleptomanije.

Mjera psihijatrijskog liječenja po posljednjoj presudi treba se provesti u Centru za mentalno zdravlje u Sarajevu, gdje je Džindo i nastanjena.

“Potrebno je da primam terapiju kako bih izbjegla da činim krivična djela i u budućnosti”, izjavila je prije dvije godine u banjalučkom Osnovnom sudu kraljica džeparoša Sabaheta Džindo na ročištu za produženje pritvora, ali očigledno je da ove terapije ne daju rezultate.

(Srpskainfo)

Nastavi čitati

Hronika

Još jedna nesreća na pješačkom prelazu: Autobus usmrtio ženu

Prema izjavama svjedoka ovoga događaja, nju je usmrtio autobus koji je u tom trenutku s glavnog puta skretao na autobusko stajalište, a u trenutku nesreće žena se nalazila na pješačkom prelazu.

“U jednom trenutku začuo se udarac i autobus je iznenada zakočio. Dogodilo se to već kada smo došli i putnici se već spremali za izlazak iz autobusa. Tada smo vidjeli da žena nepomično leži pored desnog točka”, rekao nam je jedan od putnika.

U ovom trenutku nije poznato kako je došlo do ovog nemilog događa, a trenutno je u toku policijski uviđaj pod nadzorom dežurnog kantonalnog tužioca.

Kako saznajemo, autobus je u Sanski Most stigao redovnom putničkom linijom iz Slovenije.

 

Nastavi čitati

Hronika

PIJAN SJEO ZA VOLAN pa napravio DVIJE saobraćajke u Banjaluci

Vozač “kedija” B. Š. uhapšen je zbog sumnje da je pijan izazvao dvije saobraćajne nesreće sa materijalnom štetom.

Očevidac jedne od nesreća ispričao je da je vozilo „mercedes“ dolazio iz pravca Venecija mosta, te da je na semaforu htjelo da skrene desno prema Ugostiteljskoj školi.
– Prilikom skretanja, na „mercedes“ je naletio „kedi“, te ga je udario u prednji lijevi branik. Nakon toga, vozač „kedija“ zaobišao je „mercedes“ i pobjegao sa mjesta nesreće – rekao je očevidac.
U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam ovu informaciju i naveli da je do nesreće došlo juče oko 23 časa na ukrštanju ulica Majke Jugovića i Bulevara Vojvode Stepe Stepanovića.

– Policiji je prijavljeno da je došlo do nesreće i da su učestvovali vozilo „mercedes“ i tada nepoznato drugo vozilo – saopšteno je iz policije, te dodaju da je ubrzo nakon ove prijave stigla još jedna.

– U ulici Mirka Kovačevića došlo je do još jedne nesreće u kojoj je učestvovalo isto vozilo „kedi“ udarilo u parkirano vozilo – saopšteno je iz policije.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Aktuleno