Connect with us

Društvo

Građanima Srpske ne bi pomoglo 100 KM već niže cijene

Dok zemlje regiona spremaju pakete pomoći za građane kako bi im olakšale situaciju zbog energetske, finansijske i drugih kriza, nepoznato je da li nadležni u Republici Srpskoj planiraju da preduzmu nešto na tom pitanju.

Ako i imaju neke planove, u njih nikako ne treba uključiti isplatu jednokratne novčane pomoći od 100 KM, poručuju za “Nezavisne novine” predstavnici radnika, boraca i udruženja za zaštitu potrošača, jer je, kako kažu, to kratkoročno rješenje, a koje je u prošloj godini isplaćivano jer su bili i izbori.

Smatraju da se ovog puta moraju preduzeti konkretni koraci, poput zaustavljanja poskupljenja osnovnih namirnica, izrade socijalne karte stanovništva i slično.

Pošto smo pomenuli region, hrvatska vlada je spremila novi paket mjera pomoći građanima i privredi težak 1,7 milijardi evra, a koji stupa na snagu 1. aprila.

Njime se podrazumijeva povećanje dječjeg dodatka, subvencija električne energije, jednokratni dodatak za penzionere i to razdvojen po visini penzije (oni sa najmanjom penzijom dobiće najviše i obrnuto).

Takođe, cijena struje ostaje nepromijenjena do kraja septembra, a cijene plina biće iste najmanje do aprila naredne godine.

U Srbiji počinje prijava za penzionerske kartice, a najstarija populacija moći će da ih koristi za popuste prilikom kupovine i plaćanja usluga. Upotreba kartica počinje od oktobra.

Pomoć građanima Crna Gora planira da obezbijedi zahvaljujući 30 miliona evra vrijednom paketu energetske podrške Evropske unije. Plan crnogorske vlade je da 8,5 miliona evra od tog iznosa raspodijeli penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su pogođeni inflacijom, a sve zbog rasta cijene električne energije i energenata.

Sve navedeno su u najvećoj mjeri jednokratne pomoći i neće dugo biti od koristi građanima, smatraju iz udruženja za zaštitu potrošača u Srpskoj, koji dodaju da je Hrvatska ipak najkonkretnije pristupila problemu. Podsjećaju da je Vlada RS u prošloj godini više puta isplaćivala po 100 KM jednokratne pomoći, ali da je to prije svega bilo “gašenje požara”.

“Mi imamo dva prijedloga. Osnovni je da vladajuća struktura zaustavi ovo divljanje cijena, a za šta oni apsolutno imaju moć. Jer kad su u periodu korone mogli da to zaustave i tako zaštite građane, to i sada sigurno mogu. Čak i pumpe smanjuju cijene goriva, ali hrana poskupljuje. To je potpuno besmisleno”, kaže Nedeljka Ilijić, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača “Oaza” Trebinje.

Druga mjera, pojašnjava, bila je predložena Gradskoj upravi u Trebinju, a odnosila se na uvođenje kartica koje bi građanima donosile popust pri kupovini.

“Trebinje je, kao što znate, na tromeđi BiH, Hrvatske i Crne Gore i imamo veliki broj turista, ali su cijene u ugostiteljskim objektima i prodavnicama iznad kupovne moći građana. Zato smo predlagali da se uvedu te kartice kako bi građani imali mogućnost kupovine po nižim cijenama”, navodi Ilijićeva za “Nezavisne novine”.

Srpskoj treba povećanje svih plata, nadovezuju se sindikalci.

“Mislim da većina radnika radi za najnižu ili tek nešto veću platu od toga, a to nije dovoljno da se obezbijedi ni minimum egzistencije. Osnova svakako za to ima, jer su poslodavci u ovoj godini ostvarili ogromnu neto dobit”, kaže za “Nezavisne novine” Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS.

On dodaje da se u Srpskoj ne zna ni koliko je tačno najugroženijih građana.

“Jedno od rješenja mora da bude izrada socijalne karte, da se zna ko, šta i kako. Jer, nije bilo logično da i onu jednokratnu pomoć dobiju svi u istom iznosu, jer imate penzionere sa značajno velikim penzijama i one jako male. Takođe, mjere bi mogle da budu i paketi pomoći za električnu energiju, za grijanje”, istakao je Stanković.

I borci su saglasni da isplata od 100 KM nije nikakvo rješenje za ove kategorije.

“Ono što mi pokušavamo jeste da izdejstvujemo jedinstveni borački dodatak za sve kategorije demobilisanih boraca, koji će biti isplaćivan iz po osnovu zasluga iz rata. Ali isto tako, mi predlažemo da se razdvoji taj socijalni dio za borce, koji bi bio isplaćivan iz drugih izvora. Sto maraka ne pomaže nikome”, kaže za “Nezavisne novine” Radan Ostojić, predsjednik BORS-a.

S druge strane, poslodavci navode da svi očekuju previše od Vlade RS, te da ona nema mogućnosti da ispuni sve zahtjeve.

“Vlada može podijeliti onoliko koliko ima poreza, a te poreze proizvodi privreda. Prema tome, samo uz jaču privredu može doći do većih penzija i plata. Ali mislim da očekivanja da Vlada svake godine dijeli neku pomoć nisu objektivna i mislim da je čak malo i pogrešno”, navodi Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, koji za “Nezavisne novine” dodaje i da privreda u Srpskoj trenutno ima probleme, ali da nema onih koji su u potpunosti ugroženi.

Društvo

ZBOG AFERA I SPORNIH IMENA, Stojanović stopirao izbor Vlade Federacije BiH!

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović obratio se predsjednicima stranaka SDP, HDZ i NES i pojasnio zašto nije dao saglasnost za novu Vladu Federacije BiH. Stojanović je poručio da nije želio dati saglasnost novoj Vladi koja će svoj rad započeti opterećena aferama i kompromitovanim kadrovima te želi da saradnja bude ključna riječ za partnere u vlasti.

– Zbog toga sam napisao pismo predsjednicima stranaka Nerminu Nikšiću (SDP BiH), Draganu Čoviću (HDZ BiH) i Nerminu Ogreševiću (NES). Želim ih potaknuti da još jednom provjere sporne kadrove za koje javnost ima dileme. Da budemo sigurni da su ovo najbolji ljudi koji će obavljati najvažnije funkcije na nivou Federacije BiH, poručio je.

Stojanović je objavio i sadržaj pisma na svom Facebook profilu u kojem zahtjeva od lidera pomenutih stranaka da još jednom preispitaju svoje prijedloge za kandidate za članove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji su, od upoznavanja javnosti sa istim, izazvali određene negativne reakcije.

– Naime, kandidati Kljako Anel, Sanja Vlaisavljević i Hopovac Almin su kandidati za koje tražim da preispitate da li je opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažete. Imajući u vidu skoro stalne medijske kritike u pogledu gore navedenih kandidata, tražim da pokrenete sve mehanizme provjere njihove vjerodostojnosti u pogledu obavljanja predloženih funkcija. Sugerišem Vam da se obratite svim nadležnim institucijama za provođenje zakona, gdje prvenstveno mislim na Federalnu upravu policije, naveo je u pismu.

Zatim je preporučio da se obrate Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH i Centralnoj izbornoj komisiji, sa ciljem razjašnjenja dileme u pogledu navedenih kandidata.

– Imajući u vidu našu političku i koalicionu opredjeljenost za novim načinom rada i djelovanja u političkom životu Federacije Bosne i Hercegovine, smatram ovo neophodnim zahtjevom prema Vama, kao predsjednicima političkih stranaka-koalicionih partnera koji čine parlamentarnu većinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, u cilju demokratskih promjena koje će donijeti kompetentnije kandidate za obavljanje najvažnijih izvršnih funkcija u Federacije Bosne i Hercegovine, naveo je.

Stojanović je poručio da očekuje i da se dostave i Program rada i djelovanja buduće Vlade FBiH u narednom mandatnom periodu te da navedeni Program ima vidljive mjere i prioritete djelovanja buduće Vlade FBiH, kako u cjelini tako i pojedinim resorima.

– Također, očekujem i razloge zbog čega su predloženi kandidati za članove Vlade FBiH najbolji izbor za navedene funkcije u budućoj Vladi FBiH, imajući u vidu njhovu stručnu spremu, prethodno iskustvo i viziju daljeg razvoja i unapređenja resora koje preuzimaju, zaključio je Stojanović.

Nastavi čitati

Društvo

“EKOLOŠKI TERORISTI” izazvali više od 100 požara na sjeveru Španije

“Ekološki teroristi” stoje iza više od stotinu šumskih požara koji gore u petak na sjeveru Španije, prema lokalnim vlastima.

U Asturiji, najteže pogođenoj regiji, vatrogasci se bore sa 116 aktivnih šumskih požara koji su doveli do evakuacije oko 300 ljudi.

“Suočavamo se s autentičnim teroristima koji dovode u opasnost živote, mjesta i gradove”, napisao je predsjednik Asturije Adrian Barbon na Tviteru.

Požari gutaju zelenilo od planina do obale. Prekinut je saobraćaj na pet autoputeva.

Planina koja okružuje Oviedo, glavni grad Asturije, takođe je u plamenu, a plamen je došao na stotine metara od crkve iz 9. vijeka, koja je na listi UNESCO-ove svjetske baštine.

Alehandro Kalvo, zvaničnik regionalne vlade, rekao je da je vjerovatno riječ o namjerno izazvanim požarima.

Ove sedmice u Španiji su bile natprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Na sjeveru jaki vjetrovi otežavaju gašenje požara.

U Galiciji je ove sedmice u velikom požaru izgorjelo 1.600 hektara zemljišta.

Požar je stavljen pod kontrolu u Valenciji, gdje je prošle sedmice počeo prvi veliki požar ove sezone u Španiji.

Vlasti kažu da je tamo izgorjelo ukupno 4.700 hektara šume i nekoliko zgrada.

Nastavi čitati

Društvo

Federacija uvozi BATLERE, Srpska ČISTAČE!

Federacija BiH ove godine planira strancima dati pet godišnjih radnih dozvola za poslove domara, batlera, njegovatelja i SOS majke, dok Republika Srpska ne planira davati dozvole strancima za ova neuobičajena zanimanja, saznaje CAPITAL.

Jedna od rijetkih oblasti u kojima RS izdaje više radnih dozvola strancima nego FBiH je snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom i sanacije okoliša, pa će tako u RS radne dozvole dobiti 14 tehničara za reciklažu i tehničara za kontrolu životne sredine.

S druge strane, FBiH planira izdati samo pet radnih dozvola za sljedeća zanimanja: geološki tehničar, hidrološki tehničar, geofizičar, statističar, vodoinstalater, elektromonter, radnici na odvoženju otpada, serviser i ostala srodna zanimanja.

Isto tako, RS će u oblasti stručne i tehničke djelatnosti izdati 16 radnih dozvola za zanimanja mehaničar kancelarijskih mašina, pomorski nautičar, termoenergetski tehničar, mehaničar alatnih mašina i monter suve gradnje, a FBiH samo deset dozvola za poslove tehničara i administratora.

Nastavi čitati

Aktuleno