Connect with us

Politika

GRADONAČELNIK BIJELJINE VS PREDSJEDNIK SRBIJE! Ljubiša Petrović duplo plaćeniji od Vučića!

Tokom kampanje za opoziv gradonačelnika Bijeljine u javnosti se pojavila informacija da je plata aktuelnog vršioca te dužnosti, Ljubiše Petrovića neto 6500 maraka mjesečno.
Sa obračunatim doprinosima, za platu gradonačelnika Bijeljine iz budžeta grada svakog mjeseca se izdvaja 10.524 maraka ili godišnje oko 126 hiljada i 295 maraka.
Na ovo treba dodati i druga davanja kao što su regresi, topli obrok, korištenje službenog automobila, dnevnice i putni troškovi, ali i reprezentacija na koju je prošle godine utrošeno 68 000 maraka (duplo više nego što je predviđeno) i vjerovatno još mnogo toga…
Interesantno je da su mediji prije tačno godinu dana objavili da je plata gradonačelnika Petrovića iznosila 5.619,77 maraka, što govori da je u međuvremenu povećavana.
Ukupna zarada koju je prijavio 2021. godine, nakon prve godine gradonačelnikovanja, bila je 70.337,24 maraka. Podaci za 2022. uskoro će biti dostupni.
Kada saberemo sve, dolazimo do činjenice da gradonačelnik košta Bijeljinu više od nevjerovatnih 200 hiljada maraka godišnje!
Vućićeva plata je 2.900 maraka.
U poređenju sa platama drugih zvaničnika, funkcija gradonačelnika Bijeljine izgleda prilično nezgrapno i duplo je plaćenija nego dužnost člana Predsjedništva BiH, predsjednika Srbije ili Hrvatske.
Tako zvanična plata predsjednika Aleksandra Vučića od 18. januara ove godine, iznosi oko 170.000 dinara ili 2.834 maraka. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je za funkciju koju obavlja plaćen 3.000 evra.
Aktuelni članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić mjesečno zarađuju 2.922 evra. Odmah iza njih je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa platom 2.420 evra.
Revizor je otkrio nedomaćinsko poslovanje gradskim budžetom za prošlu godinu. Predviđeno je da reprezentacija gradonačelnika iznosi 30.000 maraka, ali je, kako se navodi u revizorskom izvještaju, za ove namjene potrošeno duplo više.
Gradonačelnik je novac na budžetskoj poziciji 412900-1 uduplao prebacivanjem sa drugih stavki.
Tu nije kraj samostalnog raspolaganja budžetom, jer su na dohvat i druge „pozicije“ koje se mogu koristiti za, na primjer – afirmaciju Grada.
Najveći dio novca sa ove stavke utrošen je za snimanje promotivnog materijala, u kojem je često i – gradonačelnik. Spotovi su objavljeni na ličnoj fejsbuk stranici „dr Ljubiša Petrović“ koju je napravio kao da je oficijelna stranica grada, preko koje, kao izabrani zvaničnik, komunicira sa građanima i organizacijama, iako na zvaničnom sajtu Gradske uprave postoji rubrika „Pitajte gradonačelnika“.
Iako je, nakon 2020. godine, i preuzimanja položaja gradonačelnika Bijeljine, Petrović često kritikovao zaostavštinu svog prethodnika, nikada nije potegao pitanje nasljeđenih ličnih primanja koje do dana današnjeg, već treću godinu za redom, ostvaruje na ovoj funkciji.
(Izvor: Zorica Kusmuk info)

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno