Connect with us

Politika

GRADONAČELNIK BIJELJINE VS PREDSJEDNIK SRBIJE! Ljubiša Petrović duplo plaćeniji od Vučića!

Tokom kampanje za opoziv gradonačelnika Bijeljine u javnosti se pojavila informacija da je plata aktuelnog vršioca te dužnosti, Ljubiše Petrovića neto 6500 maraka mjesečno.
Sa obračunatim doprinosima, za platu gradonačelnika Bijeljine iz budžeta grada svakog mjeseca se izdvaja 10.524 maraka ili godišnje oko 126 hiljada i 295 maraka.
Na ovo treba dodati i druga davanja kao što su regresi, topli obrok, korištenje službenog automobila, dnevnice i putni troškovi, ali i reprezentacija na koju je prošle godine utrošeno 68 000 maraka (duplo više nego što je predviđeno) i vjerovatno još mnogo toga…
Interesantno je da su mediji prije tačno godinu dana objavili da je plata gradonačelnika Petrovića iznosila 5.619,77 maraka, što govori da je u međuvremenu povećavana.
Ukupna zarada koju je prijavio 2021. godine, nakon prve godine gradonačelnikovanja, bila je 70.337,24 maraka. Podaci za 2022. uskoro će biti dostupni.
Kada saberemo sve, dolazimo do činjenice da gradonačelnik košta Bijeljinu više od nevjerovatnih 200 hiljada maraka godišnje!
Vućićeva plata je 2.900 maraka.
U poređenju sa platama drugih zvaničnika, funkcija gradonačelnika Bijeljine izgleda prilično nezgrapno i duplo je plaćenija nego dužnost člana Predsjedništva BiH, predsjednika Srbije ili Hrvatske.
Tako zvanična plata predsjednika Aleksandra Vučića od 18. januara ove godine, iznosi oko 170.000 dinara ili 2.834 maraka. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je za funkciju koju obavlja plaćen 3.000 evra.
Aktuelni članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić mjesečno zarađuju 2.922 evra. Odmah iza njih je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa platom 2.420 evra.
Revizor je otkrio nedomaćinsko poslovanje gradskim budžetom za prošlu godinu. Predviđeno je da reprezentacija gradonačelnika iznosi 30.000 maraka, ali je, kako se navodi u revizorskom izvještaju, za ove namjene potrošeno duplo više.
Gradonačelnik je novac na budžetskoj poziciji 412900-1 uduplao prebacivanjem sa drugih stavki.
Tu nije kraj samostalnog raspolaganja budžetom, jer su na dohvat i druge „pozicije“ koje se mogu koristiti za, na primjer – afirmaciju Grada.
Najveći dio novca sa ove stavke utrošen je za snimanje promotivnog materijala, u kojem je često i – gradonačelnik. Spotovi su objavljeni na ličnoj fejsbuk stranici „dr Ljubiša Petrović“ koju je napravio kao da je oficijelna stranica grada, preko koje, kao izabrani zvaničnik, komunicira sa građanima i organizacijama, iako na zvaničnom sajtu Gradske uprave postoji rubrika „Pitajte gradonačelnika“.
Iako je, nakon 2020. godine, i preuzimanja položaja gradonačelnika Bijeljine, Petrović često kritikovao zaostavštinu svog prethodnika, nikada nije potegao pitanje nasljeđenih ličnih primanja koje do dana današnjeg, već treću godinu za redom, ostvaruje na ovoj funkciji.
(Izvor: Zorica Kusmuk info)

Politika

STEVANDIĆ UPOZORIO “Ne može se reći da je medijski prostor ČIST”! (VIDEO)

Predsjedik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da se mnoge diplomate u BiH ponašaju kao kolonijalni upravnici, te da se u procesu pristupanja EU mora pokazati autoritet domaćih vlasti, a ne strah i podaništvo.

“Mi u procesu pristupanja EU moramo da pokažemo subjektivitet i autoritet domaćih vlasti, ne strah i podaništvo, da ne dođemo u situaciju da neki diplomata kao američki ambasador podržava muftiju koji spominje oružje dok upućuje kritike nama koji pozivamo na mir”, rekao je Stevandić za N1.

Stevandić je naveo da je Informacija o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja koju je usvojila Vlada Republike Srpske poruka da se diplomate ponašaju kao kolonijalni upravnici i na taj način određuju političke procese, čime se u pitanje dovodi civilizacijski i demokratski poredak.

Govoreći o zakonu o kriminalizaciji klevete i uvrede, Stevandić je naglasio da se više ne može nekažnjeno lagati i targetirati, čime se u opasne situacije dovode pojedinci i njihove porodice.

“Taj prostor je zatrovan i ne može se reći da je medijski prostor u BiH čist. On je preplavljen raznim portalima i ljudima koji imaju određenu vrstu zaštite i mogu da pišu šta hoće”, naveo je Stevandić.

On je naglasio da posjeta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Derventi nije znak zahvalnosti srpskom narodu koji se prema hrvatskom korpusu u BiH, kada je bio u najvećoj krizi, ponašao korektno.

“Mi smo poslali pristojnu i diplomatsku poruku da je neprimjereno na taj način posjećivati Derventu i Brod, na samo 500 metara od mjesta gdje su regularne hrvatske vojne jedinice pobile nedužne civile”, naveo je Stevandić.

Stevandić je ukazao i na to da u BiH postoji jedinstvo u vezi sa problemom izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, kao i da se u rješavanje ovog problema pokušavaju uključiti i evropske institucije.

Nastavi čitati

Politika

MAZALICA: EU ima dvostruke aršine

Kancelarija EU je pod uticajem stranih ambasada, djeluje politički i neshvatljivo je da se bore protiv transparentnosti za koju se zalažu kada je riječ o zakonodavstvu u Srpskoj i BiH, izjavio je član Odbora za evropske integracije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

Mazalica je ocijenio da Kancelarija EU ima dvostruke standarde, odnosno da za pojedine oblasti traži veću transparentnost, dok se protivi transparentnosti u radu neprofitnih organizacija koja se traži u Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Srpske.

On je dodao da se slična njihova reakcija mogla vidjeti kod izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Srpske.

“U većini zemalja EU kleveta i uvreda su krivična djela sa kaznom zatvora, a blaža varijanta koja je usvojena u parlamentu Srpske sa novčanim kaznama je za njih neprihvatljiva i to govori koliko je Kancelarija EU pod uticajem stranih ambasada i djeluje politički”, rekao je Mazalica.

Prema njegovim riječima, predstavnici EU nisu motivisani da se zakonodavstvo Srpske i BiH usklađuju sa evropskim ondje gdje postoje izvori prava, kako bi došlo do harmonizacije.

On je pojasnio da se predloženim Nacrtom zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske javnosti približava način rada i izvori finansiranja ovih ustanova.

“Zahvaljujući ovom zakonskom rješenju javnost bi trebalo da bude upoznata o ukupnom djelovanju neprofitnog sektora, što je u skladu sa najboljim praksama transparentnosti rada nevladinih organizacija, privrednih društava i slično, što je jedan od osnovnih principa na kojima počiva EU”, zaključio je Mazalica.

Kancelarija EU u BiH saopštila je da dijeli težnju građana BiH za evropskom budućnošću zemlje koja iziskuje usvajanje vrijednosti EU, te očekuje da vlasti Republike Srpske povuku predložene zakone i, kako je navedeno, diskriminatorne inicijative.

Iz ove kancelarije smatraju da je odluka Vlade Srpske da usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija “žalosna jer ograničava rad organizacija civilnog društva, a time i ostvarivanja slobode udruživanja i okupljanja”.

Nastavi čitati

Društvo

CRNADAK EVROPSKOJ UNIJI: NE POMAŽITE NAM MOLIM VAS!

Samo nam vi nemojte više pomagati.

Tim riječima je potpredsjednik PDP, Igor Crnadak, prokomentarisao poruku delegacije EU u BiH vlastima Srpske da odustanu od kriminalizacije uvrede i klevete i ostalih spornih zakona i inicijativa.

Crnadak je Evropljanima odgovorio da “kritikuju vlast kojoj su priznali krađu izbora i omogućili im da i dalje budu vlast”.

– Ako stvarno hoćete da pomognete, zna se: skeniranje glasačkih listića, otisak prsta kao potvrda identifikacije birača i video nadzor biračkog mjesta.

Ako nam nećete pomoći da dobijemo poštene izbore, onda bolje ćutite – napisao je Crnadak na Fejsbuku.

Kancelarija EU u Bosni i Hercegovini saopštila je da osuđuje nedavne poteze rukovodstva Republike Srpske, koji ozbiljno sužavaju prostor za građanski angažman, idu na štetu interesa Republike Srpske i ostatka zemlje, odbacuju temeljne evropske vrijednosti i predstavljaju nazadak na evropskom putu BiH.

Nastavi čitati

Aktuleno