Connect with us

Banjaluka

Gradonačelnik poručio da je usaglašeno da novac bude direktno uplaćen na račune penzionera

Usaglašeno je da jednokratna novčana podrška Grada bude direktno uplaćena na račune penzionera.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanuvuković nakon današnjeg sastanka sa udruženjima penzionera na gradskom i republičkom nivou, rukovodstvom Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske i potpredsjednikom Skupštine grada Banje Luke.

-Prva poruka sa ovog sastanka jeste da smo se svi usaglasili, i penzioneri, i Grad i potpredsjednik Skupštine Grada, da ta podrška ide direktno penzionerima. Postoji izazov što je to i dalje u budžetu kao stavka za Elektroprivredu i kako to sada realocirati, a da bude u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Dakle, danas smo došli do određenih zaključaka, ali naši pravnici će to sve precizno definisati tokom dana i tim povodom sutra ćemo održati novi sastanak – kazao je gradonačelnik.

Kako je istakao, želja i namjera gradske administracije jeste da podrška ide direktno penzionerima i u maksimalnom iznosu.

-Želimo da sve definišemo i potpuno precizno informišemo penzionere o načinu i datumu isplate. Naša želja je da to bude tokom ovog mjeseca – poručio je on.

Dodao je da ostaje da se sa nadležnim institucijama Fondom PIO i Poštama Srpske sklope određeni sporazumi o načinu i vremenu isporuke sredstava penzionerima.

Podsjetio je da u budžetu podrška penzionerima stoji kao stavka podrške Elektroprivredi, koja je imala svoju genezu skoro cijelu godinu dana.

-Dakle, nama ta podrška stoji kao grant Elektroprivredi gdje se od Grada traži da sredstva uplati Elektroprivredi, a onda to preduzeće kroz vrijeme odbija sa računa brojila koji svaki penzioner doznači Gradu. Takvom nečemu se protivimo skoro godinu dana i u tome imamo jednoglasnu podršku penzionera. Kao gradonačelnik sam na rebalans uložio amandman da sa Elektroprivrede ide na stavku koja se zove doznaka pojedincima, dakle svakom penzioneru, ukupno za njih 41.493 – kazao je gradonačelnik.

Iz Udruženja penzionera grada Banje Luke kazali su da će na zadovoljstvo penzionera sredstva biti isplaćena direktno na račune te populacije.

-Gradonačelnik će sa svojim saradnicima sagledati mogućnosti koje su potrebne za takav način isplate i sutra ćemo imati novi sastanak – kazali su predstavnici penzionera.

Potpredsjednik Skupštine Grada, Saša Čudić kazao je da izražava određenu dozu optimizma da se ide ka konačnom rješenju ovog pitanja.

-Ono što je danas naznačeno jeste da se sredstva doznače na račune penzionera, što je od početka bio njihov zahtjev. Ono pri čemu ostajemo jeste stav da se isplati po stotinu KM. Danas sam od strane predlagača odnosno gradonačelnika informisan da postoje određene formalno pravne i tehničke prepreke, ali ukoliko je za realizaciju takve odluke potrebno, spremni smo da održimo i vanrednu sjednicu Skupštine – kazao je Čudić.

Banjaluka

BANJALUKA PIŠE ISTORIJU Gradonačelnik poručio da je naš grad rame uz rame sa najvećim svjetskim teniskim turnirima

Banja Luka se i zvanično nalazi na ATP kalendaru i to u aprilu, kada se odigravaju najveći svjetski teniski turniri.

Banja Luka je među najvećim svjetskim turnirima i gradovima, uz turnir u Monte Karlu, Madridu i Barseloni, u mjesecu aprilu igra se turnir u našem gradu, što se sada može vidjeti na zvaničnom sajtu i ATP kalenadaru – rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako svi zajedno treba da budemo ponosni na projekat, koji će naš grad pozicionirati na evropskoj, ali i svjetskoj teniskoj listi.

-Radimo najveću sportsku i turističku priču u našem Gradu i Republici Srpskoj i zato je ovo vrijeme kada svi treba da budemo ponosni i da zajedno damo svoj doprinos, ako ništa, bar pozitivnim mislima – poručio je Stanivuković.

Podsjećamo, Banja Luka će biti domaćin ATP 250 turnira, koji će se igrati u periodu od 17. do 23. aprila, kada u naš grad dolazi i najbolji svjetski teniser, Novak Đoković.

Nastavi čitati

Banjaluka

“JAZAVAC” POKLANJA POPUST OD 50 ODSTO na cijenu ulaznica za februarski repertoar

Gradsko pozorište “Jazavac” i ATOS BANK a.d. Banjaluka poštovaocima pozorišne umjetnosti poklanjaju popust na ulaznice za predstave na februarskom repertoaru.

– Svi koji dođu da kupe karte u petak, 10. februara od 16 do 20 časova na biletarnici Gradskog pozorišta ‘Jazavac’ ostvaruju pravo na popust od 50 odsto za sve predstave koje su na repetoaru od 12. do 26. februara – pojasnili su iz “Jazavca”.

Repertoar
12. februar (nedjelja) u 20 časova – “Banjaluka”

15. februar (srijeda) u 20 časova – “Vitez iz Vilsonove” (predstava za djecu)

16. februar (četvrtak) u 20 časova – “Bog masakra”

18. februar (subota) u 20 časova – “Malo blago”

23. februar (četvrtak) u 20 časova – “Celo telo tu me boli”

24. februar (petak) u 20 časova – “Neka ostane među nama” Kabare Nebojše Kuruzovića

25. februar (subota) u 20 časova – “Istina”

26. februar (nedjelja) u 20 časova – “Pastorala” Gradsko pozorište Gradiška

Nezavisne

Nastavi čitati

Banjaluka

ODLIČNA SARADNJA Kresojević se sastao sa menadžerom Beograda Miroslavom Čučkovićem

Poručio je kako su razgovarali i o iskustvima grada Beograda u upravljanju otpadom, ali i brojnim drugim temama.

Gradski menadžer, Bojan Kresojević boravi u Beogradu, gdje se sastao sa gradskim menadžerom ovog grada, Miroslavom Čučkovićem a tema za razgovor bilo je mnogo.

– Bratski gradovi Banjaluka i Beograd imaju odličnu saradnju na svim poljima. Kao regionalna metropola Beograd se već ranije susreo sa brojnim izazovima koji su ispred nas i njihova podrška za nas je dragocjena.Na sastanku sa gradskim menadžerom Beograda, Miroslavom Čučkovićem, dogovoreno je da će saradnja biti dodatno osnažena na operativnom nivou. Na taj način će se održavati kvartalni sastanci sa konkretnim projektima i aktuelnim temama koji će omogućiti prenos iskustava i efikasnije funkcionisanje našeg grada – poručio je Kresojević.

Poručio je kako su razgovarali i o iskustvima grada Beograda u upravljanju otpadom, ali i brojnim drugim temama.

– Važno je podsjetiti da je prije godinu dana Beograd i finansijski podržao infrastrukturni razvoj našeg grada sa 3 miliona evra – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Aktuleno