Connect with us

Društvo

Gradski olimpijski bazen u Banjaluci prestaje sa radom

Od ponedjeljka 10. oktobra, sa radom prestaje da radi Gradski olimpijski bazen.

“Usljed nedostatka elementarnih uslova za rad (higijenskih, zdravstvenih i bezbjednosnih) i nemogućnosti obezjeđivanja istih, primorani smo, nažalost, u ponedjeljak obustaviti rad na Gradskom olimpijskom bazenu. Uskoliko dođe do nekih promjena, blagovremeno ćemo vas obavijestiti”, navodi se u dopisu “Akvane”.

Roditelj čije dijete svakodnevno trenira na ovom bazenu rekao je za Srpskainfo da je bazen, nažalost, u totalnom rasulu, a da je informacija da više neće raditi, bila samo pitanje dana.

“Godinama se uvijek ista priča provlači i svi mi koji svoju djecu vodimo na bazen godinama nadali smo se da će nadležni imati sluha za ove probleme i da će svojim trudom i zalaganjem spriječiti situaciju da 1.000 djece ostane bez treninga. Ovo je bruka i sramota i Grada i Republike Srpske i samo potvrda da nikome od njih nije stalo do djece, izuzev trenera i radnika koji su na bazen dolazili, iako već četiri mjeseca nisu primili platu”, ljutito je prokomentatisao.

Iako nisu platili članarinu za dijete za oktobar mjesec, jer im je rečeno da sačekaju dok se vidi kakva će biti situacija, roditelji sa kojima smo razgovarali kratko poručuju: Zatvaranje bazena je sramota za grad Banjaluku.

“Naša djeca su danas otputovala u Novi Sad na takmičenje. Djeci, koja osvajaju brojne medalje, koja vole da treniraju sada je uskraćen taj vid sporta i razvoja. Zbog čega?”, pita se ogorčeni roditelj.

Poručuje da je toliko uspješne djece u plivanju koja su ambasadori Banjaluke gdje god da se pojave na takmičenjima, a predstavnici Grada ne mogu pronaći riješenje za probleme.

“Svaka čast i trenerima u kakvim uslovima rade, rasulo živo”, kaže sagovornik ovog portala.

Dodaje da se treneri toliko trude da naprave od djece uspješne sportiste, a da im se ovako „lijepo vraća, i njima i djeci“.

“Situacija nije sjajna, ali više informacija ćemo imati tokom dana”, rekao je v.d. direktora „Akvane“ Banjaluka Velibor Vukajlović. Na pitanje da li je tačno da GOB neće raditi od ponedjeljka, kratko je rekao da se nada da to toga neće doći.

GRAD BANJALUKA ČINI SVE DA NE DOĐE DO ZATVARANJA

Grad Banja Luka je učinio sve sa svoje strane kako bi se odblokirao račun „Akvane“ i kako bi to preduzeće i Gradski olimpijski bazen mogli nesmetano da rade, a radnici da dobiju plate.

Očekuje se da će preduzeće „Novoteks“ potpisati sporazum o predloženom rješenju, prema kojem bi Grad naslijeđena dugovanja „Akvane“ isplaćivao u mjesečnom anuitetu do isplate kompletnog duga, uz uslov da se odblokiraju računi „Akvane“.

Sa strane Grada uloženi su maksimalni napori da se „Akvana“ izvede iz stanja višemilionskih dugovanja, koja su nastala ranijih godina, a zbog kojih je sada, nažalost, usljed nedostataka sredstava za rad – najavljen prekid rada Gradskog olimpijskog bazena.

Pozvane su sve strane da se zajedno dođe do najboljeg rješenja jer je prioritet da radnicima što prije budu isplaćene plate i da „Akvana“, a time i Gradski olimpijski bazen – normalno funkcionišu.

O ovoj temi u više navrata obraćao se i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je pozivao sve strane na zajednički dogovor i pronalazak rješenja za deblokadu računa JP „Akvana“.

Podsjećamo, nova gradska administracija naslijedila je višemilionska dugovanja „Akvane“ koja su nastala tokom ranijih godina.

Društvo

ŠOU! Gradskim vlastima se ne sviđa boja fasade, U ŠKOLU POSLALI INSPEKCIJU

Nakon što su bilećki srednjoškolci konačno dobili tople učionice završetkom projekta UNDP – a, kojim je u potpunosti uređena energetska efikasnost objekta Srednjoškolskog centra “Golub Kureš”, gradskim vlastima se nije svidjela plavo – bijela boja fasade, pa je u školu stigla nadležna inspekcija.

Iako su svi poslovi, pa i odabir boje, bili u nadležnosti investitora, a i “darovnom se konju u zube ne gleda”, kako su zaključili mnogi profesori u SŠC “Golub Kureš”, iz perspektive lokalnog urbanizma u Bileći je plavo-bijelo ruho objekta neprimjereno okolini.

“Ostali smo zaprepašteni kada nam je stigla inspekcija iz našeg lokalnog Urbanizma koja je dala primjedbu na boju, iako je prije mjesec dana urađen prvi dio fasade i niko nije reagovao, da bi dva dana pred okončanje cjelokupnog posla stigla inspekcija iz Opštine da se uvjeri imamo li građevinsku dozvolu i projektnu dokumentaciju koju smo im pokazali”, kaže direktorica Srednjoškolskog centra Zdravka Milićević.

Ona tvrdi da boja objekta uopšte nije ružna i da je u skladu sa igralištem koje je u blizini, izražavajući bojazan da sve ima i političku konotaciju, te da je vrlo čudno da boja ima prioritet nad toplim učionicama i normalnom odvijanju nastave koji su omogućili Vlada RS u saradnji sa UNDP.

“Mi imamo svu projektnu dokumentaciju ovjerenu od tri potpisivača i tu stoji da je boja po izboru investitora, a ako nam nalože da objekat prekrečimo, škola to ne može, opština finansira, pa ako to žele, što se nas tiče – neka kreče u šta god hoće, samo da je djeci udobno učiti“, dodaje ona.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Opštine Bileća Miloš Bošnjak, sa druge strane je novinarima kazao da se bilo koja promjena fasade smatra promjenom izgleda objekta, zbog čega se morala raditi dopuna projektne dokumentacije, napominjući da je u svemu prethodno odobrenje moralo da se traži od lokalnog Urbanizma, a u ovom slučaju, kako tvrdi, to nije urađeno.

On kaže da su u opštini opredjeljenja da se stvori estetski identitet grada, njegove osobenosti sa arhitektonsko-estetskog stanovišta, te da su jarke boje poput plave, zelene, žute, crvene, tipične za skandinavske zemlje sa nedostatkom sunca, a da u Bileći odgovaraju blage i tople boje, a da su prilikom stavljanja fasade trebali da se konsultuju nadležni u Urbanizmu.

Kaže da ova škola nije jedini primjer za nepoštivanje izgleda fasada, te da oni ipak neće ponovo krečiti školu, jer to nije njihova nadležnost već nadležnost investitora, a da je njemu lično, kao bivšem đaku ove škole, drago što je riješena energetska efikasnost ovog objekta.
NEZAVISNE

Nastavi čitati

Društvo

PROPAST! CENTRALNA BANKA BiH – Blokirano 101.831 računa preduzeća

U BiH je do početka decembra blokiran 101.831 račun poslovnih subjekata, što je više za 115 u odnosu na početak novembra, objavila je Centralna banka BiH.

Prema ažuriranim podacima o blokiranim računima u BiH, danas je 55.445 firmi imalo blokiran bar jedan račun, što je više za 91 firmu u odnosu na podatak od 1. novembra.

I u ovom mjesečnom izvještaju o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Banke koji sadrži 4.101 stranicu, 16 stranica više od prethodnog mjeseca, navedena su pravna lica iz različitih oblasti, među kojima su razna udruženja, agencije, opštine, privredna preduzeća, zadruge, sportske i zdravstvene organizacije, te subjekti koji se bave uslužnim djelatnostima.

Prošlog mjeseca, odnosno zaključno sa krajem oktobra bilo je blokirano 101.706 računa poslovnih subjekata, dok su 55.354 firme imale blokiran bar jedan račun.

U prvom izvještaju Centralne banke, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI SKANDAL NA UKC-u Firma registrovana za uzgoj goveda i bivola nabavlja azot koji je medicinsko sredstvo!

Nakon afere kiseonik koja je uzdrmala zdravstveni sistem Republike Srpske, izbacila na površinu sve nelogičnosti u zakonskim regulativama i po svemu sudeći omogućila korištenje kiseonika bez svih potrebnih dozvola za liječenje pacijenata, novinari našeg portala bavili su se analizom javnih nabavki na UKC-u koje ćemo objavljivati u narednim danima.

Jedna od zanimljivih javnih nabavki, putem direktnog sporazuma jeste nabavka azota.

Tečni azot se u medicini najčešće koristi u dermatologiji, odnosno za krioterapiju, kada tečni azot radi po principu zamrzavanja, pa se na taj način uklanjaju promjene na koži poput bradavica.

Nabavka azota za potreba UKC-a je vršena putem direktnog sporazuma, i to od Veterinarsko – stočarskog centra a.d., čija je glavna djelatnost, vjerovali ili ne ,,uzgoj ostalih goveda i bivola”.

Kako je neko ko se bavi uzgojem goveda i bivola imao ikakvu dozvolu za prometovanje azota koji se koristi za liječenje pacijenata iz UKC-a za sada ostaje nepoznato.

Na sajtu Messer-a koji je jedna od svega nekoliko preduzeća u BiH registrovana za promet medicinskoih gasova stoji da njihovu ,,paletu medicinskih proizvoda čine lijekovi: medicinski kiseonik, medicinski ugljen-dioksid, azot-suboksid, azot-oksid, kao i medicinsko sredstvo: Tečni azot.

Zakon o lijekovima je definisao pojam medicinskog sredstva za koji kaže da je u smislu ovog Zakona predstavlja instrumente, aparate, materijale i drugi proizvode koji se primjenjuju na ljudima i koji svoju osnovnu namjenu, određenu od proizvođača, ne postižu na osnovu farmakološke, imunološke ili metaboličke aktivnosti, već se koriste sami ili u kombinaciji, uključujući i softver potreban za pravilnu upotrebu…

Takođe je definisano da proizvođač medicinskih sredstava mora, pored opštih zakonskih uslova, ispunjavati i posebne uslove određene Zakonom, i to:

a) svoju djelatnost mora prijaviti Agenciji prije početka proizvodnje medicinskih sredstava;

b) djelatnost mora obavljati tako da je uvedeno obezbjeđenje sistema kvaliteta i zaštite zdravlja stanovništva;

c) mora imati zaposleno odgovorno lice s najmanje VI stepenom obrazovanja medicinskog smjera za medicinska sredstva klase I i II, te VII stepenom obrazovanja medicinskog smjera za medicinska sredstva klase III, a koje je zaduženo za praćenje i javljanje neželjenih pojava i reagovanja na njih;

Da li sve ovo ima do zaključenja teksta od UKC-a, Agencije za lijekove i Veterinarsko-stočarkog centra nismo dobili odgovor, a objavićemo ga ukoliko i kada odgovor dobijemo, iako je UKC više puta prekršio Zakon o slobodi pristupa informacijama kada je u pitanju naš portal.

Nastavi čitati

Aktuleno