Connect with us

Banjaluka

GREŠKA ILI DISKRIMINACIJA? Vukomanović: Ko ima pravo na pomoć Vlade, roditelji su zbunjeni

Reklamni prostor


Najavljena pomoć za sve višečlane porodice u kojima je jedan roditelj nezaposlen, ipak se neće odnositi na sve? – upitala je savjetnica gradonačelnika Banjaluke, Tanja Vukomanović.
Naime, danas je u Službenom glasniku objavljena odluka o pomoći višečlanim porodicama, kako je i obećano ranije, ali se ona ne odnosi na sve porodice, nego je naglešeno da najstarije dijete mora imati do 18 godina. Vukomanović pita da li je u pitanju greška?
-Da li je u pitanju greška ili se pomoć od 750 КM odnosi samo na porodice u kojima je najstarije dijete u dobi do 18 godina? Da li to znači da oni koji imaju četvoro ili osomoro djece, a jedno ima 18 godina nemaju pravo na ovu pomoć? Pitam u ime porodice koja ima 12 djece i jedno ima više od 18 godina, da li to znači da oni nemaju pravo na pomoć? – navodi ona,


Kaže da ju je kontaktiralo nekoliko roditelja koji su tražili pomoć da se apeluje na izmjenu ove odluke.
-Nakon današnje objave u Službenom glasniku nekoliko roditelja mi se javilo sa brojim pitanjima i molbom da uz pomoć javnosti apelujemo da se određeni uslovi izmijene. Iz Valde je najavljeno da će u roku od 60 dana ova pomoć biti zakonski regulisana, nadam se da će uzeti u obzir i ove primjedbe roditelja i odgovoriti im na brojna pitanja koja imaju, jer su članovi III i VIII kontradiktorni – navela je ona.
Podsjećamo, porodicama sa četvoro i više djece u Republici Srpskoj u kojima je jedan roditelj nezaposlen, biće isplaćeno 750 KM, a Vlada RS trebalo bi da u narednim danima precizira kada i na koji način počinje isplata.
Navedeni iznos prvo će biti isplaćen kao jednokratna pomoć ovim porodicama, a u roku od 60 dana i zakonski regulisan kao trajna kategorija mjesečnog primanja.
Predviđeno je to zaključkom koji je sinoć usvojila Narodna skupština RS, a na prijedlog klubova poslanika vladajuće većine.
Međutim, današnja objava u Službenom glasniku, mnoge je zbunila.

Banjaluka

Table banjalučkih legendi na putu ka Banj brdu

Reklamni prostor


Sedam tabli sa fotografijama i biografijama sportskih legendi Banjaluke Milorada Karalića, Slađane Golić, Antona Josipovića, Abasa Arslanagića, Nebojše Popovića, Zlatana Arnautovića i Zdravka Rađenovića postavljeno je pored staze koja vodi ka Banj brdu.

Ovu akciju je organizovalo udruženje “Banjalučani za svoj grad” kako je navedeno, sa namjerom da fantastični poduhvati proslavljenih sportskih asova nikada ne padnu u zaborav.

Nastavi čitati

Banjaluka

Stanivuković: Ako bude potrebno, ustupićemo Dragičeviću lokaciju štanda PDP

Reklamni prostor


Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je, odgovarajući novinarima, rekao da je Davoru Dragičeviću i grupi Pravda za Davida, koliko je on upoznat, dozvoljeno postavljanje info pulta na Trgu Krajine u petak 30.septembra.

– Ukoliko Dragičeviću, odnosno grupi Pravda za Davida, ne bude odgovarala pozicija koju dobiju, ponudićemo im poziciju na kojoj se nalazi štand PDP-a koji služi u izborne svrhe. Zaista, ni to neće biti nikakav problem i time želimo da pokažemo da je trg slobodan za sve građane Srpske – rekao je Stanivuković.

Podsjećamo, <a href=”https://blink.ba/davor-dragicevic-umjesto-presude-ubicama-mog-sina-danas-se-sudi-meni-zbog-borbe-za-istinu/”>Dragičević je danas pred Osnovnim sudom u Banjaluci rekao da, za sada, nije dobio dozvolu za postavljenje info pulta grupe “Pravda za Davida” na Trgu Krajine</a>, ali i ako ne dobije dozvolu od Grada Banjaluka da će on postaviti pult.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRADONAČELNIK OBARA SVE REKORDE Završen još jedan vrtić u Banjaluci, kao i nekoliko igrališta (VIDEO)

Reklamni prostor


Na radost mališana i njihovih roditelja, vrtić u Vrbanji uskoro će otvoriti vrata za smještaj 50 mališana.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je obišao ovaj vrtić, kazao je da su svi radovi na novom vrtiću završeni, te da će ovaj objekat uskoro biti stavljen u funkciju.

-Kada je riječ o predškolskom obrazovanju, napravili smo najveći iskorak da djeca ne čekaju mjesto u vrtiću, što znači da naši mališani imaju na raspolaganju dodatne kapacitete u javnim vrtićima, a oni koji nemaju mjesta u javnom vrtiću mogu da upišu privatni i u tom slučaju Grad subvencioniše troškove boravka djece – kazao je on.

Nova politika podrške privatnim vrtićima, kako je kazao – naišla je na veliku podršku roditelja.

– Paralelno s tim otvaramo nove vrtiće, i to nedavno smo otvorili prvi vrtić u Kuljanima, a uskoro i ovaj u naselju Vrbanja. Radovi su ovdje završeni i uspješno su savladani svi izazovi koji su bili u vezi sa gradnjom kanalizacije zbog pristupnih parcela – pojasnio je gradonačelnik.

Dodao je da Grad nastavlja dalje sa ulaganjima, te da se završava dječije igralište za vrtić na Petrićevcu i da se sagledavaju mogućnosti obnove vrtića u gradu u koje se decenijama nije ulagalo.

Vrijednost objekta u Vrbanji je oko 800.000 KM. Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske je učestvovao u sufinansiranju radova u iznosu od 47.500 KM.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić-Banjac kazala je da se mnogo toga polaže na ravnomjeran razvoj svih naselja.

-Decetralizacija u svakom pogledu je naša politika i tako ćemo i dalje da nastavimo kako bi i se i mjesta udaljenija od grada razvijala isto kao i ona u gradu – poručila je Savić – Banjac.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović je kazala da je vrtić završen, da su prezadovljni što se otvara 31 objekat u sastavu Centra.

-Vrtić ćemo nazvati „Zvončica“ i u njemu će biti formirana jedna jaslička i vrtićka grupa. Sjajno je opremljen na radost i veselje naših najmlađih iz Vrbanje – zaključila je ona.

S obzirom na to da je objekat sagrađen u neposrednoj blizni škole u Vrbanji, što graniči sa Debeljacima, korist će imati roditelji iz oba naselja.

Nastavi čitati

Aktuleno