Connect with us

Banjaluka

Greške na kartama stvorile pometnju među putnicima u Banjaluci

Brojni putnici u javnom autobuskom prevozu proteklih dana uočili su da se datum i satnica na pojedinačnim autobuskim kartama ne slažu sa stvarnim stanjem, a iz prevozničkih preduzeća kazali su da se takve situacije dešavaju zbog kvara na kasama.

Nekoliko putnika se javilo sa istim problemom, te su kazali da su im vozači u autobusima izdavali autobuske karte s pogrešnim datumom i satnicom, zbog čega su bili u strahu zbog kontrole. Iz autoprevozničkih preduzeća su nam pojasnili da im je taj problem poznat te da je riječ o dotrajalim kasama. Naglasili su da kase šalju na servisiranje čim saznaju za grešku.

Jedna putnica koja se predstavila kao Milena, kazala je da je u petak, 20. januara, kupila pojedinačnu autobusku kartu na kojoj je pisao datum 18. januar 2023. godine.

Takođe, nije se poklapao ni termin izdavanja karte, jer je pisalo da je izdata u 14.18, a ja sam u autobus ušla u 10.13. Na prvoj narednoj stanici, ušla je kontrola i ustanovila da karta nije uredno izdata. Nakon što sam rekla da sam je kupila maloprije od vozača u autobusu, kontrolor je prišao vozaču i nakon kraćeg razgovora, vratio mi kartu i kazao da je sve u redu – kazala je ova Banjalučanka.

Ona napominje da nije imala problema zbog netačnog datuma i satnice na karti, ali ističe da joj na momenat nije bilo prijatno. Kako je rekla, vozač je kontroloru objasnio u čemu je problem te istakao da se često dešavaju ovakvi problemi.

Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore Republike Srpske Dejan Mijić kaže da su prevoznici svjesni ovog problema, te da je ovlašteni servis Poreske uprave RS dužan da vodi računa o tome, kako se ne bi događale ovakve situacije.

– Znam da serviseri imaju problema s ažuriranjem kasa i ne mogu se pronaći ni rezervni dijelovi, ali to nije problem prevoznika, jer oni imaju uredno potpisan ugovor sa servisom koji je ovlašten od Poreske uprave, koja je zadužena za njihovu kontrolu – rekao je Mijić, koji je i direktor “Autoprevoza”.

Kako su nam kazali u “Pavlović tursu”, do problema s neujednačenim datumima na kartama dolazi jer se kase kvare. Ističu da su mnoge kase “zrele” za mijenjanje jer su već dotrajale, ali da ne mogu nabavljati nove.

– Dnevno se kvare do tri ili četiri kase, a ako dođe do nekog problema, pričaju, vozač ne primijeti odmah i često prođe mnogo vremena dok uvidi grešku – kažu u “Pavlović tursu”, piše Glas Srpske.

Naglasili su da putnici zbog ovoga neće imati problema, ali je njima važno da uvide na vrijeme da kasa ne valja, kako bi je mogli odnijeti serviseru na popravku.

PRIGRADSKE LINIJE
Prije nekoliko dana sličnu situaciju imao je i Milan V. iz Borika, kada se prigradskom linijom vozio do Trna.
– Platio sam redovnu cijenu karte, a dobio kartu za gradsku liniju 10, koja ide do Obilićeva i to s drugačijom cijenom. Vozač je izdao kartu na licu mjesta, tako da mi nije bilo jasno kako je to moguće i iskreno, plašio sam se kontrole, ali on me uvjerio da neće biti problema ako kontrola uđe – kazao je Milan V.

Banjaluka

KRESOJEVIĆ: ZIBL ima 50 miliona KM nenaplaćenih potraživanja

Grad je obezbijedio dodatni novac 700.000 KM pozajmice za Zavod za izgradnju Banjaluka (ZIBL), isplaćene su sve plate zaposlenim, rekao je gradski menadžer Bojan Kresojević.

– U proteklih 15 godina ZIBL je za grad vršio naplatu prihoda komunalne naknade i od zakupa poslovnih prostora. Po tom osnovu stvorio je 50 miliona KM nenaplaćenih potraživanja za grad, od čega se 40 miliona KM odnosi na komunalnu naknadu i deset miliona na zakup poslovnih prostora – rekao je Kresojević.

Danas ZIBL i dalje naplaćuje komunalnu naknadu, a grad je preuzeo naplatu prihoda od zakupa. Kako je istakao, u ovih 40 miliona KM nenaplaćenih potraživanja, osam miliona se odnosi na 30 preduzeća.

– Grad više neće ovo tolerisati. Sada kada smo izmirili sve obaveze, imamo potpuno pravo i očekujemo od svih u ZIBL-u da budu u potpunosti posvećeni Zavodu, gradu i građanima – rekao je Kresojević.

Glas Srpske

Nastavi čitati

Banjaluka

Gradnja mosta u Česmi čeka odgovor KO JE KRIV ZA NERAD

Izgradnja mosta u naselju Česma još nije počela, a po svemu sudeći još dugo ni neće jer nadležni optužuju jedni druge da zabušavaju, a mještani ovog naselja su svjesni da su ponovo obmanuti.

Iz Gradske uprave za nedjelovanje optužuju “Puteve RS” jer nisu obezbijedili da izvođač počne s radovima, dok iz “Puteva” kažu da im nije dostavljena “prva obračunska situacija”.

Bojan Kresojević, gradski menadžer, potvrdio je za “Nezavisne novine” da je grad Banjaluka odradio ono što je po sporazumu zahtijevano od njega, a to je da pripremi tehničku dokumentaciju, riješi imovinsko-pravne odnose i da dođe do građevinske dozvole.

“Građevinska dozvola je izdata 21. aprila prošle godine, kada je preduzeće ‘Putevi Republike Srpske’ raspisalo tender”, kazao je Kresojević.

On ih je pozvao da dogovore sastanak s izvođačem te dodao da ukoliko to ne urade, Gradska uprava će ih pozvati sve na sastanak.

“Mi ćemo sazvati sastanak iako nemamo nikakav ugovorni odnos s izvođačem i nemamo pravo po zakonu da ih uslovljavamo bilo čime i da utičemo na njihovu dinamiku, ali imamo obavezu prema građanima Banjaluke”, pojasnio je on.

Iz “Puteva Republike Srpske” potvrdili su za “Nezavisne novine” da su oni investitori za izgradnju novog mosta preko rijeke Vrbas u naselju Česma.

“Nama kao finansijskoj instituciji zaduženoj za finansiranje ovog projekta još nije dostavljena prva situacija o izvedenim radovima na terenu”, kazali su oni.

Sam tok izgradnje i dinamiku radova na terenu, odnosno nadzor, radi preduzeće “Radis” Istočno Sarajevo, koje je izabrao grad Banjaluka.

“Dinamiku radova na terenu, kvalitet i količinu, kao i eventualne probleme evidentira nadzorni organ koji o tome podnosi izvještaj Gradskoj upravi”, pojasnili su oni.

Javno preduzeće “Putevi Republike Srpske” potvrdilo je da na osnovu dostavljene obračunske situacije o izvedenim radovima vrši plaćanje radova izvedenih na terenu u prethodnom periodu, a prva obračunska situacija još nije dostavljena.

Prema riječima jednog mještanina naselja Česma, nakon 33 godine čekanja na izgradnju mosta jedino što se desilo jeste to da se ukazao bager.

“Trenutno se ništa ne radi na izgradnji mosta niti se počelo raditi, a mi mještani smo zabrinuti i zbunjeni”, kazao je on.

Nastavi čitati

Banjaluka

Komunalna policija se pojavila na koncertu Breskvice: Đajić pobjesnio i pitao “koja budala ih je poslala” (VIDEO)

Koncert Breskvice, u organizaciji Daun sindrom centra Banjaluka, održan je u Banjaluci, a Ambasador Udruženja Vlado Đajić nije krio svoje zadovoljstvo zbog velikog odziva. Međutim, tokom večeri se pojavila Komunalna policija.

Komunalna policija je tokom redovne kontrole utvrdila da koncert i izvođenje muzike uživo nisu prijavljeni, te da je tokom večeri služen alkohol, o čemu smo obavijestili MUP, čiji pripadnici nisu izašli na teren. Ovo su pojave koje su suprotne ideji zdravog odrastanja i koje razaraju naše društvo, ali pojave koje moraju postati prošlost napisao je gradonačelnik Draško Stanivuković na Fejsbuku.

On je postavio video u kojem se čuje kako Đajić pita “koja je budala vas poslala” i na mikrofonu, pred okupljenima, poručio da su “jači od tih idiota koji ne znaju šta je Banjaluka”.

Podsjećamo, Đajić je rekao da je ponosan što je pokrovitelj i Udruženja i ove manifestacije.

Širimo ljubav. Ovo se nije desilo u svijetu. Svugdje osobe sa Daunovim sindromom dobijaju nešto od drugih osoba, a ovo osobe sa Daunovim sindromom daju drugima. Poklonili su ovaj veličanstveni koncert u Banjaluci. Stvarno sam presrećan – rekao je on.

Nastavi čitati

Aktuleno