Connect with us

Politika

Haker izazvao haos u parlamentu BiH

Reklamni prostor


Već danima vlada popriličan haos u parlamentu BiH zbog hakerskog napada kojim je prošle sedmice oboren njihov sajt, kojem se od tada ne može pristupiti.

Poslanicima i delegatima je, naime, otežan rad jer im je rečeno da ne uključuju računare, a na gubitku su i građani, koji ne mogu provjeriti šta rade političari koje plaćaju.

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda, ističe da ne može prići svojim službenim podacima, odnosno aktima, jer ne smiju upaliti nijedan računar dok to neko ne pokuša popraviti. Pritom, on nije optimista po pitanju toga da će se problem uopšte riješiti.

“Onima koji tamo rade, zapravo ne rade, napad ne otežava rad, jer ni kad je sajt radio, nisu ga upotrebljavali. To se desilo vjerovatno između četvrtka i petka prošle sedmice, te ja od tada ne mogu prići bilo čemu. Ne mogu prići ni podacima koje imam u računaru, koji nemaju veze s mailom, a u pitanju su službeni akti”, rekao je Miletić za “Nezavisne novine”.

Podsjeća da je javno upozoravao da bi se ovo moglo desiti, ali…

“Niko to nije slušao niti koga to interesuje. Bilo je dovoljno vremena da se kupe adekvatna tehnička sredstva, odnosno da se dodatno zaštite ti serveri. Oni moraju shvatiti da oblast sigurnosti zahtijeva ulaganje. Nema sigurnosti bez opreme. Ta tehnička sredstva su skupa, ali ih neminovno moramo nabavljati. Ne samo parlament, već sve institucije koje se bave pohranjivanjem raznih podataka. Ovo je dobar nauk”, upozorio je Miletić, koji je i bivši direktor Federalne uprave policije.

Delegat u Domu naroda BiH Dušanka Majkić kaže da ne vidi posebnu potrebu zašto bi neko izveo hakerski napad, s obzirom na to da su sve informacije koje ima parlament objavljene javno na sajtu.

“Je li možda tu bila neka informacija koju nije trebalo neko da vidi? Vrlo je neobičan način na koji se to dogodilo”, ističe Majkićeva.

Majkićeva, inače druga zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, kaže da na računaru ima podatke od 2004. godine, što je najstrašnije.

“Sajt ne radi od prošle sedmice. Niko ne smije da mu pristupi u strahu da će zaraziti njegov računar. Sad čekamo da vidimo šta će biti”, ističe Majkićeva za “Nezavisne novine”.

U kojoj je fazi rješavanje ovog problema pokušali smo saznati od Mirze Imamovića, sekretara Zajedničke službe parlamenta BiH, ali njegov komentar nismo uspjeli dobiti do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina”.

Iz Tužilaštva BiH potvrdili su nam da je u radu predmet u vezi sa ovim hakerskim napadom.

“Obaviješten je dežurni tužilac, koji je dao potrebne instrukcije pripadnicima agencija za provedbu zakona, a sve u cilju potpunog rasvjetljavanja događaja i zaštite kapaciteta sajber sigurnosti IT sistema institucija BiH”, rekla je za “Nezavisne novine” Adisa Karačić, stručna saradnica za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o Crypto Locker napadu, odnosno zaključavanju cjelokupnog sistema. Hakeri su, prema dostupnim informacijama, ubacili virus i zaključali sve podatke, s tim što oni nisu uništeni, ali im se ne može pristupiti.

Politika

EU postavlja ultimatum Srbiji: Nema pristupnih pregovora dok Beograd ne uvede sankcije Rusiji

Reklamni prostor


Evropski parlament (EP) će tražiti od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Ovo stoji u nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

– Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije – ističe se u nacrtu izveštaja.

Oko ovog dokumenta će zastupnici EP raspravljati na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u toku novembra.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice niti ostale evropske institucije.

Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP je već saopštila da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavili da će se to uvrstiti u predstojećem izveštaju EP o proširenju

Nastavi čitati

Politika

Gradonačelnik Novog Sada poželio Nešiću sreću na izborima

Reklamni prostor


Predsjednik DNS-a Nenad Nešić i gradonačelnik Novog Sada i potpredsjednik SNS, Miloš Vučević sastali su se u Novom Sadu i u prijateljskom razgovoru još jednom potvrdili značaj bratskih veza i saradnje Republike Srpske i Srbije.

“Ta saradnja je naš dugoročni zavjet i ne smije zavisiti od dnevnopolitičkih promjena. Srbija to razumije i mi smo joj na tome zahvalni. Zahvalan sam i mom prijatelju Milošu Vučeviću na velikoj podršci koju grad Novi Sad pruža našim studentima i ljudima ovdje u Novom Sadu.”, istakao je Nešić.

Vučević i Nešić razgovarali su i o izbornoj kampanji u Republici Srpskoj i složili se da su ekonomija i interesi opstanka srpskog naroda i Republike Srpske najvažnije teme, te je gradonačelnik Novog Sada poželio predsjedniku DNS-a sreću na predstojećim izborima.

Pored sastanka sa gradonačelnikom Novog Sada, kandidat DNS-a za člana Predsjedništva BiH je tokom posjete Srbiji gostovao na televiziji Pink gdje je predstavio i građanima Srbije i građanima Republike Srpske koji žive u Srbiji potrebu da Republika Srpska izađe iz crno bijelog filma u kojoj se zbog političkih svađa i podjela nalazi godinama i da se napokon ogrne crveno plavo bijelom trobojkom napretka i krene putem Srbije.

Nastavi čitati

Politika

Bisera Turković objavila knjigu “Moj životni put“! Da li je opisala i kako je stekla imovinu?

Reklamni prostor


Ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković objavila je knjigu “Moj životni put – sjećanja, svjedočenja, dokumenti”.

Radi se o djelu koje je neka vrsta autobiografije, prenosi Kliks.

U knjizi Turković opisuje svoje porijeklo i odrastanje, odlazak u Australiju te detalje iz period s početka 1990-ih te ratnog perioda.

Turkovićeva u knjizi iznosi i detalje o saradnji sa Alijom Izetbegovićem.

U tom kontekstu Turković u knjizu opisuje neke od susreta Franje Tuđmana sa Alijom Izetbegovićem te objavljuje kompetne transkripte razgovora. Jedan od tih sastanaka koji je opisan je i onaj održan 24. aprila 1993. godine za koji kaže da je trajao do duboko u noć te da je situacija bila dramatično napeta. Sastanku su prisustvovali i Mate Boban, predsjednik HZ Herceg Bosne, Lord Oven i general tzv. Armije RBiH Sefer Halilović. U knjizi je objavljen kompletan transkript razgovora.

Sve te detalje Turković je opisivala iz svoje pozicije i uloga u kojima se nalazila.

Izdavač je „Dobra knjiga“, a promocija će biti održana u četvrtak, 29. septembra u 14 sati u Uniticu u Sarajevu.

Nastavi čitati

Aktuleno