Connect with us

Region

HAOS NA SUĐENJU Advokat Mike Aleksića izbačen sa ročišta

Na suđenju Miroslavu Miki Aleksiću danas je sudija izbacio sa glavnog pretresa Zorana Jakovljevića, branioca okrivljenog Aleksića.

Na današnjem glavnom pretresu kao i na prethodnim suđenjima advokat Jakovljević i njegov branjenik pokušali su da obezvrijede žrtvu, šta sudija nije dozvolio.

Sudija je odbio nekoliko pitanja advokatu koji je postavljao žrtvi Mike Alekića Miljani Ć.

Sudija je rekao da “nemamo obavezu da slušamo mišljenje advokata”, na šta je advokat rekao da nema više pitanja za oštećenu i da bojkotuje.

Advokat Jakovljević je počeo da viče: “Predstavljate ga kao monstruma. Ja moram da kažem”.

Tada je sudija kaznio Jakovljića sa kaznom od 50.000 dinara (oko 800 KM).

Zatim je sudija pitao optuženog Aleksića da li ima pitanja za oštećenu.

– Samo jedna mala primjedba… – rekao je Aleksić na šta je sudija odmah prekinuo.

Nakon što je advokat oštećenih Borivoje Borović postavio nekoliko pitanja žrtvi Miljani Ć. advokat Mike Aleksića, Zoran Jakovljević je zatražio izuzeće sudije Zorana Božovića.

Prema saznanjima odbrane, vi ste u bliskom srodstvu sa jednim od svjedoka u ovom postupku. Da, da imamo saznanja, bitno da ste sada isključili mikrofon – rekao je Jakovljević, piše Blic.

Sudija je zatim odgovorio: “Nisam znao, moraću da mijenjam testament. Izbacuje se advokat Zoran Jakovljević iz sudnice”.

Zatim je Jakovljević dramatično izašao i rekao: “Sa zadovoljstvom, nema problema”.

Suđenje je prekinuto i naredno zakazano za 11. april.

Region

U CRNOJ GORI UHAPŠEN „KRALJ KRIPTOVALUTA“, jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca?

Crnogorska policija uhapsila je osobu za koju se sumnja da je jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca, južnokorejski državljanin Do Kvon, napisao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na Tviteru.

Trenutno se čeka potvrda identiteta.

-Nekadašnji “kralj kriptovaluta”, koji stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, lišen je slobode na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima, a istog potražuju Južna Koreja, SAD i Singapur – napisao je ministar.

Južnokorejski tužioci su vjerovali da se Do Kvon, preduzetnik koji stoji iza 40 milijardi dolara vrijednog debakla tokena terraUSD i Luna, navodno krio u Srbiji.

Interpol je u septembru ove godine raspisao potejrnicu za njim.

U oktobru su tužioci u Južnoj Koreji saopštili da je on preko Dubaija otputovao u nepoznatu državu, nakon što je napustio Singapur u kom je njegova kompanija imala sjedište.

Kvon je u više navrata negirao da se krije, ali takođe nije želio da otkrije gdje se tačno nalazi.

-Nisam u bjekstvu, niti bilo šta slično tome. Mi sarađujemo sa svima i ja nemam šta da krijem – poručio je on ranije na Tviteru.

Kvon je optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala u svojoj zemlji nakon kolapsa njegovih terraUSD i Luna kripto kovanica u maju.

Iako je u aprilu njegova valuta vrijedila 116 dolara, današnja vrijednost procijenjena je na 0,00002 dolara.

Globalni investitori u njegovu valutu su za ovo vrijeme izgubili 42 milijarde dolara, pokazuju podaci jedne blokčein kompanije.

Neki od njih su na ovaj način izgubili ušteđevinu, a mnogi od njih su pokrenuli tužbe protiv njega.

Do Kvon je rođen 1991. godine. Studirao je računarstvo na Univerzitetu Stanford i diplomirao 2015. Prije osnivanja kompanije Anifi, Kvon je kratko radio sa Eplom i Majkrsoftom kao inženjer. Do Kvon je 2019. godine predstavljen na Forbsovoj listi “30 ispod 30”, piše Telegraf.

Kvon je 2016. godine osnovao telekomunikacionu kompaniju Anifi. Bio je generalni direktor kompanije do 2017.

Godine 2018. Do Kvon je, zajedno sa Danijelom Šinom, osnovao Terraform Labs, kompaniju za tehnologiju blokčejna koja ima za cilj stvaranje decentralizovane kriptovalute sa stabilnom cijenom.

Terraform Labs je razvio Terra Proof-of-Stake (PoS), koji je javni blokčejn izgrađen na Cosmos SDK. Kompanija je takođe iskovala neinflatorni, tada, stabilni novčić Luna, koji se koristi kao izvorna imovina na Terra Blockchain-u.

Terraform je nadgledao razvoj platforme za e-trgovinu CHAI , koja je koristila Tera stejblkoin. TFL, predvođen Do Kvonom, nastavio je sa razvojem novih blokčejn tehnologija, protokola, proizvoda i platformi kao što su Anchor, Prism, Astroport i Mirror.

Početkom januara 2021. Terraform Labs je dobio injekciju od 25 miliona dolara kroz krug finansiranja koji je zajedno vodio Galaxy Digital. Sledećeg mjeseca, kompanija je pokrenula Terraform Capital, koji je u posao ušao sa 10 miliona dolara početnog finansiranja.

Jedna od najvećih prekretnica kompanije Terra bilo je lansiranje Anchor protokola u martu, koji omogućava korisnicima da pozajmljuju ili čuvaju svoje stabilne novčiće i sredstva za dokaz udela.

U januaru ove godine je kompanija pokrenula neprofitnu organizaciju pod nazivom Luna Foundation Guard,, ulažući preko 4,1 milijarde dolara. Neprofitna organizacija se fokusirala na ekosistem Terra i nastojala je da stabilizuje volatilnost Lune podržavajući je sa TerraUSD-om.

U maju su gotovo svi svjetski mediji objavili da je Luna pala na 0 dolara, označavajući zapanjujući kolaps za kriptovalutu koja je u jednom trenutku vrijedila više od 100 dolara.

Propast kontroverznog stejblkoin poduhvata Terra rezultirala je krahom na tržištu kriptovaluta, koji je izbrisao milijarde dolara vrijednosti u jednom danu.

Glas Srpske

Nastavi čitati

Region

BORELJ TVRDI da su uzaludni pokušaji da se OSPORI DOGOVOR IZ OHRIDA

Bilo kakav pokušaj da se ospori dogovor koji su Srbija i samoproglašeno Kosovo postigli u Ohridu je uzaludan, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep BorelJ.

On je po dolasku sa Samit EU u Briselu rekao da je dogovor “sjajan” i da se mora sprovesti.

Borel je naglasio da “nema vremena za biranje”, da je dogovor postignut u Ohridu cjelina i da je EU sprovela sve njegove dijelove, te da će Brisel pažljivo pratiti ko sprovodi dogovoreno, a ko ne.

Šef diplomatije EU savjetovao je Beogradu i Prištini “da ne upiru prstom u bilo koga, nego da rade svoj posao”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu, 18. marta, da je tog dana na nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati dio pregovaračkog okvira za obje strane i EU.

Sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borela i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem u Ohridu trajao je gotovo 12 časova.

Nastavi čitati

Region

SKANDAL U ZDRAVSTVU! Povučenu “Torlakovu” vakcinu primilo 660 djece u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je 660 djece primilo be-se-že vakcinu beogradskog Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” iz serije koja je povučena sa tržišta, rekla je pomoćnik crnogorskog ministra zdravlja Slađana Ćorić, ističući da nema razloga za zabrinutost.

Ćorićeva je navela da ih je “Torlak” obavijestio da je u vakcini smanjen broj živih bakterija, te da je to razlog povlačenje serije. “To znači da može doći do manje adekvatne zaštite, ali se ne može govoriti o drugim neželjenim posljedicama”, rekla je Ćorićeva na konferenciji za novinare.

Ona je navela da je povučeno 1.467 doza vakcina, te da su farmaceutskim kućama obezbijeđene druge vakcine iz Bugarske.

Nastavi čitati

Aktuleno