Connect with us

Sport

HAOS U BICIKLISTIČKOM SAVEZU RS! Zorić nastavlja da krši zakon, slijede krivične prijave

Iako su prije bezmalo dva mjeseca biciklistički radnici iz Republike Srpske privremeno preuzeli upravljanje BS BiH, njihove kolege iz FBiH oglušili su se onaj čin, pa se i dalje lažno predstavljaju kao zvanični zastupnici saveza na nivou Dejtonske zemlje. Takav njihov stav naišao je na oštru osudu čelnika BS RS, jedinog biciklističkog saveza koji je osnovan i djeluje u skladu sa svim propisima i zakonima BiH. Ipak, to ne zabrinjava previše drugu komponentu koja i dalje radi kako je navikla.

Prvi čovjek Biciklističkog saveza Republike Srpske Tihomir Kuvalja podvlači da više neće žmiriti na samovolju nekadašnjih partnera, prije svih sad već bivšeg predsjednika BS BiH Tonija Zorića koji se i dalje tako predstavlja i krši zakon. U svojstvu bivše funkcije sazvao je i sjednicu UO tzv BS BiH.

– Nastavlja se samovolja i nezakonito djelovanje neformalne grupe biciklisričkih radnika iz FBIH koji zanemaruju odluke BS RS kao jedinog BS FBiH – rekao je Kuvalja. Dodao je sa poslije svega uviđa da se dobro volja biciklista Srpske kao osnivača krovnog saveza da nekolicinu klubova i njihovih predstavnika primi u Savez do osnivanja BS FBiH vraća kao bumerang. – Bez saveza na nivou Federacije oni su slobodni strijelci koji zastupaju lične interese, a često i interese počitičkog Sarajeva.

Sad opet zakazuju fantomske sjednice bez saglasnosti naćeg saveza kao osnivača i utvrđuju politiku na nivou BiH, a nemaju legalitet i legitimitet. Koga oni zastupaju postavlja se pitanje? Nas definitivno ne zastupaju, a ni sebe ne mogu jer nemaju federalni savez – istakao je Kuvalja.

Naglasio je da je BS RS upozorio Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Olimpijski komitet BiH da drugi osnivač BS BiH ne postoji, te da pojedinci iz FBiH utvrđuju nekakvu politiku, kalendar takmičenja, vrše opstrkciju trke “Beograd – Banjaluka” i sve na štetu Republike Srpske.

Pri tome, nikom ne odgovaraju jer su na te pozicije došli iz svoje garaže preskočivši dosta stepenica uskočivši direktno u Skupštinu BS BiH. – To je stara sarajevska politika koju smo trpili 15 godina, ali više ne možemo i nećemo – jasan je Kuvalja koji dodaje da će BS BiH biti vraćenu okvire zakona:

– Ili ćemo tako ili svako sebi do entitetske granice. Sa ovakvom politikom iz FBiH razlaz je sve bliži. Iako smo ih prije pedesetak dana upozorili sa krše zakon, oni to i dalje rade ne osvrćući se, pa smo primorani da podnesemo krivične prijave zbog lažnog predstavljanja i nezakonitog djelovanja uprkos opomenama – poručuo je Kuvalja.

Predsjednik pregovaračkog tima ispred BS RS sa kolegama iz drugog entiteta, Andrej Obradović podvlači da je zakon o sportu u BiH jasan.

– Savez na nivou BiH nastaje dobrovoljnim udruživajem dva entiteska saveza. U slučaju spora između dva osnivaca odluku donosi Savjet ministara BiH. U ovoj situaciji nema ni spora jer njih nema ni kao osnivača. Oni zastupaju stavove jedan klub jedan glas koji su u BiH samo pusta želja politickog Sarajeva. Davno je Ustav uredio BiH, a Zakon o sportu način osnivanja Saveza. Sve ostalo su snovi političkih, ali nažalost i sportskih unitarista – rekao je Obradović.

Četiri godine su trajali pregovori oko Zakona o sportu na nivou BiH rekao je član pregovaračkog tima ispred BS RS Dejan Erešić, dugogodišnji sekretar Ministarstva porodice, omladine i sporta. – Problem je što se odredbe tog zakona ne sviđaju političkom administrativnom i sportskom Sarajevu. Zakon je jasan – savezi na nivou BiH nastaju dobrovoljnim udruživanjem dva osnivača, saveza Srpske i saveza FBiH.

Nikakvi predstavnici klubova i solo igrači nemaju mjesta u savezima na nivou BiH. Zakon nije švedski sto da uzimate što vam se svidi, već se primjenjuje onakav kakav jeste. Na nama je da držimo ustava, zakona i nadležnosti Republike Srpske jer bez toga bi dobijali mrvice kad nas se u Sarajevu sjete. A to su na sreću davno prošla vremena. BiH je Republike Srpske koliko i FBiH, to je ključ svega – zaključio je Erešić.

Sport

FIFA DOŽIVOTNO SUSPENDOVALA bivšeg predsjednika FS Perua

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) doživotno je suspendovala bivšeg predsjednika Fudbalskog saveza Perua Manuela Burgija Seoanea zbog učestvovanja u podmićivanju.

Seoane (66) takođe mora da plati “svjetskoj kući fudbala” kaznu od milion švajcarskih franaka zbog kršenja članova FIFA Etičkog kodeksa koji se odnose na sukobe interesa, mito i korupciju i nuđenje i prihvatanje poklona ili drugih pogodnosti između ostalog.

– Kazna izrečena Manuelu Burgi Seoaneu slijedi prethodnu odluku koju je donijelo sudsko vijeće u junu 2019 – saopštila je FIFA.

Seoane, advokat i bivši fudbalski menadžer, bio je član FIFA Odbora za razvoj i predsjednik FS Perua od 2002. do 2014.

U decembru 2015. uhapšen je u sklopu istrage o korupciji u FIFA i poslije najnovije kazne do kraja života neće moći da radi bilo koji posao vezan za fudbal.

Nastavi čitati

Sport

ĐOKOVIĆ o Srpska openu: NAJLJEPŠI STADION, PRELIJEPA SLIKA

Teniska euforija trese Banjaluku i Republiku Srpsku. Interesovanje za Srpska open prevazišlo je sva očekivanja, poručio je danas za RTRS direktor turnira Đorđe Đoković i naveo da su pozivnice za glavni turnir dobili Džumhur, Međedović i Monfis.

Đorđe Đoković kaže da je interesovanje za Srpska open ogromno i da bi čak i stadion sa više od 20 hiljada mjesta bio premali da primi sve zainteresovane.

On je istakao da je primljeno više od 200 hiljada upita za karte, što je premašilo sva očekivanja.

– Meni je žao što nismo uspjeli da izgradimo stadion od 20 hiljada sjedećih mjesta. Vjerujem da je euforija jako velika i opet se pokazalo da publika željno očekuje tenis, najbolji svjetski tenis u Banjaluci. Imaćemo Đokovića, koji je opet najbolji na svijetu, Andreja Rubljeva, višestrukog grend slem osvajača Vavrinku i mnoge druge tenisere koji su na najvišoj teniskoj sceni već godinama. Ponosni smo na sve koji su nam pomogli u organizaciji, željno očekujemo početak turnira i nadamo se lijepom vremenu, rekao je on.

Radovi na izgradnji centralnog terena i kompletnog kompleksa idu planiranom dinamikom, a Đoković ističe da će sve biti spremno do 16. aprila, kada počinje turnir.

– Mislim da imamo jedan od najljepših stadiona na turu, zaista izgleda impozantno. Šest hiljada sjedećih mjesta je kapacitet centralnog stadiona. Mislim da ćemo poslati prelijepu sliku u svijet, pokazati da je Banjaluka pravi domaćin i da apsolutno zaslužuje da se turnir tu igra. Nadam se da ćemo uspjeti da u budućnosti organizujemo još neki turnir, rekao je Đorđe Đoković.

U glavnom žrijebu turnira naći će se i Damir Džumhur koji je dobio specijalnu pozivnicu za učešće. Džumhur je prošle godine igrao finale banjalučkog Čelendžera kada je poražen od Mađara Marožana.

Kvalifikacije za Srpska open počinju 16. aprila, a organizatori su saopštili su da će ulaz na mečeve kvalifikacija biti besplatan.

Nastavi čitati

Sport

MITROVIĆ KAŽNJEN, OSAM UTAKMICA presjediće na klupi

Srpski napadač Aleksandar Mitrović, igrač Fulama, kažnjen je zabranom igranja na osam utakmica Premijer lige zbog toga što je na meču protiv Mančester junajteda dobio crveni karton.

Na tom susretu, Mitrović se unio u lice arbitru Krisu Kavani i prigovorio mu zbog lošeg suđenja, a tom prilikom je koristio neprimjeren rječnik. Takođe, došlo je i do blagog fizičkog kontakta, nakon čega su počeli apeli u Engleskoj da se na primjeru Mitrovića “zavede red”.

Izgleda da su disciplinski organi čuli apele engleskih medija koji su se takmičili ko će zatražiti veću kaznu za Mitrovića. Na kraju, nije pomoglo ni što se Mitrović izvinio sudiji Kavani, a sada Fulamu ostaje samo da se žali na odluku.

Prvobitno je Mitrović suspendovan na “samo” tri utakmice, međutim procijenjeno je da ta kazna ne odgovara incidentu koji je izazvao, pa se ubuduće neće tolerisati bilo kakva polemika sa arbitrima, posebno ako dođe do fizičkog kontakta.

Nastavi čitati

Aktuleno