Connect with us

Sport

HAOS U BICIKLISTIČKOM SAVEZU RS! Zorić nastavlja da krši zakon, slijede krivične prijave

Iako su prije bezmalo dva mjeseca biciklistički radnici iz Republike Srpske privremeno preuzeli upravljanje BS BiH, njihove kolege iz FBiH oglušili su se onaj čin, pa se i dalje lažno predstavljaju kao zvanični zastupnici saveza na nivou Dejtonske zemlje. Takav njihov stav naišao je na oštru osudu čelnika BS RS, jedinog biciklističkog saveza koji je osnovan i djeluje u skladu sa svim propisima i zakonima BiH. Ipak, to ne zabrinjava previše drugu komponentu koja i dalje radi kako je navikla.

Prvi čovjek Biciklističkog saveza Republike Srpske Tihomir Kuvalja podvlači da više neće žmiriti na samovolju nekadašnjih partnera, prije svih sad već bivšeg predsjednika BS BiH Tonija Zorića koji se i dalje tako predstavlja i krši zakon. U svojstvu bivše funkcije sazvao je i sjednicu UO tzv BS BiH.

– Nastavlja se samovolja i nezakonito djelovanje neformalne grupe biciklisričkih radnika iz FBIH koji zanemaruju odluke BS RS kao jedinog BS FBiH – rekao je Kuvalja. Dodao je sa poslije svega uviđa da se dobro volja biciklista Srpske kao osnivača krovnog saveza da nekolicinu klubova i njihovih predstavnika primi u Savez do osnivanja BS FBiH vraća kao bumerang. – Bez saveza na nivou Federacije oni su slobodni strijelci koji zastupaju lične interese, a često i interese počitičkog Sarajeva.

Sad opet zakazuju fantomske sjednice bez saglasnosti naćeg saveza kao osnivača i utvrđuju politiku na nivou BiH, a nemaju legalitet i legitimitet. Koga oni zastupaju postavlja se pitanje? Nas definitivno ne zastupaju, a ni sebe ne mogu jer nemaju federalni savez – istakao je Kuvalja.

Naglasio je da je BS RS upozorio Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Olimpijski komitet BiH da drugi osnivač BS BiH ne postoji, te da pojedinci iz FBiH utvrđuju nekakvu politiku, kalendar takmičenja, vrše opstrkciju trke “Beograd – Banjaluka” i sve na štetu Republike Srpske.

Pri tome, nikom ne odgovaraju jer su na te pozicije došli iz svoje garaže preskočivši dosta stepenica uskočivši direktno u Skupštinu BS BiH. – To je stara sarajevska politika koju smo trpili 15 godina, ali više ne možemo i nećemo – jasan je Kuvalja koji dodaje da će BS BiH biti vraćenu okvire zakona:

– Ili ćemo tako ili svako sebi do entitetske granice. Sa ovakvom politikom iz FBiH razlaz je sve bliži. Iako smo ih prije pedesetak dana upozorili sa krše zakon, oni to i dalje rade ne osvrćući se, pa smo primorani da podnesemo krivične prijave zbog lažnog predstavljanja i nezakonitog djelovanja uprkos opomenama – poručuo je Kuvalja.

Predsjednik pregovaračkog tima ispred BS RS sa kolegama iz drugog entiteta, Andrej Obradović podvlači da je zakon o sportu u BiH jasan.

– Savez na nivou BiH nastaje dobrovoljnim udruživajem dva entiteska saveza. U slučaju spora između dva osnivaca odluku donosi Savjet ministara BiH. U ovoj situaciji nema ni spora jer njih nema ni kao osnivača. Oni zastupaju stavove jedan klub jedan glas koji su u BiH samo pusta želja politickog Sarajeva. Davno je Ustav uredio BiH, a Zakon o sportu način osnivanja Saveza. Sve ostalo su snovi političkih, ali nažalost i sportskih unitarista – rekao je Obradović.

Četiri godine su trajali pregovori oko Zakona o sportu na nivou BiH rekao je član pregovaračkog tima ispred BS RS Dejan Erešić, dugogodišnji sekretar Ministarstva porodice, omladine i sporta. – Problem je što se odredbe tog zakona ne sviđaju političkom administrativnom i sportskom Sarajevu. Zakon je jasan – savezi na nivou BiH nastaju dobrovoljnim udruživanjem dva osnivača, saveza Srpske i saveza FBiH.

Nikakvi predstavnici klubova i solo igrači nemaju mjesta u savezima na nivou BiH. Zakon nije švedski sto da uzimate što vam se svidi, već se primjenjuje onakav kakav jeste. Na nama je da držimo ustava, zakona i nadležnosti Republike Srpske jer bez toga bi dobijali mrvice kad nas se u Sarajevu sjete. A to su na sreću davno prošla vremena. BiH je Republike Srpske koliko i FBiH, to je ključ svega – zaključio je Erešić.

Sport

RASPAD SISTEMA U PARTIZANU! Mole državu da im da novac

Fudbalski klub Partizan je danas u 15 sati trebao održati vanrednu skupštinu kluba, ali je ona pomaknuta za kasniji termin jer predsjednik Milorad Vučelić još nije uspio osigurati finansije kako bi se klub mogao prijaviti za UEFA-inu licencu sljedeće sezone, za što rok istječe u ponoć.

Kako piše Telegraf, Vučelić čitav dan preko državnih organa pokušava osigurati novac koji je Partizan trebao dobiti još prošle sedmice.

Bez sigurnih finansija klub ne može tražiti UEFA-inu licencu, što je Partizanu prioritet.

Podsjetimo, prvak Srbije ide direktno u Ligu prvaka sljedeće sezone, a drugoplasirana ekipa ide u 3. pretkolo, čime joj je zagarantirana najmanje grupa Konferencijske lige.

No, osim što nema šanse biti prvak, Partizan će se do kraja sezone morati itekako pomučiti da uhvati toliko željeno drugo mjesto.

Nastavi čitati

Sport

NOVAKA NAPALI ZBOG SKANDIRANJA “KOSOVO SRBIJA”! Đoković digao pesnicu, a na mrežama haos – “Šovinizam!” (VIDEO)

Srpski teniser Novak Đoković je sa publikom Crvene zvezde skandirao “Kosovo – Srbija”, a to se nije dopalo Albancima na društvenim mrežama. Optužili su Đokovića i za šovinizam.

Srpski teniser Novak Đoković gledao je uživo meč Crvene zvezde i Valensije u hali “Aleksandar Nikolić” i tom prilikom je dobio velike ovacije domaćih navijača. Meč je pratio iz prvih redova i sve vrijeme je bodrio crveno-bijele do važne pobjede u Evroligi, a dva snimka su obilježila susret – prvi na kome je “ćušnuo” jednom mladiću 100 evra kako bi mu se odužio što mu je pronašao karticu, dok je na drugom njegova reakcija na skandiranje “Kosovo – Srbija”.

Ništa neuobičajeno na mečevima Crvene zvezde u Evroligi, navijači tokom svakog meča skandiraju “Kosovo – Srbija”, a sada se tome pridružio i Novak Đoković koji je podigao ruku kada i ostatak ljudi na tribinama.

Međutim, kako to obično biva, uvijek postoje i oni koji “love” svaki njegov potez, pa su brojni nalozi koji imaju “kosovske” zastave na svojim profiilima na društvenim mrežama, osudili potez Novaka Đokovića. Jedan od njih napisao je da je Đoković “podigao pesnicu u znak podrške zastrašujućim šovinističkim anti-kosovskim povicima tokom košarkaške utakmice”, što je naravno iznerviralo srpske navijače.

Pogledajte trenutak kada se Novak Đoković pridružio skandiraju “Kosovo – Srbija” i time oduševio srpske navijače:

Nastavi čitati

Sport

UNAPRIJEĐENJE SPORTA U SRPSKOJ! Dodik sa džudistom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i džudista Nemanja Majdov razgovarali su danas o unapređenju sporta u Srpskoj.
“Uvijek se rado susretnem s vrhunskim sportistom Nemanjom Majdovom”, napisao je Dodik na “Tviteru”.

Nastavi čitati

Aktuleno