Connect with us

Svijet

Haos u Britaniji nakon kolapsa “Silikonske doline”: Traže se hitna rješenja za smanjenje štete

Dramatični kolaps američke matične banke u petak, 10. marta, bio je najveći od finansijske krize 2008. godine

Britanski ministar finansija Džeremi Hant izjavio je danas da sarađuje sa premijerom Rišijem Sunakom i guvernerom Banke Engleske Endrjuom Bejlijem da bi se “izbjegla ili umanjila šteta” koja je rezultat haosa koji je zahvatio britanski ogranak Banke Silikonske doline (SVB).

“Predstavićemo hitne planove da bismo osigurali da budu zadovoljene kratkoročne operativne potrebe i potrebe za novčanim tokovima klijenata SVB u Velikoj Britaniji”, rekao je Hant.

Dramatični kolaps američke matične banke u petak, 10. marta, bio je najveći od finansijske krize 2008. godine. Ova banka je fokusirana na tehnološke startapove.

Tokom vikenda, Hant, Sunak i Bejli su razgovarali o pitanjima sa kojima se suočavaju britanske tehnološke kompanije pogođene kolapsom, saopštilo je britansko Ministarstvo finansija.

Hant je rekao da je za britansku Vladu ovo pitanje “visoki prioritet” i da bi, s obzirom na značaj banke za njene klijente, njen neuspjeh mogao imati značajan uticaj na neke kompanije.

Više od 250 izvršnih direktora britanskih tehnoloških kompanija potpisali su pismo koje je danas upućeno Hantu i pozvali ga da Vlada interveniše, pokazuje kopija u koju je Rojters imao uvid.

(Srna)

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno