Connect with us

Svijet

HAOS U FINSKOJ! Štrajk kabinskog osoblja! OTKAZANO 100 letova

Finaski avioprevoznik Finer otkazao je 100 letova sa međunarodnog aerodroma Helsinki zbog štrajka kabinske posade.
– Finer je prinuđen da otkaže oko 100 letova danas i sutra koji polaze sa aerodroma u Helsinkiju – saopštila je kompanija.
Finski sindikat transportnih radnika AKT najavio je štrajk kabinskog osoblja kompanije Finer u Helsinkiju od danas u podne do sutra u 15.00 časova po lokalnom vremenu.

Štrajk ne utiče na letove kompanija Nordik redžinal erlajnz i letove čije kabinske usluge pružaju druge kompanije partneri Finera, kao što su oni za Singapur i Indiju.

Ovim štrajkom nisu pogođeni ni letovi za Barselonu ili Madrid koje obavljaju avioni i posada drugih avio-kompanija.

– Istinski nam je žao zbog zabrinutosti i neprijatnosti koje ovaj štrajk predstavlja i dajemo sve od sebe da preusmjerimo naše klijente što je prije moguće – rekao je glavni operativni direktor Finera Jako Šild, dodajući da je šteta što je sindikat „izabrao put nelegalnog štrajka umjesto pregovora“.

Oko 1.750 članova kabinskog osoblja trenutno radi za Finer u Finskoj.

Kompanija je početkom sedmice objavila planove o ukidanju 450 radnih mjesta, odnosno preko četvrtine cjelokupnog kabinskog osoblja, na dugim relacijama, kako bi se smanjili troškovi i postigla profitabilnost.

(SRNA)

Svijet

Rusija i Kina aktivno rade na stvaranju platnog sistema mimo SWIFT-a

Rusija i Kina rade na recipročnom otvaranju računa kompanija kako bi se izbjegla upotreba SWIFT-a najavio potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

“Sberbanka”, najveća ruska banka je šestim paketom sankcija EU ranije ove godine isključena iz SWIFT sistema, a osim “Sberbanke” iz ovog sistema su isključene još dvije velike ruske banke.

Novak je podsjetio da se plaćanja po ugovorima o isporuci gasa iz Rusije u Kinu već prelaze u nacionalne valute dvije zemlje. Osim toga, obračuni za nabavku nafte, naftnih derivata i uglja aktivno se prenose u rubljama i juanima, dodao je on.

“Takav rad omogućava sprečavanje rizika i promoviše prelazak rublje i juana u status svjetskih rezervnih valuta. S tim u vezi, Centralna banka Rusije i Banka Kine rade na mogućnosti otvaranja računa za ruske kompanije u Kini, kineske kompanije u Rusiji i stvaranje platnog sistema bez korištenja SWIFT-a”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Novak je dodao da Rusija i Kina planiraju i zajednički razvoj proizvodnje opreme za energetski sektor.

“Danas je Kina jedan od ključnih proizvođača opreme u sektoru nafte i gasa. Već postoji bliska saradnja na snabdijevanju naftnom i gasnom opremom za projekte u Rusiji”, naglasio je on, prenose agencije.

Nastavi čitati

Svijet

Klimatski radikali u Austriji sada buše i gume na automobilima

Klimatski aktivisti postaju sve ekstremniji, i pored blokade ulica, u Austriji su sada prešli na bušenje guma na automobilima.

Grupa”The Tyre Extinguishers” tokom noći izbušila je ili ispustila vazduh iz guma na više automobila u Austriji.

Oni ističu da su sebi postavili za cilj da učine nemogućim posedovanje SUV automobila u gradskoj sredini.

Preko Tvitera ova grupa se pohvalila da je samo u jednoj noći “razoružala” više od 900 SUV-a od Njujorka do Inzbruka.

Nastavi čitati

Svijet

Kadirov potvrdio likvidaciju cijele grupe

Čečenski lider Ramzan Kadirov potvrdio je likvidiciju ukrajinske izviđačko-diverzantske grupe u Luganskoj Narodnoj Republici.

“Još jedna ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa uspešno je likvidirana u pravcu Kremene. Vojnici specijalnih snaga ‘Ahmat’ nastavljaju da opravdavaju titulu jedne od najefikasnijih borbeno spremnih jedinica. Zahvaljujući brzim i koordinisanim akcijama, uspjeli su da potpuno poraze neprijateljski odred koji je pokušao da se probije”, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

Čečenski lider je dodao da će “komanda Oružanih snaga Ukrajine morati da dopuni ionako dugu listu Ukrajinaca koji su poginuli u besmislenoj borbi za zapadne vrijednosti”, prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Aktuleno