Connect with us

Svijet

HAOS U HOLANDIJI! Farmeri NEZADOVOLJNI, traktorima krenuli u HAG

Farmeri su danas krenuli traktorima u pravcu Haga prkoseći zabrani za teška vozila uvedenoj u tom gradu uoči protesta protiv vladinog plana da smanji emisije nitratnog đubriva.
Gradske vlasti su uvele po hitnom postupku tu zabranu u danu kada se očekuje da se hiljade farmera okupe u lokalnom parku u znak protesta, a istovremeno protest planiraju i ekološki aktivisti iz grupe Pobunjenici protiv izumiranja, prenosi AP.

Vlasti su postavile vojne kamione u blizini nekih raskrsnica, kako bi blokirali ulice u slučaju da farmeri traktorima pokušaju da uđu u centar grada.

Protesti dolaze uoči lokalnih izbora u Holandiji, koji se održavaju u srijedu, a na njima se indirektno bira i gornji dom nacionalnog parlamenta, pa bi to moglo da ima efekta na predloženo smanjenje emisije zagađujućih nitratnih đubriva.

Farmeri takođe protestuju protiv vladine politike u vezi sa dečjim dodacima kao i zbog tretmana stanovništva u sjevernoj provinciji Groningen, čiji domovi su oštećeni potresima izazvanim višedecenijskim vađenjem prirodnog gasa, navodi AP.

TV stanica Rijnmond iz Roterdama prikazala je snimak na kojem se vidi kolona traktora koji prelaze Erazmov most dok se kreću ka Hagu.

Haška policija je saopštila da je zaustavila grupu traktora u blizini grada i njihovim vlasnicima rekla da se parkiraju u obližnjem selu i na protest odu autobusom.

Istovremeno, aktivisti grupe Pobunjenici protiv izumiranja zahtijevaju da vlada prekine sa, kako navode, podrškom kompanijama fosilnih goriva.

Vlasti su postavile prepreke duž puta koji vodi ka Hagu , za koji je ova radikalna ekološka grupa navela da će ga kasnije danas blokirati.

Više stotina aktivista ove grupe privedeno je na sličnom protestu krajem januara, podsjetio je AP.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno