Connect with us

Svijet

Haške sudije i tužioci na potjernicama

Istražni komitet Ruske Federacije pokrenuo je krivični postupak protiv sudija i tužioca Međunarodnog suda (ICC) u Hagu, koji su prošle nedjelje izdali nalog za hapšenje predsjednika Ruske Federacije, Vladimira Putina.

Nalog za hapšenje ruskog predsjednika nema osnovu i nije u skladu sa zakonom, poručuju danas iz Moskve.

“Istražni komitet Ruske Federacije pokrenuo je krivični postupak protiv tužioca Međunarodnog suda u Hagu, Karima Ahmad Hana, i sudija Tomoko Akane, Rozarija Salvatorea Ajtalija i Serhija Herarda Ugalde Godineza”, navodi se u saopštenju komiteta na “Telegramu.”

Tužilac se tereti da je optužio nevinog čovjeka za zločin koji nije počinio, ali i za to da je pripremao napad na predstavnika strane države, koji se nalazi pod međunarodnom zaštitom.

Sve je učinjeno u cilju otežavanja političke situacije u svijetu, poručuju iz Istražnog komiteta.

Sudije se terete za nešto slično – pokušaj namjernog i protivpravnog lišavanja slobode, kao i za pripremu za napad na predstavnika strane države koji uživa međunarodnu zaštitu, a sve u cilju zaoštravanja međunarodnih odnosa, prenosi “b92”.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno