Connect with us

Region

HRVATSKA MRZI SRBE! Picerija neće da zaposli crnce i “četnike iz Niša”

Brojne su reakcije na objavu vlasnika samoborske picerije “Lokdaun” u kojoj poručuje da neće zaposliti crnce i “četnike iz Niša”, a policija je već krenula s postupanjem vezanim za objavu koja bi mogla biti okarakterizovana kao govor mržnje, prenose hrvatski mediji.

U objavi se navodi da neće zapošljavati “pakistance, bagladešance i četnike iz Niša” jer se boje da bi tako “dodatno nagrdili Samobor tim crncima”.

Tužilac Tena Šimonović Ajnvalter ocijenila je da je vlasnik picerije iz Samobora, koji je pogrdnim i uvredljivim porukama izjavio da ne želi radnike određene boje kože, etničke pripadnosti ili nacionalnog porijekla, prešao granicu dobrog ukusa i civilizovane komunikacije, ali i zakona.

Ona je upozorila da ovakva objava predstavlja direktnu diskriminaciju prilikom zapošljavanja, koja je zabranjena.

U Hrvatskoj je zaštita od rasne ili etničke diskriminacije zagarantovana Ustavom, međunarodnim ugovorima, pravom EU, kao i nacionalnim zakonodavstvom, prvenstveno Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

“Jedini zakoniti kriterijum kojim se poslodavac može voditi kod zapošljavanja je činjenica ima li kandidat tražena znanja i vještine za radno mjesto, ne i njihova boja kože, etnička pripadnost, nacionalno porijello”, naglašavaju iz kabineta pravobranioca.

Region

Uhapšena baka koja je prodavala otrovne gljive

Šabačka policija je uhapsila M.G. (72) iz mjesta Ćukovine, kod koje je na pijaci u ovom gradu sedmoro ljudi kupilo pečurke kojima se otrovalo.
Njoj je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati i biće saslušana u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu.

Policija je oduzela i izvjesnu količinu pečuraka koje će biti vještačene.

Nastavi čitati

Region

“Proglasiti Komšića personom non grata u Hrvatskoj”

Hrvatski Most objavio je da zvanično pokreće poroceduru da lider Demokratske fornote Željko Komšić, koji je ponovo u vođstvu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bude proglašen nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

“Klub poslanika Mosta upućuje zaključak u saborsku proceduru kojim se obvezuje Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova da Komšića proglasi nepoželjnim/personom non grata u Republici Hrvatskoj”, navode iz Mosta na zvaničnoj “Fejsbuk” stranici. Iz Mosta ističu da su mnogi ovo najavljivali, ali da je vrijeme da se to konačno i pokrene kroz formalnu proceduru.

Nastavi čitati

Region

Milanović ogorčen “Podržaću hrvatsku samoupravu u BiH”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručuje da će podržati neki oblik samouprave Hrvata u BiH, ako se oni na to odluče.

Dok god je moguće da Hrvatima neko drugi izabere člana Predsjedništva BiH – to se zove prevara. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska ne radi dovoljno – naveo je Milanović, a prenijela pres-služba predsjednika Hrvatske.

Zvanični Zagreb ne priznaje dosadašnjeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, jer smatra da je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata.

Milanović smatra da Hrvatska mora sama da vodi i upravlja tim problemom u BiH, a ne da “zavisi o milosti činovnika”.

O tome zavisi sudbina Hrvata u BiH u sljedeće četiri godine. To je neizdrživa situacija – ocijenio je hrvatski predsjednik.

Milanović ističe da je ranije imao dobre odnose sa političarima u BiH, poput Komšića, ali da je shvatio da su oni “prevaranti i da se tim ljudima ne može vjerovati”, jer su tu da se “okoriste činjenicom da Hrvata ima malo”, prenose hrvatski mediji.

Željko Komšić je na jučerašnjim izborima ponovo izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i to opet bošnjačkim Hrvata.

Nastavi čitati

Aktuleno