Connect with us

Region

Hrvatska od Nove godine prelazi na evro, kuna će biti uništena

Nakon 28 godina, s pravim danom Nove godine hrvatska kuna će biti zamijenjena evrom, a više od 500 miliona komada novčanica i oko 5.200 tona kovanica biće uništeno.

Posljednjih mjeseci kod poslovnih subjekata i građana u opticaju je oko 30 milijardi kuna.

To je posljedica inflacije i pokazuje da se gotovina koja je čuvana u slamaricama počela da se troši. Međutim, pala je tražnja zbog promjene u evre, kaže izvršni direktor sektora za gotovi novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Povlačenje viškova kune počelo je u septembru ove godine, nakon turističke sezone i biće nastavljeno postepeno.

Rok za zamjenu papirnih novčanica je neograničen, dok je rok za zamjenu kovanica tri godine.

Zbog negativnog uticaja na okolinu, odnosno primjesa boje na novčanicama i zaštitnih elemenata, zamijenjene novčanice se više ne spaljuju nego se usitnjavaju rezanjem na komadiće manje od milimetra, a ta masa se koristi kao izolacija u javnim građevinskim radovima.

Radi se o ogromnoj masi materijala.

– Kad bi novčanice koje ćemo povući, njih oko 500 miliona komada, posložile jednu na drugu, visina bi iznosila gotovo 50 kilometara ili kao šest Mont Everesta – kažu iz HNB, prenijela je Hina.

Takođe, 5200 tona preostalih kovanica, za koje se računa da će biti vraćene, prodavaća se kao sirovina nakon topljenja.

Kada kunu zamijeni evro u opticaju će biti ista količina novca. Na primjer, broj novčanica od 100 kuna zamijeniće proporcionalan broj novčanica od 10 i 20 evra.

Kuna kao papirnati i metalni novac i lipe kao kovanice u apoenima manjim od jedne kune uvedeni su u upotrebu 30. maja 1994. na Dan državnosti.

Prethodno, državna Komisija za novac odlučila krajem avgusta 1991. da će se trajni novac u Hrvatskoj, nakon hrvatskog dinara, zvati kruna a njegov stoti dio banica.

Za krunu je proveden konkurs i odabrano rješenje, ali je naknadno, u julu 1993., nakon prijedloga deset poslanika sabor je donio odluku da će se hrvatski novac zvati kuna.

Dio javnosti pokazao je javni otpor ističući da je novac s tim imenom opterećen negativnim istorijskim naslijeđem Pavelićeve NDH, a istoričari da je odluku naložio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman.

Nezavisne/ Tanjug

Region

VUČIĆ OBJASNIO šta se krije iza Kurtijevih šest uslova za ZSO

Šest zahtjeva koje je postavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za formiranje Zajednice srpskih opština su sprdnja, i to više sa međunarodnom zajednicom nego sa Beogradom, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na posebnoj sjednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o KiM.
Vučić je podsjetio da su među Kurtijevim uslovima to da ZSO mora da bude u skladu sa ustavom i zakonima tzv. Kosova, da ne može da bude jednonacionalna, odnosno samo srpska, da mora da se promijeni naziv, da bude dio konačnog sporazuma i da Vučić povuče pismo upućeno članicama UN da ne prihvate članstvo Kosova, koje je on uputio.

Na pitanje poslanika koji je odgovor Vlade i predsjednika Srbije na te zahtjeve, Vučić je kazao “ne može”.

– Da li to znači da neće da formiraju, možda neće, ali ovo je sprdnja sa međunarodnom zajednicom više nego sa nama – kazao je Vučić.

Vučić ističe da je Zajednica srpskih opština definisana prvim i osnovnim sporazumom te da o sadržini Zajednice postoje četiri sporazuma.

Prema njegovim riječima, nakon sastanka sa diplomatskom petorkom ništa nije predstavljao kao ultimatume, već kao tešku situaciju.

– Demantovali su me oni koji nisu bili na tom sastanku, a ne oni koji su prisustvovali – kazao je Vučić odgovarajući na kritike da su ga predstavnici međunarodne zajednice demantovali za ultimatume.

Kada je riječ o posljedicama koje bi Srbija mogla da trpi zbog neprihvatanja predložene evropske platforme, Vučić je naglasio da nije nikada rekao sankcije.

– Rekao sam prekid evropskih integracija, dotoka investicija i povlačenje stranih investicija i ostale sveobuhvatne mjere protiv Srbije – podsjetio je Vučić.

Nastavi čitati

Region

NOVI DAN, NOVI TEROR! Srpski mladić izboden nožem na Kosovu i Metohiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas u Skupštini da je srpski mladić sa Kosova i Metohije izboden nožem.

“Mladić 20 godina ima, Đuzić Boban, od strane dvojice Albanaca, izboden je u rame, u selu Mogila, opština Vitina”, rekao je predsjednik Srbije na sjednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji.

Đuzić je zadobio dve ubodne rane.

Vučić je rekao da je ovo rezultat mržnje koju režim Aljbina Kurtija i njegovi mediji promovišu protiv Srba.

Vučić je rekao da očekuje da će naši zapadni partneri da reaguju sa tim „da se dve strane umire”.

Glas

Nastavi čitati

Region

POLICIJA POZVALA NA OPREZ! Otkrivene lažne novčanice od 50 evra

Novčanica od 50 evra izdvojena kao sumnjiva 9. januara u mjenjačnici u Buzetu u Hrvatskoj, lažna je, dobrog kvaliteta, a stavljena je u opticaj u trgovini na području tog grada, saopštila je u petak policija dok traga za osobom koja je koristila pomenutu novčanicu.
Upravo zbog ovog slučaja istarska policija upozorava građane da budu oprezni i dobro provjere novčanice koje primaju.

Podsjećaju da je na stranicama Hrvatske narodne banke objavljeno da su u opticaju dvije serije evro novčanica.

Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra), a druga, koja se još naziva i serija Evropa, ima iste apoene, osim apoena od 500 evra. Taj se apoen više ne štampa, ali i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

“Ukoliko posumnjate u ispravnost primljenih novčanica, nazovite policiju ili svoje sumnje prijavite najbližoj policijskoj postaji”, naveli su iz policije, prenosi N1.

Nastavi čitati

Aktuleno