Connect with us

Region

HRVATSKA OSNIVA ŠKOLU ZA GROBARE, do sada se polagao ispit

Pogrebno preduzeće bi sadržavalo objekat za pogrebne usluge, kremaciju i školski obrazovni centar po uzoru na slične u svijetu.

Damir Sapanjoš, predsjednik Udruženja hrvatskih pogrebnika prije 32 godine odlučio se za ovaj poziv, a sada je razvio projekat za školovanje budućih pogrebnika.

Naime, pred kraj profesionalne karijere, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, 63-godišnji Sapanjoš predlaže uspostavljanje tzv. Pogrebnog preduzeća u Samoboru kod Zagreba.

Ovo preduzeće bi sadržavalo objekat za pogrebne usluge, kremaciju i školski obrazovni centar po uzoru na slične u Njemačkoj, SAD i drugim zapadnim zemljama.

Danas, posao pogrebnika može da obavlja lice bilo koje struke, s tim što je jedan od uslova prema Zakonu o pogrebnoj delatnosti donijetom 2015. godine u Hrvatskoj da pogrebnik mora imati položen ispit za stručno osposobljavanje ili zaposliti radnika na puno radno vreme koji ispunjava ovaj uslov.

Za polaganje takvog ispita, koji sprovodi Hrvatska obrtnička komora, osoba mora imati završenu najmanje trogodišnju srednju školu.

“Smatralo se da će takav ispit u prvom talasu polagati postojeće zanatlije i vlasnici pogrebnih preduzeća, a zatim u drugom talasu njihovi zaposleni. Tu bismo stali i vidjeli kako stojimo. Međutim, dešavalo se da na ispite počnu da se javljaju i direktori komunalnih preduzeća, magacioneri, knjigovođe koji nikada nisu videli pokojnika”, ljutito govori Sapanjoš za Slobodnu Dalmaciju na nered koji do danas nije razrješen i zbog kojeg su pogrebnici i komunalna preduzeća “borba”.

Radovi na samom groblju, poput sahranjivanja pogrebnika ili grobara, u nadležnosti su komunalnih preduzeća, odnosno jedinica lokalne samouprave. Međutim, može doći do preklapanja i nelojalne konkurencije, na šta često upozorava Hrvatsko udruženje pogrebnika.

Problem konkurencije

Danas, posao pogrebnika može da obavlja lice bilo koje struke, s tim što je jedan od uslova prema Zakonu o pogrebnoj djelatnosti donetom 2015.

Institucionalna edukacija pogrebnika i njihova sistematska edukacija, osim na licu mjesta (prakse) kada se zaposle u takvom preduzeću, još uvijek ne postoji.

“Od koga sam naučio biznis? Kao što se može reći, usput, na putu. Nikada nije bilo škole. Sve naučiš kroz praksu. Vremenom sam dobio priliku da posjetim edukativni centar za obuku pogrebnika u Minerštatu u Bavarskoj, koji za svoj rad ima veliku podršku gradske uprave. Sada radim sa dva sina u svojoj pogrebnoj firmi, a jedan od njih je završio dvogodišnju obuku za pogrebnika u SAD. Primjera ima i samo treba da preuzmemo ono što razvijene zemlje već imaju uhodanu praksu”, kaže Sapanjoš za Slobodnu Dalmaciju o ideji školskog centra za pogrebnike u Hrvatskoj, koju je rješen da realizuje prije odlaska u penziju.

“Šta ima da se mnogo uči?”, odmahnuće običan građanin kome je opelo ionako sporedan posao, malo ponude cvijeća, sveća, kovčega, prevoza od tačke A do tačke B, i to uz propisno “cenkanje” sa cijenama.

“Nije to bilo kakav posao. Procjene govore da je pogrebni biznis drugi ili treći najprofitabilniji u svijetu. Ali daleko smo od toga da budemo nekakvi lešinari. Čovek u smrti mora imati dostojanstvo i to je ono što nas vodi u ovom poslu. To je lom u duši, srcu, stalno se srećete sa ljudima koji su izgubili oca, majku, ženu, muža, dijete, prijatelje, a mnogi ne znaju kako da se nose sa tim jer ih niko nije naučio”, kaže Sapanjoš.

“Hajde molim te. Da, često je ljudima teško sve to da izdrže. Zato se zalažem za osnivanje edukativnog centra gde bi, između ostalog, budući pogrebnici učili osnove psihologije, kako da se nose u takvim situacijama”, dodaje sagovornik tog portala.

Hronika

MAJKA osmogodišnjakinje NAĐENE U KADI – BIO JE DOBAR OTAC!

Nevena T, majka osmogodišnje L. P., pojavila se danas u beogradskom naselju Mirijevo, u kojoj je njen bivši nevjenčani suprug nekoliko godina zatočenu držao njihovu kćerku.

– On nije takav, dobar je otac. Vidjela sam dijete prije nekoliko mjeseci, bila je dobro, nije tačno da ju je držao u kadi u kupatilu – vikala je Nevena.
Beogradski mediji navode da je bila prilično nervozna, uznemirena i uplašena zbog prisustva većeg broja policajaca. Ni jednog trenutka nije osudila postupak nekadašnjeg partnera Uroša Pašajlića, za kojim se traga.
– Ja sam nervni bolesnik, imam zdravstvenih problema, molim vas da me ostavite na miru. Nije mi dobro od kad sam saznala za sve ovo.

Nastavi čitati

Hronika

OSMOGODIŠNJA OČEVA ZATOČENICA – nikad nije izašla van?!

MUP Srbije raspisao je potjernicu za Urošem Pašajlićem (38) koji se tereti da je godinama držao kćerku (8) kao “roba” u stanu na Zvezdari, djevojčica je živjela u kadi, a kako je Telegraf saznao od sagovornika iz istrage ovog slučaja, ona nikada nije bila kod ljekara, niti je izašla napolje.
– Devojčica nikada nije bila kod lekara na pregledu, nije krenula u školu, niti je izašla napolje. Komšije dete uopšte nisu nikada videli. Nađena je sklupčana u kadi, dezorjentisana, neuhranjena… Dali su joj neophodnu negu kod lekara i prebačena je u prihvatilište, dakle, nije životno ugrožena. Osim toga, bilo je navoda da se majka deteta pojavljivala oko stana na Zvezdari. Ti navodi nisu potvrđeni, majka je osuđivana, njoj je pravno oduzeto starateljstvo, ona je zavisnik, lišena je mogućnosti da bude “majka” detetu, tako da nadležni nju nisu ni tražili, niti će. Čeka se da on bude uhapšen – rekao je sagovornik iz istrage ovog slučaja.

Inače, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova tragaju za Urošem Pašajlićem (38) iz Beograda zbog sumnje da je izvršio krivična djela nasilje u porodici, zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica i kršenje porodičnih obaveza.

Podsjetimo, djevojčica (8) koju je otac godinama držao kao roba u stanu na Zvezdari, kako Telegraf saznaje, nađena je u sklupčana u kadi i dezorjentisana.

– DvIJe policajke su provalile u stan i pronašle dJevojčicu u kadi. Bila je sklupčana i dezorjentisana. Jedva je govorila, a još uvijek se ne zna da li je izlazila napolje. Na kadi je bilo nekoliko kesica pereca i ostaci ubuđale hrane koje je djevojčica jela. Takođe, tu je i jedna fotografija na kojoj su muškarac i djevojčica za koje se pretpostavlja da su Uroš i dijete – rekao je sagovornik iz istrage.

Navodi da je dijete pripalo ocu na staranje nakon što je majka završila u psihijatrijskoj ustanovi, jer je, pod dejstvom narkotika napala svoju majku. Prije četiri dana dežurni zamjenik javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu je obaviješten od strane policijskih službenika da je u PS Palilula došla Ivana L. (47) koja je prijavila nasilje od strane nevjenčanog supruga Uroša Pašajlića, koji joj je nanio vidne tjelesne povede.

Naime, zamjenik javnog tužioca je dao nalog da policijski službenici zbog hapšenja osumnjičenog oca nasilno uđu u stan, obzirom da niko nije otvarao vrata. On nije bio u stanu, ali je pronađena djevojčica starosti osam godina koja je odmah upućena na ljekarske preglede i smještena u Dom za nezbrinutu djecu, odakle je prebačena u dječiju kliniku radi daljih detaljnih pregleda, budući da je konstatovano da je dijete neuhranjeno i zapušteno.

Po nalogu dežurnog zamjenika javnog tužioca odmah je raspisana potraga za osumnjičenim zbog sumnje da je izvršio krivično djelo Nasilje u porodici, potom Protivpravno lišenje slobode nevjenčane supruge, kao i da je izvršio krivično djelo Zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica i Kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dijete.

Do sada je Prvo osnovno javno tužilaštvo došlo do saznanja da je djevojčica odlukom suda povjerena na staranje ocu, s obzirom na to da je majka ranije bila zavisnik, a da je utvrđeno da je otac podoban roditelj.

Nakon što osumnjičeni bude uhapšen, biće mu određeno zadržavanje kako je to naloženo od strane dežurnog zamjenika javnog tužioca dana 24.03.2023. godine, te će u zakonskom roku biti saslušan na okolnosti izvršenja krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret, a zatim će tužilaštvo sprovesti dokazni postupak o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Nastavi čitati

Region

Hvala Grčkoj na poštovanju našeg teritorijalnog integriteta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Srbija i Grčka potvrdile privrženost i podršku principima rezolucija UN i teritorijalnog integriteta.

On je nakon sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu i nakon plenarnog sastanka delegacija Srbije i Grčke rekao da, kao što Grčka podržava naš teritorijalni integritet, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Helenske države i na kopnu i na vodi.

“Hvala predsjednici i premijeru na podršci teritorijalnom integritetu. Za nas je važno poštovanje međunarodnog prava i tokom susreta sam potvrdio koliko je važno raditi na kompromisnim rešenjima sa Prištinom”, rekao je Vučić. Kako je istakao, zahvalio se grčkoj predsednici na podršci Srbije na evropskom putu i što su se trudili da pomognu.

“Verujem da u narednom periodu možemo da postignemo dalji napredak i u ekonomiji”, rekao je on.

On je istakao da je srećan, jer je ugostio grčku delegaciju. “Srbija i Grčka imaju više od tradicionalnih, sestrinskih i bratskih odnosa – naši narodi se dobro razumeju, a političari samo prate ono što ljudi odavno osećaju. Danas smo analizirali i političku situaciju u regionu jugoistočne Evrope, u svetu, bilateralne i ekonomske odnose, mogućnosti dalje saradnje”, naglasio je on.

Nastavi čitati

Aktuleno