Connect with us

Region

“ILI ZDRAV RAZUM ILI NEMIRI” Dačić o ishodu razgovora u Briselu

Dva su moguća ishoda današnjih sastanaka u Briselu, jedan da, ipak, prevlada zdrav razum, a drugi da dođe do incidenata, izjavio je ministar spoljnih polova Ivica Dačić, koji se nada da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Prištinu.

Jasno je ko može da inicira takve vrste incidenata i adresa za pritiske je potpuno jasna. Da li neko želi da se ti pritisci usmjere ka Prištini ili ne, to međunarodna zajednica mora sama sa sobom da raščisti – rekao je Dačić za Tanjug.

Izrazio je nadu da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Prištinu da ne sprovodi represivne mjere nad srpskim narodom, jer to, upozorio je, može dovesti do ozbiljnog narušavanja ne samo javnog reda i mira, nego i regionalnog mira i stabilnosti.

Kaže i da je sastanak u Briselu na koji se poziva predsjednik Srbije, u ovakvoj situaciji, potpuno nepotreban, odnosno, ako je neko želio da napravi pritisak i spriječi incidente na KiM, bilo je dovoljno da se samo pozove premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, s obzirom da je on strana koja pravi probleme.

–  Srbija nikada nije odbijala dijalog i uvijek ćemo učestvovati u svemu tome. Mi se ovdje borimo da se primjenjuje Briselski sporazum za razliku od Kurtija koji, ne samo da ne želi da se primjenjuje Briselski sporazum, nego želi da se jednostranim aktima što više situacija na terenu iskomplikuje – rekao je Dačić.

Naglasio je da je plan Kurtija da albanska strana zaume sjever KiM, odnosno, da cijeli suverenitet, za koji smatraju da je dovoljan za proglašenje države, prošire i na sjever, imajući u vidu da to do sada nije bio slučaj.

Istakao je da upravo zbog takvog stava Prištine srpski narod ne shvata olako to što se dešava oko tablica i ocijenio da je to još jedan od pokušaja albanske strane da se na perfidan način Srbi natjeraju da priznaju tzv. Kosovo.

“Albanci tjeraju Srbe da kažnjavaju Srbe”

Podsjetio je da albanska strana tjera srpske policajce da primjenjuju kazne prema sopstvenom narodu, zbog čega je, dodaje, i došlo do odluke da Srbi izađu iz institucija dok se ne povuče takva odluka, odnosno dok se ne krene u formiranje zajednice srpskih opština kako je predviđeno Briselskim sporazumom.

Poručio je da Srbi neće dozvoliti da budu žrtve toleratnog odnosa međunarodne zajednice prema, kako je rekao, nečuvenom ponašanju Kurtija koji gazi ne samo potpis Prištine, nego i potpis EU.

“Ne mogu da dobiju više od 83 glasa u UN”

Smatra da je Kurti do sada pokazao da za njega ne postoji ni EU, ni Briselski sporazum, a ni zapadne velike sile, već da ga interesuje samo nezavisnost Kosova po svaku cijenu.

– Najviše ljudi žele ono što nemaju i za mene je takvo ponašanje psihološki potpuno razumljivo. Daleko su oni od toga, oni ne mogu da dobiju više od 83 od 193 glasa u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija – zaključio je Dačić.

Region

Dva učenika isključeni iz škole OGLASILA SE NAPADNUTA PROFESORICA

Dva učenika isključeni su iz škole u Trsteniku zbog nedoličnog ponašanja prema profesorici u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Dva učenika M. M. (18) i N. Ž (17) isključeni su iz škole u Trsteniku nakon incidenta koji se dogodio 9. novembra, kada su učenici nastavnici izmakli stolicu na času. Ovom odlukom usvojen je prijedlog Nastavničkog vijeća od 23. novembra.

“Povodom nasilja koje se dogodilo u Tehničkoj školi u Trsteniku pri čemu je izvršeno fizičko, psihičko i digitlano nasilje nad našom koleginicom, dvojici učenika je izrečena mjera isključenja iz škole”, navodi u dopisu direktor Milan Glidžić. Rješenja o isključenju su juče poslata roditeljima učenika”, pišu Novosti.

Profesorica je bila žrtva nasilja u učionici kad joj je prvo N. Ž., izmakao stolicu, dok su M. M. i I. K., mobilnim telefonima snimali, a potom i dijelili taj snimak na društvenim mrežama. Iste večeri, profesorica se požalila ljekarima i ispričala šta se dogodilo. Upravo su dežurni ljekari prvi alarmirali policiju.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu od 23. novembra postupa po ovom predmetu, kome se priključila i oštećena. U prethodne dvije nedjelje o incidentu su se oglašavali Centar za socijalni rad u Trsteniku, Aktiv direktora svih škola i obrazovnih ustanova u tom gradu, brojni školski kolektivi i pojedinci, prenosi “Mondo”.

Oglasila se i profesorica
“Mislim da će ova odluka definitivno poslužiti kao primjer. Vjerujem da će bar škola biti nešto mirnije i bezbjednije mjesto za školovanje naših đaka”, rekla je profesorica, napadnuta tokom časa u Tehničkoj školi u Trsteniku, nakon definitivne odluke direktora ove škole o isključenju dva učenika.

“Samo sam pitala učenika koji mi je stao iza leđa zar misli da je pristojno tako da se ponaša. Izmakao je stolicu, pala sam, a onda shvatila da se drugi učenik približio s kraja učionice i snimao. Tu je bio i treći učenik. Trebalo mi je par trenutaka da se saberem, ustanem. Sjela sam na stolicu, uspjela da upišem čas. Upisala sam i zabilješku da je došlo do incidenta. Kada je u ponedjeljak došla inspekcija u školu, koleginica mi je ispričala da sam u elektronski dnevnik dva puta upisala čas. Zbog svega, nisam ni bila svjesna” rekla je ona.

Nastavi čitati

Region

NOVI SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA Tinejdžer brutalno pretučen u školi u Novom Pazaru

Novi slučaj vršnjačkog nasilja u školi u Novom Pazaru.

Mehmed C. (14) učenik osnovne škole u Novom Pazaru pretučen je prije dva dana. Njega su napali pri izlasku iz školske sale u krugu škole “Meša Selimović” dok je sa drugarima pratio utakmicu i nanijeli mu teške tjelesne povrede.

Mehmed je hitno prebačen u novopazarsku bolnicu gdje su mu ustanovljene teške tjelesne povrede. Njemu je polomljena jagodica i gornja vilica! Kako stoji u lekarskom izveštaju, strašne povrede su došle kao rezultat tuče, a Mehmeda su prethodno pesničili, srušili na pod a zatim šutirali nogama.

Protiv napadača je podnijeta krivična prijava.

Nastavi čitati

Region

POLICIJSKA PRIJAVA jer je objesio zastavu bivše JUGOSLAVIJE na kuću

Policija u Hrvatskoj podnijeće prijavu protiv muškarca (47) iz Jakšića kod Požege jer je na kući objesio zastavu bivše SFR Jugoslavije.

Kako je saopšteno iz policije o ovom činu obavjestili su ih njegove komšije.

Iz policije dodaju kako je 47-godišnjak “vrijeđao moralne osjećaje građana”, te da će zbog toga protiv njega biti podnesena prijava zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Dan Republike bio je praznik u bivšoj SFRJ koji se slavio 29. novembra.

Nastavi čitati

Aktuleno