Connect with us

Društvo

IMA LI GRANICA? Pojedinci traže da poskupi i tehnički pregled vozila u Srpskoj

Taman što je poskupjelo autoosiguranje u Srpskoj, iz pojedinih stanica tehničkog pregleda zalažu se za povećanje cijena i njihovih usluga, i to za 30-ak maraka.
Isti scenario dogodio se i prije 10-ak godina, kada je, odmah nakon najave poskupljenja osiguranja vozila, isti zahtjev stigao i za tehničke preglede. Cijene su tada na nivou BiH povećane sa 45 na 55 maraka.

Nisu svi za poskupljenje
Pojedini vlasnici stanica u Srpskoj, kako saznajemo, tražiće uskoro sastanak u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, te Ministarstvu komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH. Na ovu temu ipak još niko ne želi da govori javno, jer inicijativa nije zvanično upućena.

“Cijene nisu povećavane od 2011. godine. Mi bismo tražili izjednačavanje sa Federacijom BiH, gdje tehnički košta oko 90 KM, a na ministarstvu kao donosiocu pravilnika je da odluči. Razlog je poskupljenje svega, povećanje plata radnicima i neodrživost poslovanja na ovaj način”, potvrdili su predstavnici stanica, koje su u procesu formiranja udruženja.

Čini se, međutim, da sa poskupljenjem nisu saglasni svi vlasnici, posebno oni manji.

“Prije svega, treba urediti tržište po pitanju popusta za tehničke preglede. Njih daju veće kuće, koje rade i osiguranja, jer one to mogu podnijeti. Kada bi država to nekako mogla da riješi, ja jesam za poskupljenje, daleko da nisam, jer imam tri radnika od kojih je jedan sa visokom stručnom spremom i velike su obaveze”, priča vlasnik stanice sa istoka Srpske koji nije želio da mu se objavljuje ime.

Mešetari
Drugi vlasnik iz Krajine još je kategoričniji.

“U Banjaluci je poznato da mešetari dobijaju 10, 15 KM od tehničkog pregleda i sada treba da poskupi. Zašto bi to poskupjelo? Kad bude 90 KM tražiće za sebe 40 KM? Ja se držim cjenovnika i zadovoljan sam. Uložio sam 300.000 KM u stanice i sad trebam nekim torbarima davati crni novac”, govori ovaj privatnik, takođe anonimno.

Podsjetimo, vozači u FBiH za tehnički pregled automobila plaćaju 90 KM od 2019. godine, otkako je u sklopu njega uvedena i obavezna eko dozvola. Ona košta 30-ak maraka i obuhvata kontrolu izduvnih gasova, dok je cijena samog tehničkog pregleda isto 55 KM.

“Tehnički pregled na nivou BiH je isti i određen je Pravilnikom o tehničkim pregledima, koji donosi Ministarstvo transporta, dok entiteti uređuju oblast izduvnih gasova. Otkad je u Federaciji uveden Pravilnik o izduvnim gasovima, morali smo nabaviti novu opremu i početi mjerenje po evropskim standardima. Tada smo dobili tu cijenu koja je”, pojašnjava Ramiz Begović, predsjednik Udruženja stanica tehničkog pregleda FBiH, koji je ranije više puta upozoravao na različite standarde stanica koji se primenjuju u dva entiteta.

Preduslovi
Negodovali su i jer su vozači iz Federacije masovno pregledali automobile u Srpskoj upravo zbog niže cijene.

Prije ikakvog poskupljenja, smatra on, i u Srpskoj bi trebalo donijeti Pravilnik o kriterijumima i načinu izgradnje stanica tehničkog pregleda, kao što postoji u FBiH.

Predstavnici stanica tehničkih pregleda u Srpskoj, kako je u februaru najavljeno iz Privredne komore, trebalo bi uskoro da formiraju svoju grupaciju, unutar Udruženja saobraćaja i veza Komore, nakon čega je planirana i inicijativa za izmenu propisa koja definišu rad u ovoj oblasti, prenosi Srpskainfo.

Privrednici iz ovog sektora traže da se stopira nabavka nove opreme na stanicama tehničkih pregleda, koja predstavlja dodatni trošak, do momenta dok se ne uredi oblast rada stanica tehničkih pregleda u Srpskoj. Kako je rečeno na sastanku u Komori, kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza RS, Republičkog inspektorata, Stručne institucije za tehničke preglede, privrednici iz ovog sektora susreću se s brojnim problemima u poslovanju, od potrebnog broja lica na tehničkim pregledima i odsustva sa tehničkih pregleda, do cijene usluga, zatvaranja tehničkih pregleda i rada kontrolnih organa.

Od ovog mjeseca registracija u Srpskoj skuplja je za osam odsto. U Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS zalažu se da se upravo od polise osiguranja ili tehničkog pregleda izdvaja dio novca za kontinuirano finansiranje bezbjednosti saobraćaja.

“Zakonom o obaveznim osiguranjima u jednom članu je bilo definisano da se izdvaja jedan odsto za unapređenje bezbjednosti saobraćaja. Taj član je bio ograničenog roka trajanja od tri godine i istekao je 2018. Mi smo pokušali ići na Skupštinu da se taj član ponovo produži i uspostavi održivo finansiranje bezbjednosti saobraćaja, ali nismo uspjeli”, kaže Milija Radović iz Agencije, dodajući da od ideje ne odustaju.

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno