Connect with us

Banjaluka

INCIDENT U BANJALUČKOM AUTOBUSU: Putnica podnijela prijavu protiv „Autoprevoza“

Nakon kontrole gradske autobuske linije 13A (Centar-Zalužani) u Banjaluci kada su kontrolori utvrdili nepravilnost, odnosno neispravnu mjesečnu kartu jedne mlade putnice, Banjalučanka koja se zatekla tu sa istom mjesečnom kartom kazala je da je podnijela prijavu nadležnima protiv ” Autoprevoza”.
Kako je ispričala, ona se zatekla na istom mjestu u isto vrijeme, te je imala istovjetnu kartu kao i mlada djevojka kojoj su kontrolori naložili da izađe. Radi se naime, prema riječima ove gospođe o mjesečnoj karti 13A koja se odnosi na prvu zonu.
– U četvrtak ujutro u sedam časova nas pet ili šest, zajedno sa nekoliko djece smo čekali autobus. Na vratima autobusa su nas zatekla dva kontrolora. Iako su nam dali da uđemo u autobus, vozač nije htio da krene sa vožnjom jer su kontrolori tvrdili da su naše mjesečne karte neispravne – kazala je ova gospođa.

Dalje objašnjava, da je pri ulasku u autobus pokazala svoju mjesečnu kartu, a kontrolor joj je rekao da sa tom kartom ne može ući u autobus, iako, kako ona kaže, sa istom mjesečnom kartom putuje istim autobusom, istom linijom, sa iste stanice već 11 godina.

Naime, kako je objasnila, radi se o mjesečnoj karti 13A koja se odnosi na prvu zonu. Prema njenim riječima istu mjesečnu kartu je imala i mlada djevojka kojoj je u kontroli u četvrtak ujutro ista oduzeta od strane kontrolora.
– Kada smo sjeli u autobus kontrolori su počeli da se svađaju sa putnicima i nisu htjeli da krenu sa stanice dok putnici koji imaju mjesečnu kartu za prvu zonu ne izađu van – kazala je ona, naglasivši da su mislili na njih par čije karte su se odnosile na prvu zonu.

Nakon ovoga, gospođa je izašla iz autobusa i zaputila se direktno u Gradsku upravu, te kako kaže, svoj slučaj prepričala nadležnom gradskom saobraćajnom inspektoru.

Kako dodaje iznijela mu je njoj poznate činjenice, te mu je pokazala njenu kartu koja se odnosi na 13A prvu zonu.

– Pitala sam ga da li ja mogu da putujem na toj liniji s ovom mjesečnom kartom koju imam. On mi je rekao da sa svojom mjesečnom kartom za prvu zonu mogu da putujem do deset kilometara, što znači da mogu da uđem na bilo koju stanici pod uslovom da ne putujem preko 10 kilometara – kazala je ona.

Kako dodaje, predmet je formiran, a gospođa je, kako kaže podnijela prijavu.

Jednoj mladoj djevojci su u četvtak jutro kontrolori ustanovili da ima neispravnu kartu, potom čega su je pokušali udaljiti iz autobusa.

Kako je kazala gospođa s kojom smo razgovarali, a koja se zatekla tu kao očevidac, djevojci su oteli mjesečnu kartu, te su zajedno sa istim autobusom otišli u sjedište autoprevoza u Lazarevu.

– Njoj su u autobusu oduzeli kartu, onda su tim autobusu otišli u Lazarevo gdje je sjedište autoprevoza. Nakon toga su ušli u sljedeći autobus i krenuli prema centru da mlada djevojka plati doplatu karte. Ona je otišla s njima da to uradi – kazala je ova gospođa, još jednom naglasivši da su ona i mlada djevojka imale istu mjesečnu kartu, odnosno kartu koja se odnosila na liniju 13A prvu zonu.

Prema njenim riječima, sve ovo joj je stvorilo zabunu.

– Izgleda da različito tumače pravila. Prevoznici tvrde da je stanica na drugoj zoni te zbog toga moramo imati mjesečnu kartu za drugu zonu da uđemo. Dok je meni saobraćajni inspektor rekao da sa mojom mjesečnom kartom mogu ući u bilo koju stanicu, nezavisno od zone, pod uslovom da se vozim do 10 kilometara – ističe ona.

Dejan Milić, direktor GS „Auto-prevoz“ kaže da se u ovom slučaju nije radilo o incidentu nego o redovnoj kontroli.

– Putnik je dužan da u ovom slučaju plati kartu ili kaznu. S obzirom da djevojka nije htjela ništa od navedenog, morala je napustiti autobus – kazao je Milić.

Kako objašnjava, kada uđete u autobus, od tačke A do tačke B morate imati kartu koja je za tu relaciju. Ako nemate kartu za relaciju radi se o neispravnoj karti.

– Na svakoj karti koju kupite na poleđine piše da ukoliko je koristite ili zlouptrebljavate, u slučaju kontrole, ista vam može na licu mjesta biti oduzeta i biće vam naplaćena kazna – ističe on.

Kaže da je sve rađeno u skladu sa propisima i po ugovoru sa gradom i Zakonom o komunalnim djelatnostima.

(Nezavisne)

Banjaluka

GDJE ĆETE ZA NOVU GODINU? U ugostiteljskim objektima skoro da NEMA SLOBODNIH MJESTA za novogodišnje praznike

Iako je do Nove godine ostalo još 30 dana, u ugostiteljskim objektima i hotelima kažu da je već sad nemoguće naći slobodno mjesto za proslavu najluđe noći, a zainteresovanima ne smetaju ni cijene koje su za 10 do 30 odsto više u odnosu na prošlogodišnje.

Smještajni kapaciteti su i do 90 odsto popunjeni i skoro da je nemoguće naći slobodnu sobu tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS Zlatan Tatić potvrdio je za “Glas Srpske” da su rezervacije u kafićima, restoranima i hotelima pri kraju. Naglasio je da su cijene usluga u odnosu na prošlu godinu više za oko 30 odsto.

– U hotele dolaze mahom gosti iz Slovenije, kao i svake godine, jer im je Banjaluka atraktivna lokacija. Ove godine su mnogo bolje ponude i u ugostiteljskim objektima nego lani, jer nema ograničenja zbog korone – rekao je Tatić.

U hotelu “Slavija” kažu da su im kapaciteti popunjeni oko 95 odsto.

– Smještaj su većinom rezervisali gosti iz Slovenije, a cijene su u odnosu na prošlu godinu više za deset odsto. Za naše stalne goste imamo i popuste te pakete, zbog kojih se rado vraćaju – rekli su za “Glas Srpske” u ovom hotelu. Dodali su da noćenje za dvije osobe sa boravišnim taksama košta 152 KM.

Kapaciteti su popunjeni i u hotelu “Bosna”, gdje kažu da imaju slobodnih još desetak soba.

– Potražnja je ove godine zaista velika, bolja nego lani, a cijene su na prošlogodišnjem nivou. Gosti nam dolaze iz Slovenije, Austrije i Srbije – rekli su u hotelu “Bosna”. Naglasili su da organizuju novogodišnju proslavu u Kristalnoj sali. Za noćenje u jednokrevetnoj sobi u ovom hotelu potrebno je izdvojiti 131 KM, a u dvokrevetnoj 185 KM.

I u hotelu “Vidović” uveliko popunjavaju kapacitete za praznike, a cijene su za desetak KM više u odnosu na prošlu godinu.

– Nećemo mijenjati cijene za novogodišnju noć. Jednokrevetna soba košta 112,80 KM, dok je dvokrevetna 155,60 KM – rekli su u ovom hotelu.

I u kafanama se traži mjesto više za najluđu noć.

U ugostiteljskom objektu “Banjalučki splav” kažu da su cijene nešto više nego lani, te da je popunjeno 70 odsto rezervacija.

– Meni nam je bogatiji nego lani. Karta za sjedenje koja obuhvata večeru sa pićem dobrodošlice košta 120 KM, a karta za stajanje sa hladnom platom i pićem dobrodošlice 70 KM – rekli su u “Banjalučkom splavu”.

U popularnoj “Kafani” kazali su da, osim domaćih gostiju, imaju dosta rezervacija turista iz Slovenije.

– Cijene su na nivou lanjskih, od 90 do 200 KM po osobi – kazali su u “Kafani”. U kafani “Balkan” rekli su da uplate za žene iznose 25 KM, a za muškarce 35 KM.

Koncerti
Grad će izdvojiti više od 100.000 KM za organizaciju novogodišnjih koncerata na otvorenom. Oni koji odluče da novogodišnju noć provedu na ovaj način, uživaće uz nastupe grupa “Legende” i “Galija”, te Goce Tržan.

Glas Srpske

Nastavi čitati

Banjaluka

VEČERAS SPEKTAKULARNO otvaranje “Banjalučke zime”

U banjalučkom Parku “Petar Kočić” večeras počinje manifestacija “Banjalučka zima” gdje će biti prireređn zabavni program za sve uzraste, najavljeno je iz Gradske uprave.

Otvaranje manifestacije zakazano je za 19.00 časova, a iz Gradske uprave navode da će za prisutne posjetioce biti priređen pravi praznični spektakl.

– Posebnu čar daju i novogodišnje kućice, koje su i ove godine posebno dekorisane. Tu je i posebno uređena kućica Djeda Mraza – navode iz Gradske uprave.

Zbog otvaranje ove manifestacije, večeras će od 18.00 do 22.00 časova biti obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, na dijelu od Ulice Marije Bursać do Ulice Aleja Svetog Save.

– Obustave saobraćaja biće svakog vikenda do 16. januara naredne godine – napomenuli su iz Gradske uprave.

Tokom obustave saobraćaja autobusi će na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju Ulicom kralja Petra Prvog Karađorđevića, dio od Bulevara cara Dušana do Aleje Svetog Save, biti preusmjeravani na Bulevar cara Dušana, te u ulice Kninska, Vidovdanska, Vuka Karadžića i dalje postojećom trasom.

Srna

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUČKE AGENCIJE PREBUKIRANE! Traži se karta više za božićne sajmove

Pred Novu godinu najtraženija su jednodnevna putovanja, prije svega zbog čuvenih božićnih sajmova. Da je tako, svjedoče i u banjalučkim turističkim agencijama u kojima se, kako kažu, traži karta više, prije svega za Zagreb, jer je najbliži, a i najjeftiniji.
Tako za to putovanje treba izdvojiti 35 maraka, a u cijenu je uključen i prevoz, razgledanje grada, kao i odlazak u tržne centre, kažu u agenciji Kompas Tours iz Banjaluke.

Napominju da su Banjalučanima za Advent, kao jednodnevno putovanje, interesantni i Grac, Budimpešta i Ljubljana.

,,Mi se svake godine trudimo da ponudimo nešto novo. Ove godine smo jedini u regionu ponudili putovanje u Mađarsku, tačnije Sopron, 17.decembra, po cijeni od 70 maraka po osobi“, kažu iz ove agencije za BL portal.

Banjalučanka Maja Savić dobro poznaje božićne sajmove i rado na njih odlazi. Ima i svog favorita.

“Zagreb ima najljepši Advent, ušukšan, taman po mjeri. U Beču je isto divno, ali kako je to veći grad, nema mi to ,,nešto”, ali je isto fenomenalan. U Gracu je lijepo, slično je kao u Zagrebu, ali tu me više privuče kupovina“, priča za BL portal Maja koja obožava putovanja, posebno ona koja su u prazničnom duhu.

Maja dodaje da je negdje u ovo vrijeme posjetila i Prag, gdje je, kako kaže, sve ogromno i lijepo.

Sa druge strane, Banjalučanka Vanja Božić priznaje da će, ako joj obaveze dozvole, ponovo skoknuti do Zagreba ili Ljubljane, zbog blizine.

,,Bila sam i ranije u Zagrebu, Ljubljani i Beču. Svima bih preporučila da posjete, divno je. Beč mi je ostavio najljepši utisak, ali lijepo je i u ostalim gradovima. Ove godine biram bliža mjesta“, kaže Vanja i dodaje da u većini slučajeva samostalno odlazi na takva putovanja, ali ne bježi ni od turističkih agencija.

Gordana Bjelajac obožava ovaj dio godine, putovanja i prazničnu atmosferu, ali ove godine obaveze čine svoje, tako da neće nigdje.

,,Prije korone sam odlazila u Zagreb na Advent, predivan osjećaj. Tako me vraća u djetinjstvo, žao mi je što ove godine neću moći otići“, kaže nam Gordana.

I iz turističke agencije Vuković potvrđuju da su i ove godine Banjalučani najviše zainteresovani za Zagreb i Grac. Ukoliko se odlučite na jednodnevno putovanje preko ove agencije, za Zagreb će vam trebati 35 marka, a za Grac 59 KM.

,,Kada je u pitanju naša ponuda u ovom periodu, putnici su zainteresovani kako za jednodnevne izlete, tako i za putovanja sa jednim ili više noćenja. Ako uporedimo sa prošlom godinom, jedina razlika je što smo ove godine organizovali putovanja za veći broj destinacija, a samim tim imamo i veći broj zainterseovanih putnika. Razlog za veće interesovanje je i to što ove godine ne postoje ograničavajuće, epidemiološke mjere”, kažu u ovoj agenciji.

Dodaju da, osim destinacija u okruženju, poput Zagreba, Splita ili Opatije, u ponudi imaju i Prag, Beč, Grac, Budimpeštu i Pečuj.

Željka Pavlović, BL portal

Nastavi čitati

Aktuleno