Connect with us

Politika

Inflacija pada, ne očekujemo nova poskupljenja

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da ne očekuje da će doći do novih poskupljenja, s obzirom na to da inflacija pada.

Vidovićeva je rekla da je cijena goriva dosta pala i da bi sada trebalo da se vrati cijena velikog broja proizvoda.

Ona je navela da je Vlada Srpske prošle godine izdvojila 650 miliona KM kako bi amortizovala negativan uticaj inflacije.

“Prošle godine izdvojili smo mnogo sredstava u skladu s našim mogućnostima da pomognemo svim kategorijama stanovnika, a što uključuje povećanje plata, penzija, boračkih dodataka, socijalne zaštite, pomoć poljoprivredi, privredi i slično”, rekla je Vidovića za portal “Banjaluka.net”.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske početkom godine budžetskim korisnicima povećala platu za pet odsto, penzije za 13,5 odsto, te za isti taj procenat boračke dodatke, invalidnine i sva druga socijalna davanja.

Prema njenim riječima, resorno ministarstvo i Vlada Srpske pratiće situaciju, te ukoliko inflacija ponovo bude rasla, reagovaće i pokušati da se amortizuje negativni uticaj.

Vidovićeva je podsjetila i da je Vlada Srpske zbog negativnog uticaja inflacije prošle godine nekoliko puta isplaćivala 100 KM socijalne pomoći određenim kategorijama stanovništva.

“Ove godine ćemo pratiti stanje i takođe izdvajati za one kategorije koje su u najtežem položaju. Dijelimo značajne pakete prehrambenih proizvoda, jer smo u prošloj godini napravili dosta visoke zalihe pšenice, brašna i osnovnih namirnica, tako da se ti paketi i sada dijele kroz Crveni krst svim ugroženim stanovnicima. Na taj način i na drugi ćemo pratiti situaciju i reagovati kao što smo i do sada reagovali”, naglasila je Vidovićeva.

Ona smatra da je trenutno najveći strah da domaći izvoznici ostanu bez ugovorenih poslova na tržištu zapadne Evrope ukoliko dođe do značajnijih poremećaja.

Vidovićeva kaže da se mnoge firme već zatvaraju i da ljudi ostaju bez posla zbog čega bi se i domaćim izvoznicima mogli otkazivati ugovori.

“Pogotovo naši drvoprerađivači imaju dobar izvoz. Imamo i struju, tu neće doći do poremećaja. Struja se traži i to ćemo sigurno moći plasirati, onoliko koliko budemo imali viška u odnosu na naše potrebe. Ukoliko dođe do otkazivanja ugovora našim ostalim izvoznicima, moraćemo i tim firmama da pomognemo”, poručila je Vidovićeva.

(Srna)

Politika

POBUNIO SE BORENOVIĆ “Povukla se jasna razlika ko je za slobodu i budućnost, ko za tamničenje i prošlost”

Režim se drznuo da usvoji nacrt zakona kojim se uvodi verbalni delikt, odnosno kojim se kriminalizuju uvreda i kleveta u Republici Srpskoj, izjavio je predsjednik PDP Branislav Borenović.

Ovo je, kako kaže, “učinjeno i pored svih argumenata koje su prezentovali novinarska zajednica, nevladine organizacije, poslanici opozicije i slobodnomisleći građani, pa čak i mnogobrojne relevantne međunarodne organizacije koje inače znaju samo da deklarativno oštro osuđuju”.

Borenović je dodao da bilo tužno slušati opravdanja za ovaj rigidni i retrogradni zakon od strane režimskih poslanika, te iako je bilo očigledno da mnogi od njih sa mukom to pravdaju, na kraju ipak govore djela.

– I prilikom diskusija u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i ovog glasanja za nacrt zakona koji bi u konačnici uticao i na slobodne novinare i sve građane, povukla se jasna razlika između nas i njih. Povukla se jasna razlika ko je za slobodu i budućnost, ko za tamničenje i prošlost. Poslanici opozicije su bili protiv, poslanici vlasti za ovaj sramni zakon. Nismo i nikada nećemo biti isti – rekao je Borenović.

On je istakao da iskazuje poštovanje prema svima koji su prethodnih dana i mjeseci glasno ustali protiv kriminalizacije uvrede i klevete i koji su trpili pritiske, prijetnje i uvrede zbog svog stava.

– I džaba nemušta opravdanja o javnoj raspravi, o mogućnosti umanjenja kazni za uvredu i klevetu, džaba sve što obećavaju, jedina poruka koju mogu poslati povodom usvajanja ovog očajnog nacrta jeste: povucite ga – dodao je Borenović.

Agencije

Nastavi čitati

Politika

USTAVNI SUD BiH odbacio apelaciju Džaferovića i Komšića

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na planeranoj sjednici utvrdio je da su amandmani na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, članovima Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.
Ustavni sud BiH donio je ovu odluku odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je 2. oktobra prošle godine proglasio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Odluka će biti objavljena nakon što sudije koje su najavile izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu sa članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine utvrdio da osporeni zakon nije u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima zbog toga što ne sadrži odredbe o pravu na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život za stručno osoblje u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

Istovremeno Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 21. izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, člana 140. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i člana 17. izmjena i dopuna Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, utvrdio da su osporeni članovi citiranih zakona u dijelu u kojem se propisuje Svetosavska nagrada u skladu s principom konstitutivnosti naroda iz Preambule Ustava Bosne i Hercegovine, kao i s pravom na zabranu diskriminacije.

Nastavi čitati

Politika

OGLASILA SE AMBASADA SAD o prekidu saradnje Vlade RS sa njihovim diplomatama “DODIK ODABRAO OPASAN PUT”

Iza Ambasade SAD u BiH reagovali su na današnju najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će Vlada Republike Srpske prekinuti kontakt sa službenim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.
Kako su rekli iz Ambasade SAD u BiH, ovo je još jedan korak na opasnom putu koji je Dodik odabrao putu izolacije i autoritarne vladavine.

– To je put koji ne ide u korist stanovnika Republike Srpske, Dodik tvrdi da ih štiti. Sjedinjene Države imaju dugogodišnje saradnje s institucijama Republike Srpske i nastavićemo pružati pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina – navode iz Ambasade.


Dodali su da neće pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda.

– Ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć za potporu neustavnih ili antidejtonskih aktivnosti. Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih vođa šteti Republici Srpskoj. Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost vlastitih stanovnika kako bi poduprli svoj režim i korumpirane interese – zaključuje se u saopštenju, prenosi Klix.

Srpska info

Nastavi čitati

Aktuleno