Connect with us

Banjaluka

INSPEKCIJA IZVRŠILA KONTROLU Zašto je crni dim letio iz kotlovnice UKC RS?

Krajem prošle godine građani Banjaluke su se žalili da iz kotlovnice, koje je u okviru UKC RS, kulja crni dim te da razne čestice koje lete okolo.

Kako bi ustanovili zašto se pojavljuje crni dim Republička ekološka inspekcija je izvršila kontrolu na Univerzitetsko-kliničkom centru (UКC) Banjaluka, a u vezi sa radom kotlovnice.

Na pitanje BLink portala, šta je inspekcija utvrdila dobili smo sljedeći odgovor.

– Uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđeno je da UКC Banjaluka posjeduje Rješenje kojim se daje dozvola za postojeće izgrađene i rekonstruisane objekte i objekte planirane za izgradnju, izdato od strane Ministarstva za prostrono uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. Ekološkom dozvolom, obuhvaćen je pogon i postrojenje kotlovnice u sklopu tehničko–ekonomskog bloka. Obilaskom kotlovnice vidljivo je da su instalirani kotlovi tehnički konstruisani za rad na tečne naftne derivate, te da se gorivo u iste dovodi pumpama preko gorionika, te da isti nemaju mogućnost sagorijevanja bilo kakvog čvrstog goriva ili bilo kojih drugih vrsta alternativnih goriva, na osnovu čega se navodi o spaljivanju medicinskog otpada mogu smatrati neosnovanima – kažu u Inspektoratu Srpske.

Kako dalje navode, prema izjavi odgovornog lica zbog dotrajalosti na instaliranim kotlovskim postrojenjima i gorionicima koji su stari, dešavalo se da u pojedinim momentima nema potpunog sagorijevanja mazuta, a što je za posljedicu imalo i izbacivanje zacrnjenog dima iz dimnjaka.

Inspektoru je predočeno da su u cilju dugoročnog otklanjanja ovih problema, već preduzete aktivnosti za rekonstrukciju tehničko-ekonomskog bloka u čijem sklopu je predviđena i nova kotlovnica kojom će se riješiti i grijanje i hlađenje na klinici.

– U toku je nabavka novih dijelova gorionika, čime bi se do izgradnje nove kotlovnice riješilo trenutno neispravno sagorijevanje, te održao nesmetan rad cjekolupnog kliničkog centra, u dijelu zagrijavanja prostorija, funkcionalnosti operacionih sala, sterilizacije instrumenata i opereme itd, a što se ne smije dovesti u pitanje – objašnjavaju u Inspektoratu Srpske.

Кotlovnica se koristi tokom čitave godine za zagrijavanje objekata, ali takođe i za proizvodnju vodene pare potrebne za sterilizaciju opreme, funkcionisanje hiruškog bloka i drugo.

– Inspektoru je predočena i dokumentacija o kretanju medicinskog otpada, tehnički listovi, izvještaji o dnevni i godišnjim količinama, kojima se dokazuje urednost upravljanja ovom kategorijom otpada. Tokovi otpada su kontrolisani od strane odgovornog lica za upravljanje otpadom u UКC, te se sve količine otpada prikupljaju na predviđeni način i predaju na dalji tretman ovlaštenom pravnom licu – zakljujuče se u objašnjenju Republičke ekološke inspekcije.

Podsjetim, krajem prošle godine građani Banjaluke su se žalili da iz kotlovnice, koje je u okviru Univerzitetsko kliničkog centra, kulja crni dim te razne čestice koje lete okolo.

Banjaluka

PENZIONERI IZ BANJALUKE u ponedjeljak dobijaju po 100 KM

U ponedjeljak, 6. februara, 41.407 banjalučkih penzionera dobiće jednokratnu podršku od po 100 KM od grada Banjaluka, saopšteno je iz Gradske uprave.
Posredstvom računa u bankama ovu podršku dobiće 29.788 penzionera, a njih 11.619 koji nemaju račune u bankama novac će dobiti putem Pošte.

Iz Gradske uprave navode da će za jednokratnu novčanu podršku penzionerima iz budžeta grada biti izdvojeno ukupno 4.150.000 KM.

“U narednom periodu planirano je uvođenje `kartica prijateljstva` zahvaljujući kojim će penzioneri u Banjaluci dobiti dodatne pogodnosti za povoljniju kupovinu u Banjaluci”, navode iz Gradske uprave.

Nastavi čitati

Banjaluka

PARASTOS STRADALIM SRBIMA! Organizovan besplatan prevoz u Drakulić 5. februara

Grad Banja Luka će, u nedjelju 5. februara, organizovati besplatan prevoz građana u Drakulić, gdje će biti održan parastos stradalim Srbima u ustaškom zločinu 1942. godine.

Na odredište će voziti dva autobusa, a raspored polazaka je sljedeći:

-Polazak prvog autobusa sa parkinga kod Galerije (Vidovdanska ulica) u 8.15 časova do Spomen hrama Svetog velikomučenika Georgija – Drakulić.

-Polazak drugog autobusa sa parkinga kod Galerije (Vidovdanska ulica) u 11.15 časova do Spomen kosturnice na Drakuliću.

Isti autobusi će po završetku parastosa vratiti putnike na polaznu stanicu oko 13.00 časova.

Grad Banjaluka

Nastavi čitati

Banjaluka

Grad će OBEZBIJEDITI SREDSTVA za rekonstrukciju igrališta, rukovodstvo centra mora preuzeti ODGOVORNOST

Svakodnevno smo izloženi napadima skupštinske većine, ponekad osnovano, ali najčešće su kritike pogrešno adresirane i većina propusta rezultat je maćehinskog odnosa vladajuće stranke prema Banjaluci.

Poručila je ovo narodni poslanik PDP-a, Mirna Savić – Banjac, komentarišući situaciju sa zapuštenim terenima SC „Nikola Tesla“.

-U javnosti su se pojavile fotografije košarkaškog igrališta SC “Nikola Tesla” i ovo je, nažalost, pravi primjer kako je teško održavati samo jedno, svoje dvorište, dok se na sav glas kritikuje održavanje Grada sa sredstvima koja su nekoliko puta umanjena u odnosu na to kada je gradonačelnik bio iz redova vladajuće stranke.Svakako apelujemo i na nesavjesne sugrađane da čuvaju ono što je naše, što treba da služi svima, a na policiju da ćešće obilazi pomenutu lokaciju – rekla je ona.

Dodala je kako Grad nastoji da sačuva, unaprijedi i izgradi nove sadržaje, a smatramo da rukovodstvo srednjoškolskog centra mora preuzeti odgovornost za jedino igralište koje je u njihovoj nadležnosti.

-Grad će obezbijediti sredstva za rekonstrukciju i igralište će biti obnovljeno iako je u vlasništvu SC “Nikola Tesla”. Ne možemo dozvoliti da se uništi i propadne, ali smatram da se iz redovnih sredstava mora nastojati održavati bar ono osnovno, uredno i čisto – rekla je ona.

Poručila je kako odbornici ne bi trebalo da se bave populističkim mjerama ili jednokratnim davanjima za penzionere, nego svojom nadležnosti, ali, kako kaže –očigledno je mnogo jednostavnije i popularnije tražiti trn u oku drugog, a ne vidjeti balvan u svom.

Nastavi čitati

Aktuleno