Connect with us

Politika

Institucije BiH nemaju dovoljno para za režije

Službi za zajedničke poslove institucija BiH trebaće dodatnih 750.000 KM za struju, lož-ulje za zagrijavanje prostorija i ostale komunalne usluge, a za potrebe objekata u kojima su smještene institucije na nivou BiH.

Navedeno je to u Prijedlogu odluke o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH u 2022. godini Službi za zajedničke poslove institucija BiH

U nadležnosti Službe je, podsjetimo, investiciono i tekuće održavanje kompleksa zgrada i zemljišta za 17 objekata u kojima su smještene institucije BiH. Služba je, ističe se, sve do sada iz tekućeg budžeta uspijevala obezbijediti sredstva za izmirenje obaveza za režijske troškove. Međutim, sada se pojavio problem.

Naime, tokom krojenja budžetskog zahtjeva za ovu godinu sredstva za energiju i komunalne usluge planirana su na osnovu tržišnih cijena u tom periodu, bez predviđenih značajnijih povećanja.

U računici se navodi da izdaci za energiju i komunalne usluge predstavljaju najveću rashodovnu stavku, jer se odatle pokrivaju troškovi za električnu energiju, grijanje, lož-ulje, potrošnju vode, usluge odvoza smeća itd.

U pitanju su zgrade na Marijin dvoru, zgrada Predsjedništva BiH, prostorije “Službenog lista BiH” na Otoci, zgrada CIK-a itd.

“Napominjemo da je u 2022. godini već došlo do poskupljenja svih energenata (električna energija, lož-ulje, usluga grijanja preko JP ‘Toplane’, plina), a moguće je i poskupljenje vode i komunalnih usluga”, ističe se u prijedlogu.

Upozoreno je da se Služba, zbog predstojeće zimske sezone i zagrijavanja radnih prostorija, u objektima institucija BiH može naći u situaciji da za ovu namjenu neće imati dovoljno raspoloživih sredstava, jer su povećani rashodi u odnosu na 2019, 2020. i 2021. godinu.

Recimo, izdaci za električnu energiju su sa 31. decembrom prošle godine iznosili 1.271.598 KM, od čega najviše potrošnje imaju zgrada parlamenta i Zgrada prijateljstva između Grčke i BiH, ukupno 807.875,80 KM.

“U 2022. godini je došlo do enormnog poskupljenja električne energije, pa smo za prvih sedam mjeseci potrošili 1.261.021,24 KM. Projekciju smo vršili po realnim tržišnim cijenama, koji su veće u odnosu na prethodnu godinu, te je planirani iznos sredstava 1.900.000 KM”, ističe se u prijedlogu.

Povećaće se i troškovi za lož-ulje, koji se odnose na potrošnju za zagrijavanje spomenuta dva objekta. U 2021. godini za grijanje objekta Parlamentarne skupštine i Zgrade prijateljstva između Grčke i BiH utrošeno je 410.000 litara lož-ulja, koje je plaćano prosječno 1,8 KM po litru, te je ukupno izdvojeno oko 780.000 KM. Trenutna cijena je znatno veća od prošlogodišnje i iznosi 2,9 KM po litru.

“Planirana sredstva koja su potrebna za nabavku lož-ulja u 2022. godini bi iznosila oko 1.200.000 KM”, ističe se u prijedlogu.

Kako je upozoreno, u slučaju da se ne odobri zahtjev, odnosno izdvajanje dodatnih 750.000 KM, a imajući u vidu trenutnu situaciju nastalu enormnim rastom računa za električnu energiju i lož-ulje, neće se moći izmiriti obaveze po prispjelim računima. To za posljedicu, ističe se, može imati isključenje električne energije i zagrijavanja u dva objekta na Trgu BiH.

Salih Karčić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, kaže da je ovaj zahtjev opravdan.

“Moraju imati sredstva na računu da bi kupili robu. To je vanredan trošak i to treba da se obezbijedi. Gorivo nam je neophodno, a tu je i povećanje cijene struje. Mislim da je taj zahtjev osnovan”, rekao je Karačić za “Nezavisne novine”.

Iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH potvrđuju da oni nisu u mogućnosti obezbijediti potrebna dodatna sredstva za uredno i blagovremeno servisiranje režijskih troškova te troškova lož-ulja do kraja poslovne godine.

“S obzirom na to, upućen je zahtjev Ministarstvu finansija i trezora BiH za odobravanje sredstava iz tekuće rezerve budžeta za 2022. godinu”, rekli su iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH

Politika

OD ČEGA ĆE ŽIVJETI Hoće li Šarović i Izetbegović na biro za zapošljavanje ili u penziju?

Bakir Izetbegobić, lider SDA, nakon poraza na izborima ostaje bez posla, što bi značilo da će se njegovo ime naći na birou za zapošljavanje ili u proceduri fonda penzionog osiguranja za sticanje penzije. Ali, nije jedini politički gubitnik na ovim izborima. Tu je i generacija Mirko Šarović.

Ova priča nije od juče. Pričalo se o Bakiru na birou i prije četiri godine, čak ju je i sam lider SDA potencirao u jednoj od izjava, ali nikada se nije prijavio kao nezaposlena osoba.

On vjerovatno ni ove godine, kao ni tada nema namjeru da se prijavi na Biro. Njegov plan je sigurno da ponovo “dobije posao” u Domu naroda Parlamenta BiH, ali ako SDA dobije tri poslanika kako bi on mogao biti izabran za predsjedavajućeg.

Tada će Izetbegović umjesto naknade na birou mjesečno zarađivati više od 5.000 KM. Ako SDA ne dobije tri poslanika, Izetbegović će profesionalizovati svoj status predsjednika stranke, te tako biti prijavljen kao zaposlenik SDA. Kolika bi mu plata tada bila, nije poznato.

Ali nije Bakir jedini, tu je i Mirko Šarović. Za razliku od Jelene Trivić koja je do sada obavljala poslove Narodnog poslanika i univerzitetskog profesora, sada joj samo preostaje jedna plata na fakultetu.

Mirko Šarović, kao diplomirani pravnik i političar bez funkcije, osim toga što je predsjednik SDS-a u odbrojavanju, takođe sa svojih 66 godina ispunjava uslove za penziju, ne i za biro.

Kakav će biti rasplet političkih gubitnika pred nama je, ali vjeruje se da će politički veterani ipak stranku iskoristiti kao firmu za pokriće troškova života.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

KAKAV PRIZOR! Borenović priča, u pozadini SNSD poručuje: Pobjeda!

Fotografija govori 1000 riječi. Baš tako je izgledalo tokom govora predsjednika PDP-a Branislava Borenovića jedan od fotoreportera je zabilježio zanimljivu fotografiju.

Naime dok je Borenović držao govor, iza njega je na bilbordu osvanula izborna poruka SNSD-a.

Nastavi čitati

Politika

STANIVUKOVIĆ SE OBRATIO NA SKUPU! Ne mogu da podnesem da moj narod zbog političara napušta Republiku Srpsku (UŽIVO)

Prisutnima na skupu obratio se i gradonačelnik Banjaluke.

Banjaluka je slobodan grad. Mi smo dostojanstveni i jedino što želimo jeste istina, makar to bio samo edan posto mi ćemo učiniti da to bude 100 posto, rekao je Stanivuković.

 

Nastavi čitati

Aktuleno