Connect with us

Svijet

Irak zabranio uvoz svih vrsta alkohola

Odluka je bazirana na opštinskom zakonu o uvozu iz ove godine.

Irak je zabranio uvoz alkoholnih pića usred kritika hrišćanskih poslanika u parlamentu.

Iračka Opšta uprava carina navodi da je svim carinskim punktovima naloženo da zabrane ulazak svih vrsta alkoholnih pića.

Ovaj potez baziran je na opštinskom zakona o uvozu iz 2023. koji zabranjuje uvoz, proizvodnju i prodaju alkoholnih pića.

Zakon je usvojio irački parlament u oktobru 2016. godine, ali je stupio na snagu tek prošlog mjeseca.

Međutim, primjena zakona izazvala je kritiku hrišćanskog poslanika Farouka Hane Atoa, koji je rekao da je zakon “u suprotnosti s osnovama iračkog ustava”.

“Irački ustav koji naglašava individualne slobode ne može se kršiti”, izjavio je on.

Prošle sedmice, pet hrišćanskih poslanika u iračkom parlamentu podnijelo je tužbu Federalnom sudu osporavajući ustavnost zakona o uvozu.

Prema Iračkoj komisiji za ljudska prava, u Iraku ima oko 250.000 hrišćana.

U glavnom gradu Iraka Bagdadu postoji najmanje 200 licenciranih radnji koje prodaju alkoholna pića.

(Anadolija)

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno