Connect with us

Politika

IRB: Uzalud upozoravamo na zapošljavanje u „Poštama“

„Pošte Srpske“ nastavile su i u prošloj godini da povećavaju broj zaposlenih i pored toga što im većinski državni akcionari uporno skreću pažnju na to.

Broj zaposlenih u „Poštama“ u prošloj godini je povećan za 63 tako da su na kraju godine imale 2.529 radnika.

Međutim, broj onih koji su lani zaposleni je i veći s obzirom na to da su neki odlazili u penziju ili na druga radna mjesta.

Upravo na to Investiciono – razvojna banka (IRB) kao većinski akcionar godinama upozorava, ali se uprava ovog javnog preduzeća ne potresa mnogo zbog toga, što su shvatili i u IRB-u.

„Planirani broj radnika na kraju 2022. godine iznosi 2.529, koliko se predviđa zadržati i u 2023. godini. Međutim, banka skreće pažnju da je broj radnika na kraju 2021. godine bio 2.466. Nastavljen je trend rasta broja zaposlenih i ovdje se ne misli na zamjenu radne snage koja odlazi zbog prirodnog odliva, na šta banka uzalud skreće pažnju već dugi niz godina“, kazala je na posljednjoj Skupštini akcionara predstavnica IRB-a Dijana Obradović.

Bez obzira na to IRB je, u skladu sa rješenjem Vlade RS, glasala za sve planske dokumente „Pošta“ za ovu godinu.

“Banka je zadovoljna određenim planiranim pozitivnim poslovnim trendovima koji se tiču rezultata poslovanja, ali je i dalje nezadovoljna politikama radne snage i upravljanjem likvidnošću”, navela je ona.

Na rast broja zaposlenih kao i troškova bruto zarada i naknada upozorio je i Penzijski rezervni fond (PREF) RS koji je imao zamjerke i na planirana zaduženja.

Inače „Pošte“ i u ovoj godini planiraju milionska zaduženja za održavanje tekuće likvidnosti, ali i kredit od devet miliona KM za kupovinu objekta za sorting centar koji prethodne dvije godine nisu uspjele da realizuju.

CAPITAL

Politika

ZVORNIK I BRATUNAC! Sutra počinje predizborna tišina

Sutra ujutro u sedam časova počinje predizborna tišina pred prijevremene lokalne izbore za gradonačelnika Zvornika i načelnika Bratunca, koji će biti održani u nedjelju 5. februara.

Zvorničani će birati nasljednika dosadašnjem gradonačelniku Zoranu Stevanoviću, koji je u međuvremenu izabran za poslanika.

Bratunčani biraju između Lazara Prodanovića kandidata SNSD-a i Srđana Rankića, nezavisnog kandidata, koji je opozvan sa načelničke funkcije, na referendumu u avgustu prošle godine.

Podršku Rankiću dali su SNP i Socijalisti Petra Đokića, dok su Lazara Prodanovića osim SNSD-a, podržali i Ujedinjena Srpska, DNS, SPS i druge partije.

Pravo glasa u Bratuncu ima oko 18.500, a u Zvorniku 54.000 glasača.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

DODIK “Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu “

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Amerika i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prvaci svijeta u rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te poručio da i dalje namjerava da se dosljedno drži slova tog sporazuma.
– A ti licemjeri kakav je on /Bećirović/, koji pokušavaju da naprave lažni narativ od toga kako neko ruši Dejton, a u suštini ga brani, govori o tome da oni žele da naprave neku novu političku filozofiju o tome da nije dovoljno čitati, vidjeti, razumjeti, nego je dovoljno samo da budeš poslušnik. A ja nisam to, kao što je Bećirović, koji pokazuje to u Sarajevu i u Americi – rekao je Dodik u Zvorniku, komentarišući Bećirovićeve navode da su sankcije pojedincima “poput Dodika, nužne, jer ugrožava temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodik je ukazao da se pokušava nametnuti narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima i izmišlja se priča da je imovina u nadležnosti BiH.

– Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu i sad pokušavaju da nametnu taj narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima – naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da se to nije dešavalo i da se tako nešto neće ni desiti.

– To nije istina, to je prevara i podvala. Ohrabrujem ih da nastave tako, jer je to najbolji način da sruše BiH, što treba da se desi – poručio je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u razgovoru sa kongresmenom Majklom Tarnerom rekao da su “sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsrećnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Nastavi čitati

Politika

KVALITETNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA PRIORITET: Šeranić razgovarao sa predstavnicom Ujedinjenih nacija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas u svom kabinetu sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Mekdonald.

Tokom sastanka naglašena je kvalitetna saradnja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i misije Ujedinjenih nacija u BiH, te je razgovarano o daljim zajedničkim aktivnostima, u skladu sa politikama i strategijama Vlade Republike Srpske.

Sagovornici su se usaglasili da pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu ostaje prioritet u radu, pri čemu posebno važnu ulogu imaju kvalitet kadra i njegova stalna edukacija. Ocijenjeno je da je zajednička vizija održivi sistem u oblasti javnog zdravstva.

Šeranić je Mekdonald upoznao sa svim što je u prethodnom periodu urađeno u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj, naročito u pogledu inoviranja zakonodavstva i postizanja balansa između efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite. On je ocijenio da je Republika Srpska vrlo blizu vizije Ujedinjenih nacija koja se odnosi na univerzalnu pokrivenost zdravstvenim osiguranjem, s obzirom na to da pruža jako širok obim prava osiguranika, te da su u vrijeme pandemije virusa korona svi građani bili zdravstveno osigurani.

Mekdonald je istakla opredijeljenost misije Ujedinjenih nacija u BiH za nastavak podrške i saradnju na različitim projektima.

Nastavi čitati

Aktuleno