Connect with us

Politika

ISPUNJEN VAŽAN PREDUSLOV za uspostavljanje operativne saradnje s EUROPOL-om

Pravilnik o radu i operativnoj saradnji nacionalne/zajedničke kontakt tačke za Bosnu i Hercegovinu za saradnju s EUROPOL-om danas su u Sarajevu potpisali predstavnici svih policijskih agencija koje su uključene u rad Kontakt tačke.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler i šefica Odjela za strategije i vanjske odnose EUROPOL-a Patrícia Silveira.

Pravilnikom su utvrđeni način rada rada, obaveze i odgovornosti Zajedničke kontakt tačke, prava i obaveze nadležnih organa za provođenje zakona u BiH, te druge procedure od značaja za uspostavljanje sistema saradnje i razmjene. informacija između nadležnih organa u BiH i EUROPOL-a, čime se otklanja posljednja formalna prepreka za potpuno i potpuno djelovanje u odnosima policijske saradnje BiH i ove veoma važne međunarodne organizacije.

Ministar Nešić je istakao da je napravljen veliki korak za BiH, jer će značajno olakšati naše pridruživanje Evropskoj uniji, zahvalivši se EU i ambasadoru Sattleru koji su značajno doprinijeli ovom uspjehu.

“Bosna i Hercegovina, iako jedina država Zapadnog Balkana, koja još nije uspostavila punu saradnju sa EUROPOL-om, preko Zajedničke kontakt tačke, pridaje poseban značaj međunarodnoj policijskoj saradnji, zbog interesa unutrašnje bezbjednosti, a posebno što ova oblast ima ključnu ulogu za pristupanje naše zemalje EU. Uvjereni smo da će EUROPOL, kao centar za podršku provođenju zakona i čvorište za razmjenu informacija o kriminalnim aktivnostima, našu zemlju učiniti bezbjednijom i bližom porodici evropskih zemalja”, kazao je Nešić.

Dodao je da je pitanje sigurnosti bilo koje zemlje u regionu i šire ne može se posmatrati van konteksta regionalne i evropske sigurnosti.

“Policijska saradnja između različitih zemalja Evrope i svijeta je oblast koja se najbrže razvija posljednjih godina i čija se značaj sve više raste zbog brojnih povezanih sigurnosnih izazova koji pogađaju svakoga, kao što su terorizam, trgovina ljudima, narkoticima, oružjem, pranje novca i druge vrste organiziranog kriminala. saradnja i razmjena informacija preko međunarodnih organizacija poput EUROPOL-a, INTERPOL-a, nameće se kao neminovnost, a u cilju sprječavanja krivičnih djela, otkrivanje i procesuiranje njihovih počinilaca, gdje god da se nalaze, kao i zaštita žrtve krivičnih dela, istakao je Nešić.

Nakon višegodišnjih zastoja u realizaciji obaveza za uspostavljenje saradnje sa EUROPOL-om, Nešić je najavio da se krajem ideućeg mjeseca očekuje završetak adaptacije prostorija i smještaj tehničke opreme, kada će i zvanično početi sa radom Zajednička kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om.

I ambasador Sattler je istakao zadovoljstvo što je BiH napravila korak bliže punoj saradnji sa EUROPOL-om.

““Kriminal se ne zaustavlja na granicama, te je prekogranična saradnja u provedbi zakona ključna za sigurnost i zaštitu građana širom Evrope. Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, od Bosne i Hercegovine se očekuje da pokaže kredibilne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Punom implementacijom Sporazuma o saradnji sa EUROPOL-om, a kasnije i potpisivanje sporazuma o EUROJUST-u i FRONTEX-u, Bosna i Hercegovina će u potpunosti početi koristiti evropske instrumente za jačanje borbe protiv teških oblika kriminala, što će biti korisno i za građane BiH i EU, ali i biti korak naprijed na putu ka EU”, rekao je ambasador Sattler.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno